Gata Says Cheese!


L'Affiné au Chablis
 
 
Ser francuski, z mleka krowiego pasteryzowanego, podpuszczkowy, dojrzewający, miękki, maziowy. Zawartość tłuszczu 23g/100g. Zawartość tłuszczu w suchej masie 50%. Dojrzewa 4 - 8 tygodni.

Kupiony w Eurosparze, produkowany wyłącznie przez założoną w 1921 jako biznes rodzinny (oficjalnie od 1960) firmę Fromagerie Germain w Le Montsaugeonnais (okręg Langres, departament Haute-Marne, region Grand Est). Zdobywca Srebrnego Medalu World Cheese Awards 2016-17 i Brązowego Medalu WCA 2018-19.
Fromagerie Germain produkuje także certyfikowane miękkie maziowe sery pleśniowe Langres AOP i Époisses AOP, a także Triple Creme oraz miękkie sery kozie.

Nazwa oznacza dosłownie "rafinowany w Chablis" lub "udoskonalany w Chablis". Ser ten jest wyrabiany w sposób analogiczny do Époisses, ale do płukania skórki zamiast brandy Marc de Bourgogne używa się wina Chablis. Gmina Le Montsaugeonnais, w której znajdują się serowarnie Fromagerie Germain, leży w regionie Grand Est tuż przy granicy z regionem Bourgogne-Franche-Comté i część wyrobów firmy jest charakterystyczna dla Burgundii. Chablis to jedno z najsłynniejszych burgundzkich win - białe wino wytrawne wyrabiane z wingoron odmiany Chardonnay, posiadające francuski certyfikat AOC.

Technologia: skrzep jest poddawany samoistnemu odciekaniu, wykładany do cylindrycznych form bez dokładnego cięcia i solony suchą solą. Podczas dojrzewania płukany przynajmniej raz w tygodniu roztworem z dodatkiem wina Chablis, co powoduje rozwój bakterii powierzchniowych (głównie Brevibacterium linens). W rezultacie powstaje charakterystyczna złotawa barwa skórki i bardzo silny zapach, specyficzny dla serów washed-rind.

Kształt małego cylindra o średnicy 8,5 cm, wysokości 4 cm i masie 200 g. Pakowany w papier i pudełko z drewna balsa. Konsystencja miękka, kremowa, w części wewnętrznej bardziej sucha, lekko ziarnista, "sernikowa", bliżej skórki przechodząca w wilgotniejszą i mniej ścisłą, mazistą, ale nie półpłynną. Barwa jasnokremowa, kości słoniowej, bliżej skórki ciemniejsza, kremowa. Skórka naturalna, cienka, lekko lepka, pomarszczona, beżowa do złotawej, jadalna. Zapach silny, cierpki, kwaśny, ziemisty, pleśniowy. Smak bogaty, słodki, owocowy, gruszkowy, o gorzkawym finiszu, przy skórce dość słony. Podobno posmak wina Chablis powinien być wyczuwalny.



Copyright Gata 2022