Gata Says Cheese!


Ser Skarszewski
 
 
Ser polski, z mleka krowiego pasteryzowanego, podpuszczkowy, gotowany, prasowany, dojrzewający, półtwardy. Zawartość tłuszczu 26g/100g. Zawartość tłuszczu w suchej masie 45%. Dojrzewa minimum 4 tygodnie, do kilku miesięcy. Typ szwajcarski.

Kupiony w Hali Dominikańskiej w Gdańsku, na stoisku "Sklep spożywczy z nabiałem J. Socha" (boks 038). Cena 46,90 zł/kg. Produkowany wyłącznie przez firmę Mleczarnia Skarszewy sp. z o.o. w Skarszewach (powiat starogardzki, województwo pomorskie). Spółdzielnia istnieje i produkuje sery nieprzerwanie od 1895 roku, z krótkim okresem 1972-90 funkcjonowania jako oddział OSM Kościerzyna. Do 2022 była członkiem Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego dla woj. pomorskiego. W Skarszewach powstają także sery dojrzewające: Werderkäse, Szeneker, Brylant, Amber, Kaszubski, Kociewski, Jeziorański i Tylżycki, a także Ricotta i twarogi. Ciekawostką jest, że SM Skarszewy posługuje się stroną internetową o dumnym adresie www.sery.pl.

Technologia. Strona producenta opisuje ser jako typ holenderski, jednak nie jest on podobny do najsłynniejszych holenderskich Goudy i Edama (które nie mają dziur), przypomina zaś wymyślony w latach 1980. Maasdammer - ser co prawda holenderski, ale wyrabiany na wzór szwajcarskiego Emmentalera i reprezentujący technologię typu szwajcarskiego. Rozdrobniony skrzep jest parzony w rozwodnionej serwatce w temperaturze wyższej niż podczas koagulacji (w przypadku Maasdammera - "półgotowany" w temperaturze nie przekraczającej 40 °C). Do mleka dodaje się bakterie z rodzaju Propionibacterium, które podczas procesu fermentacji kwasu mlekowego wytwarzają m.in. dwutlenek węgla, powodujący powstanie w masie serowej podczas drugiej fazy dojrzewania (w temperaturze wyższej niż pierwsze 2 tygodnie) dużych okrągłych dziur wielkości wiśni lub orzecha laskowego. Dojrzewa w folii termokurczliwej w kolorze beżowym. Istnieje też wersja wędzona (folia brązowa).

Kształt prostopadłościennego bloku o zaokrąglonych bokach, wymiarach 35x14x11 cm i masie 3,5-4 kg. Tu wycinek o wadze 150 g. Konsystencja półtwarda, gładka, elastyczna, sprężysta. Gęsto rozmieszczone dziurki o różnej wielkości (w części zewnętrznej drobne, w środkowej - duże okrągłe). Skórka niezaznaczona (ser dojrzewał w folii). Barwa miąższu bladożółta. Zapach łagodny, świeży, kwaskowaty, jogurtowy. Smak delikatny, słodki, maślany, lekko orzechowy, z goryczkowym finiszem (po dłuższym dojrzewaniu pikantny).



Copyright Gata 2022