Ser
włoski, z mleka krowiego pasteryzowanego, podpuszczkowy, dojrzewający,
miękki, z przerostem niebieskiej pleśni. Zawartość tłuszczu
31g/100g. Dojrzewa 2 - 9 miesięcy, zależnie od wariantu: Dolce
50 - 150 dni, Piccante 80 - 270 dni, Piccola Piccante (na
opakowaniu także oznaczany jako "piccante") 60 -
200 dni. Rodzina Stracchino.
Nazwa pochodzi od miasteczka Gorgonzola (Gorgonzoeula w dialekcie
mediolańskim) w Lombardii, gdzie według niektórych źródeł
internetowych był wyrabiany od roku 879 (niestety żadne nie
podaje skąd tak duża dokładność datowania). Bardziej realnie
może wchodzić w grę XIII-XV wiek, kiedy pasterze schodzący
jesienią z krowami z gór wypasali je po drodze na równinnych
pastwiskach w okolicy Milano (gdzie leży Gorgonzola) i z wdzięczności
zostawiali miejscowym spore ilości mleka, co skłoniło tych
do serowarstwa (choć pierwotnie nie był to jeszcze ser pleśniowy).
Inne pobliskie miejscowości, np. posiadająca naturalne jaskinie
Pasturo, także uważają się za twórców tego sera, a w samej
Gorgonzoli, która z terenu rolniczego przekształciła się w
satelitę i sypialnię Milano, dawno już się go nie produkuje,
pozostał tylko doroczny Narodowy Festiwal Gorgonzoli.
Pierwotna nazwa sera brzmiała Stracchino Verde czyli Zielony
Stracchino, przez analogię do wyrabianego w Lombardii miękkiego
sera Stracchino, ponieważ także był wytwarzany w okresie jesiennym
z mleka "zmęczonych" krów wracających z letniego
wypasu ("stracco" - zmęczony w lokalnym dialekcie).
W XIX wieku produkcja zaczęła się rozszerzać z okolic Milano
na kolejne prowincje regionów Lombardia i Piemonte. Początkowo
wykorzystywano mleko krów starej alpejskiej rasy Bruna Svizzera
(Szwajcarska Brunatna), obecnie serowarzy preferują dającą
więcej mleka rasę Holsztyno-Fryzyjską.
Jeden z najstarszych serów z niebieską pleśnią, rywalizuje
o prawo starszeństwa z francuskim Roquefortem
(który wykorzystuje inny gatunek Penicillium). Podczas produkcji
Gorgonzoli do mleka dodaje się kultury pleśni Penicillium
glaucum, co skutkuje charakterystycznymi zielononiebieskimi
lub szarozielonymi żyłkami w masie serowej. Tradycyjnie ser
dojrzewał w naturalnych jaskiniach, które były źródłem tego
grzyba. Solony na sucho. Oczywiście nie obeszło się bez legendy
o zakochanym serowarze, który porzucił pracę dla randki, a
następnego dnia ukrył swoje zaniedbanie, mieszając wczorajszy
skrzep ze świeżym mlekiem i tworząc w ten sposób hodowlę pleśni.
Posiada krajowy certyfikat DOC od 1955 i unijny PDO od 1996,
a także oficjalne logo nazwy (mała czarna drukowana litera
g). Dopuszczalny obszar produkcji to regiony: Lombardia (prowincje
Bergamo, Brescia, Como, Cremona, Lecco, Lodi, Milano, Monza,
Pavia, Varese) oraz Piemonte (Biella, Cuneo, Novara, Verbano-Cusio-Ossola,
Vercelli i wyszczególnione gminy prowincji Alessandria). Certyfikat
obejmuje dwie odmiany sera - Dolce i Piccante, różniące się
okresem dojrzewania i stopniem pikantności. Interesów producentów
pilnuje utworzone w 1970 stowarzyszenie Consorzio per la Tutela
del Formaggio Gorgonzola.
Produkowany także poza terenem UE, gdzie nazwa funkcjonuje
jako rodzajowa.
|
Zdjęcie
górne: |
Wariant Piccante ("pikantny")
- dojrzewa 80 - 270 dni (w wersji Piccola Piccante 60 - 200
dni). Marka własna Lidla Lovilio, wyprodukowany przez firmę
Igor S.r.l. z Cameri (prowincja Novara, region Piemonte).
Założona w 1935 w Mezzomerico pod Novarą firma Igor specjalizuje
się w Gorgonzoli i w ostatnich latach przejęła kilka starych
regionalnych serowarni. Gorgonzola Igora od 1997 zdobywa liczne
nagrody, m.in. Złoty Medal na World Cheese Awards w Bergamo
w 2019.
Kształt cylindra o średnicy 20-32 cm, wysokości 13 cm i masie
9-13,5 kg (Piccola Piccante - zakres wymiarów ten sam, waga
5,5-9 kg). Sprzedawany jako pół kręgu (cięte poziomo) lub
porcja jest często pakowany w folię aluminiową w celu zachowania
wilgotności. Tu płaski trójkątny wycinek o boku 14 cm, wysokości
8 cm i masie 200 g, pakowany w plastik. Konsystencja jednolita,
zwarta, krucho-elastyczna, wilgotna. Skórka ścisła, twarda,
szaroróżowa, niejadalna. Tu bez skórki. Kolor bladożółty,
z licznymi wyraźnymi marmurkowymi żyłkami szaroniebieskiej
pleśni. Zapach ostry, kwaśny, ziemisty. Smak intensywny, wyrazisty,
kremowy, kwaśny, ostry.
|
Zdjęcie
dolne: |
Wariant Dolce ("słodki")
- dojrzewa 50 - 150 dni. Ten sam producent, wymiary i waga.
Konsystencja miękka, delikatna, wilgotna, lekko lepka, kremowa,
miejscami smarowalna. Skórka ścisła, twarda, szaroróżowa,
niejadalna. Tu bez skórki. Kolor jasnej kości słoniowej, z
szaroniebieskimi pleśniowymi przerostami, mniej wyraźnymi
i bledszymi niż u Piccante. Zapach łagodny, mleczny, lekko
pleśniowy, lekko grzybowy. Smak łagodny, delikatny, maślany,
kremowy, słodki, umiarkowanie słony, z mlecznym posmakiem
i nutą kwaśnej śmietany.
|
|