Ser
francuski, z mleka krowiego, z dodatkiem śmietanki (4,4%),
podpuszczkowy, dojrzewający, miękki, z porostem białej pleśni
Penicillium candidum. Zawartość tłuszczu 24g/100g. Z powodu
dodatku śmietanki zawartość tłuszczu w suchej masie sera (czyli
po teoretycznym oddzieleniu wody) może osiągnąć 60 procent,
co plasuje ser w kategorii Double Creme. Dojrzewa 2 - 6 tygodni.
Najlepiej smakuje zrobiony między kwietniem a wrześniem.
Nazwa pochodzi od miasteczka Saint-Félicien w departamencie
Ardeche regionu Auvergne-Rhône-Alpes, gdzie był pierwotnie
wytwarzany z mleka koziego lub mieszanki z krowim i sprzedawany
na jarmarkach. Później jego produkcja rozprzestrzeniła się
na teren krainy historycznej Dauphiné (byłej prowincji południowo-wschodniej
Francji), głównie obszar dzisiejszych departamentów Drôme,
Rhône i Isere.
Obecnie istnieje rozróżnienie krowiego sera Saint-Félicien
z Dauphiné oraz oryginalnego koziego Saint-Félicien z Ardeche,
zwanego także Caillé Doux czyli "słodki twaróg",
ponieważ jest wyrabiany ze słodkiego mleka. Niestety kozi
ser z Ardeche nie dorobił się chronionej nazwy i jest notorycznie
mylony z młodszym krowim krewniakiem, tym bardziej, że producenci
tego ostatniego uciekają się do ciekawych pomysłów, by uzasadnić
używanie nazwy "Saint-Félicien", np. że serowar,
który jako pierwszy zastosował wzbogacanie krowiego mleka
śmietanką, miał sklep w Lyonie przy Placu Saint-Félicien.
Krowi Saint-Félicien to także bliski krewniak innego krowiego
sera z Dauphiné - certyfikowanego Saint-Marcellin
IGP, od którego jest większy, słodszy i bardziej
kremowy, ponieważ Saint-Marcellin nie zawiera śmietanki.
Technologia: skrzep twarogowy jest poddawany samoczynnemu
odciekaniu w małych cylindrycznych formach zwanych "faisselle",
solony na sucho i ręcznie obracany podczas dojrzewania.
Posiada krajowy znak jakości LR (Label Régional) przyznawany
przez Ministerstwo Rolnictwa.
Tu z mleka termizowanego, kupiony w Lidlu, wyprodukowany pod
marką Les Fromagers de Ste Colombe przez Granarolo France,
członka włoskiej grupy Granarolo (przed przejęciem w 2011
- istniejącą od 1964 firmę Fromagerie de Sainte-Colombe) w
Saint-Genix-Les-Villages (departament Savoie, region Auvergne-Rhône-Alpes).
Kształt małego zaokrąglonego cylindra o wypukłych bokach,
średnicy około 9-10 cm, wysokości 3,5 cm i wadze 180 g. Tu
w plastikowym pojemniku. Konsystencja aksamitna, mocno kremowa,
miękkiego sernika, smarowalna. Czasem sprzedawany w słoiczkach,
bo wnętrze może przejść w stan półpłynny. W tym przypadku
pojedyncze półpłynne miejsca przy skórce. Skórka naturalna,
kremowa, miękka, wilgotna, miejscami ciągliwa, bladożółta,
pokryta białym nalotem pleśni Penicillium candidum. Widoczny
odcisk formy - prążkowanie na powierzchniach licowych, powierzchnie
boczne pofałdowane. Barwa kremowa, off-white. Zapach silny,
zdecydowany, grzybowy, pleśniowy, ziemisty, piwniczny. Smak
dość intensywny, maślano-śmietankowy, słony, drożdżowy, gorzkawy,
kwaskowaty.
|
|