Ser
francuski, z mleka krowiego pasteryzowanego, podpuszczkowy,
dojrzewający, miękki, maziowy. Zawartość tłuszczu w suchej
masie co najmniej 50%. Dojrzewa 4-8 tygodni.
Nazwa pochodzi od komuny Époisses w regionie Bourgogne-Franche-Comté,
departament Côte d'Or, kanton Semur-en-Auxois. Alternatywna
nazwa to Époisses de Bourgogne. Recepturę stworzyli w XVI
wieku cystersi z pobliskiego opactwa Notre-Dame de Cîteaux,
a udoskonalili dwieście lat później lokalni farmerzy. Wielkim
wiebicielem tego sera był Napoleon Bonaparte, a XVIII-wieczny
smakosz i gastronom Jean Anthelme Brillat-Savarin w opublikowanym
w 1825 dziele "Fizjologia smaku albo medytacje o gastronomii
doskonałej" uznał Époisses za króla serów. Powszechnie
sprzedawany od 1840.
Po kryzysie produkcji wywołanym II wojną światową, w roku
1956 para farmerów Robert i Simone Berthaut postanowiła odrodzić
tradycję wyrobu sera w Époisses. Obecnie serowarnia Fromagerie
Berthaut kierowana przez ich syna Jeana Berthaut jest jego
głównym producentem. Poza firmą Berthauta funkcjonuje jeszcze
tylko trzech producentów Époisses - La Ferme des Maronniers,
Fromagerie Gaugry i Fromagerie Germain.
Wyrabiany wyłącznie z pełnotłustego mleka krów ras Brune,
Montbéliarde i Simmental Française, karmionych roślinnością
z lokalnych łąk. Koagulacja mleka musi trwać co najmniej 16
godzin. Poddawany samoczynnemu odciekaniu, wykładany do form
bez dokładnego cięcia skrzepu i solony suchą solą. Podczas
dojrzewania trzy razy w tygodniu płukany solanką z dodatkiem
Marc de Bourgogne - brandy z wytłoków winogronowych pozostałych
po produkcji wina, a także ręcznie szczotkowany w celu równomiernego
rozprowadzenia bakterii powierzchniowych (głównie Brevibacterium
linens). Rezultatem tego procesu jest charakterystyczna ceglasta
barwa skórki i bardzo silny specyficzny dla serów washed-rind
zapach.
Posiada krajowy certyfikat AOC od 1991 i unijny PDO (fr. AOP)
od 1996. Dozwolony obszar produkcji obejmuje wyszczególnione
kantony departamentów Côte d'Or, Yonne i Haute-Marne. W 1968
powstała organizacja Syndicat de Défense de l'Époisses, kontrolująca
czystość procesu produkcji i broniąca interesów producentów
sera.
Kształt płaskiego cylindra w dwóch dopuszczalnych rozmiarach:
średnica 95-115 mm i waga 250-350 g oraz średnica 165-190
mm i waga 700-1100 g.
|
Zdjęcie
górne: |
Époisses Perriere
- wariant większy, trójkątny wycinek z cylindra, o wadze 110
g. Kupiony w The House of Cheese w Warszawie, wyprodukowany
przez Fromagerie Berthaut w Époisses. Zawartość tłuszczu 24g/100g.
Konsystencja elastyczna, rzadka, kremowa, wilgotna, lepka,
smarowalna; w części wewnętrznej bardziej ziarnista, sucha
i krucha, "sernikowa", przy skórce półpłynna, mazista,
ciągnąca się. Skórka naturalna, barwy od kości słoniowej do
ceglastej, z odciśniętym regularnym romboidalnym wzorem, o
charakterystycznym silnym zapachu. Barwa kremowa do jasnobeżowej.
Zapach silny, cierpki, ziemisty, pleśniowy, grzybowy. Smak
niezwykle bogaty, słodki, owocowy, gruszkowy, średnio słony,
o gorzkim finiszu.
|
Zdjęcie
dolne: |
Époisses Sélection
Affineur - wariant mniejszy, sprzedawany w całości, opakowany
w pudełko z drewna balsa i papier, waga 250 g. Kupiony w Auchan,
wyprodukowany przez założoną w 1921 jako biznes rodzinny (oficjalnie
od 1960) firmę Fromagerie Germain w Le Montsaugeonnais (okręg
Langres, departament Haute-Marne, region Grand Est). Zawartość
tłuszczu 24g/100g.
Firma produkuje dwie odmiany Époisses - klasyczną w trzech
wielkościach (zgodne z certyfikatem 1 kg i 250 g oraz połówkę
małego cylindra o wadze 125 g) i Sélection Affineur tylko
o wadze 250 g, w pudełku koloru bordo. Opis na stronie producenta
mówi o "szczególnej metodzie dojrzewania" Sélection
Affineur, rezultatem której jest ciemniejsza, jaskrawopomarańczowa
barwa skórki, bardzo silny cierpki, ziemisty, drewniany aromat
i jeszcze intensywniejszy smak (5 w pięciostopniowej skali).
W porównaniu z dużym wariantem konsystencja jest w znacznie
większej części dojrzała i półpłynna, jedynie samo centrum
pozostało "sernikowe". Drugą istotną różnicą jest
sporo wyższa słoność sera.
Époisses AOP z Fromagerie Germain jest laureatem Medalu Super
Gold i tytułu Best French Cheese na World Cheese Awards w
2019-20.
|
|