Gata Says Cheese!


Triple Creme Germain
 
 
Ser francuski, z mleka krowiego pasteryzowanego, podpuszczkowy, dojrzewający, miękki, z porostem białej pleśni, z dodatkiem śmietanki. Zawartość tłuszczu 41g/100g. Dojrzewa kilka tygodni.

Kupiony w Eurosparze, produkowany wyłącznie przez założoną w 1921 jako biznes rodzinny (oficjalnie od 1960) firmę Fromagerie Germain w Le Montsaugeonnais (okręg Langres, departament Haute-Marne, region Grand Est). Fromagerie Germain produkuje także certyfikowane miękkie sery maziowe Langres AOP i Époisses AOP oraz "autorski" ser L'Affiné au Chablis.

Technologia: skrzep twarogowy jest poddawany samoczynnemu odciekaniu, wykładany do małych cylindrycznych form bez dokładnego cięcia skrzepu i solony suchą solą. Podczas krótkiego dojrzewania na powierzchni sera tworzy się naturalna skórka pokryta pleśnią Penicillium candidum.

Triple Creme nie jest nazwą własną, lecz określeniem typu sera, w którym mleko zostało wzbogacone śmietanką. W wersji miękkiej pleśniowej (soft-ripened) ten rodzaj sera powstał, podobnie jak jego mniej tłusty klasyczny odpowiednik, w połowie XIX wieku w Normandii. Istnieją także świeże Triple Creme'y, np. włoski Mascarpone. W rezultacie dodatku śmietanki do mleka zawartość tłuszczu w suchej masie sera (czyli po teoretycznym oddzieleniu wody) wynosi minimum 75 procent. Istnieją także sery Double Creme, mające 60-75 procent tłuszczu w suchej masie (należy do nich część niecertyfikowanych serów Brie z dodatkiem śmietanki, a także Saint-Félicien z Dauphiné i Cambozola oraz świeży grecki Manouri). Najbardziej słynne Triple Creme'y to Brillat-Savarin IGP i Saint-André.

Kształt małego wysokiego cylindra o średnicy 7-8 cm, wysokości 5 cm i masie 180 g. Ponieważ ser nie ma certyfikatu, wymiary nie są ściśle określone, tutaj odpowiadają najmniejszemu wariantowi sera Langres AOP. Opakowany w papier i pudełko z drewna balsa. Konsystencja delikatna, miękka, wilgotna, jednolita, kremowa, smarowalna, w środku bardziej zwarta, część zewnętrzna 7-8 mm przy skórce ciemniejsza, żółtokremowa, o luźniejszej, nieomal półpłynnej teksturze. Skórka z odciśniętym regularnym prążkowanym wzorem na górnej i dolnej powierzchni, boczne powierzchnie pofałdowane, pokryta białą pleśnią, jadalna. Barwa jasnokremowa, kości słoniowej. Zapach silny, ostry, kwaśny, ziemisty, pleśniowy. Smak bardzo bogaty, kremowy, maślany, słodko-słony, pikantny, gorzkawy, cierpki.



Copyright Gata 2022