Ser
niemiecki, z mleka krowiego pasteryzowanego, podpuszczkowy,
dojrzewający, miękki, z porostem białej i przerostem niebieskiej
pleśni. Zawiera dodatek śmietanki. Zawartość tłuszczu 42g/100g.
Produkowany z użyciem podpuszczki mikrobiologicznej (wegetariański).
Dojrzewa około 3 miesięcy (dokładny okres dojrzewania nieznany).
Ser współczesny, wymyślony w latach 1980. przez istniejącą
od 1908 firmę Käserei Champignon Hofmeister GmbH & Co.
KG w Lauben (powiat Oberallgäu, kraj związkowy Bawaria) i
wyłącznie przez nią produkowany. Jest połączeniem francuskiego
sera śmietankowego Triple
Creme i włoskiej Gorgonzoli.
Ponieważ zawartość tłuszczu w suchej masie Cambozoli (czyli
po teoretycznym oddzieleniu wody) wynosi 70 procent, ten ser
zalicza się do kategorii Double Creme. Do jego wyrobu używa
się kultur zarówno Penicillium camemberti, dających porośniętą
białą pleśnią skórkę, jak Penicillium roqueforti, skutkujących
zielononiebieskim żyłkowaniem w masie serowej. Charakterystyki
smakowe także stanowią wypadkową cech obu rodzajów sera, łącząc
spowodowaną wysoką zawartością tłuszczu kremowość z pikantnością
niebieskiej pleśni.
Znaczenie nazwy jest podwójne: to zarówno zbitka słów "camembert"
i "gorgonzola", jak i nawiązanie do starożytnego
miasta Kempten w regionie Allgäu (obecnie na prawach powiatu),
które w czasach rzymskich (I w. pne) nosiło nazwę Cambodunum.
W krajach anglojęzycznych Cambozola jest często określana
jako "blue brie". Podobieństwo do chronionej nazwy
"gorgonzola" nie umknęło uwadze Włoch, które próbowały
wywalczyć w UE zakaz używania określenia "cambozola",
jednak wniosek został oddalony. Käserei Champignon Hofmeister
opatentowała nazwę swojego sera i jest jego jedynym producentem
na skalę międzynarodową. Występują warianty: Classic, Black
Label (dłużej dojrzewający), Balance (obniżona zawartość tłuszczu),
Finesse (z aromatem czosnku).
Tu kupiony w Polomarkecie, producenta nie podano, porcjowany
i pakowany przez polskiego dystrybutora firmę Temar.
Kształt cylindra, sprzedawany w całości lub porcjowany. Tu
trójkątny wycinek o boku 12 cm, wysokości 4,5 cm i wadze 130
g, opakowany w folię. Konsystencja miękka, wilgotna, lepka,
luźna, kremowa. Skórka cienka, naturalna, z porostem białej
pleśni. Barwa kremowa, kości słoniowej, przy skórce ciemniejsza.
Zapach silny, ziemisty, grzybowy, kwaśny. Smak bogaty, zrównoważony,
kremowy, grzybowy, kwaskowaty, maślany, umiarkowanie słony.
|
|