Gata Says Cheese!


Saint-Félicien z Dauphiné
 
 
Ser francuski, z mleka krowiego, z dodatkiem śmietanki (4,4%), podpuszczkowy, dojrzewający, miękki, z porostem białej pleśni Penicillium candidum. Zawartość tłuszczu 24g/100g. Z powodu dodatku śmietanki zawartość tłuszczu w suchej masie sera (czyli po teoretycznym oddzieleniu wody) może osiągnąć 60 procent, co plasuje ser w kategorii Double Creme. Dojrzewa 2 - 6 tygodni. Najlepiej smakuje zrobiony między kwietniem a wrześniem.

Nazwa pochodzi od miasteczka Saint-Félicien w departamencie Ardeche regionu Auvergne-Rhône-Alpes, gdzie był pierwotnie wytwarzany z mleka koziego lub mieszanki z krowim i sprzedawany na jarmarkach. Później jego produkcja rozprzestrzeniła się na teren krainy historycznej Dauphiné (byłej prowincji południowo-wschodniej Francji), głównie obszar dzisiejszych departamentów Drôme, Rhône i Isere.

Obecnie istnieje rozróżnienie krowiego sera Saint-Félicien z Dauphiné oraz oryginalnego koziego Saint-Félicien z Ardeche, zwanego także Caillé Doux czyli "słodki twaróg", ponieważ jest wyrabiany ze słodkiego mleka. Niestety kozi ser z Ardeche nie dorobił się chronionej nazwy i jest notorycznie mylony z młodszym krowim krewniakiem, tym bardziej, że producenci tego ostatniego uciekają się do ciekawych pomysłów, by uzasadnić używanie nazwy "Saint-Félicien", np. że serowar, który jako pierwszy zastosował wzbogacanie krowiego mleka śmietanką, miał sklep w Lyonie przy Placu Saint-Félicien.
Krowi Saint-Félicien to także bliski krewniak innego krowiego sera z Dauphiné - certyfikowanego Saint-Marcellin IGP, od którego jest większy, słodszy i bardziej kremowy, ponieważ Saint-Marcellin nie zawiera śmietanki.

Technologia: skrzep twarogowy jest poddawany samoczynnemu odciekaniu w małych cylindrycznych formach zwanych "faisselle", solony na sucho i ręcznie obracany podczas dojrzewania.
Posiada krajowy znak jakości LR (Label Régional) przyznawany przez Ministerstwo Rolnictwa.

Tu z mleka termizowanego, kupiony w Lidlu, wyprodukowany pod marką Les Fromagers de Ste Colombe przez Granarolo France, członka włoskiej grupy Granarolo (przed przejęciem w 2011 - istniejącą od 1964 firmę Fromagerie de Sainte-Colombe) w Saint-Genix-Les-Villages (departament Savoie, region Auvergne-Rhône-Alpes).

Kształt małego zaokrąglonego cylindra o wypukłych bokach, średnicy około 9-10 cm, wysokości 3,5 cm i wadze 180 g. Tu w plastikowym pojemniku. Konsystencja aksamitna, mocno kremowa, miękkiego sernika, smarowalna. Czasem sprzedawany w słoiczkach, bo wnętrze może przejść w stan półpłynny. W tym przypadku pojedyncze półpłynne miejsca przy skórce. Skórka naturalna, kremowa, miękka, wilgotna, miejscami ciągliwa, bladożółta, pokryta białym nalotem pleśni Penicillium candidum. Widoczny odcisk formy - prążkowanie na powierzchniach licowych, powierzchnie boczne pofałdowane. Barwa kremowa, off-white. Zapach silny, zdecydowany, grzybowy, pleśniowy, ziemisty, piwniczny. Smak dość intensywny, maślano-śmietankowy, słony, drożdżowy, gorzkawy, kwaskowaty.



Copyright Gata 2021