Gata Says Cheese!


Old Sellin
 
 
Ser polski, z mleka krowiego ekologicznego pasteryzowanego, podpuszczkowy (nie podano rodzaju podpuszczki), dojrzewający, twardy. Zawartość tłuszczu 36g/100g. Sól 1,5g/100g. Dojrzewa 12 miesięcy. Prawdopodobnie typ grana. Kupiony w Merkusie w Gdańsku (wrzesień 2024). Cena 95 zł/kg.

Produkowany wyłącznie przez warszawską firmę Stara Mleczarnia S.A. (do 2017 Ser Farm) w zakładzie we wsi Zielin (gmina Trzebielino, powiat bytowski, woj. pomorskie). Tereny te znajdują się na obszarze regionu kulturowego Kaszuby. Gleby na Kaszubach nie są dobrej jakości i hodowla bydła upowszechniła się tylko na ich części, na terenach najwilgotniejszych. Tradycyjnie kaszubskie sery dojrzewające wyrabiano zarówno z mleka krowiego, jak owczego i koziego, bardzo popularny był też twaróg gotowany na parze lub smażony (krewniak lub nawet przodek Wielkopolskiego sera smażonego).

Firma Stara Mleczarnia (jak i wcześniej istniejący Zakład Produkcyjno-Handlowy Ser-Milk) jest kontynuatorem działalności pierwszego prywatnego zakładu serowarskiego w Zielinie, powstałego w 1928 i wyrabiającego sery dojrzewające z mleka krów z własnego gospodarstwa rolnego. Po II wojnie światowej zakład upaństwowiono jako oddział Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Miastku, a w 1998 ponownie sprywatyzowano, sprzedając pracownikom. Wówczas odrodziła się tradycja produkcji serów regionalnych, metodą naturalną, według starych receptur, bez polepszaczy i konserwantów, z mleka z gospodarstw ekologicznych, gdzie krowy są wypasane na kaszubskich łąkach o specyficznej florze. Zielin znajduje się w pobliżu doliny Słupi, Puszczy Słupskiej i torfowiskowego rezerwatu przyrody, w jednym z najczystszych regionów Polski. Firma szczyci się faktem, że 1 kilogram sera produkuje z aż 11 litrów mleka, sporo powyżej średniej krajowej. Atutem Starej Mleczarni jest także prawie stuletnia piwnica, w której dojrzewają sery - część pierwotnej serowarni, obecnie wyposażona w nowoczesne systemy monitorowania temperatury i wilgotności. Stara Mleczarnia uzyskała certyfikat produkcji serów ekologicznych Agro Bio Test w 2007. Jest członkiem Polskiej Izby Żywności Ekologicznej. Od 2013 właścicielem i prezesem zarządu jest Zbigniew Waz.

Większość oferty Starej Mleczarni to rodzina serów Kaszubskich (kaszubska wersja nazwy: Kaszëbsczi Sër). Są to sery dość młode (6 tygodni dojrzewania) sprzedawane w formie małych krążków lub wycinków z nieco większego kręgu.

Old Sellin to jedyny w ofercie przedstawiciel serów twardych, długodojrzewających. Sellin jest dawną niemiecką nazwą XIV-wiecznej wsi Zielin (słowo tłumaczy się jako "ziele"). Pierwsze informacje o zakładzie produkującym sery dojrzewające w Zielinie pochodzą z 1928 roku, a Stara Mleczarnia uważa się za kontynuatora tamtych serowarskich tradycji pomimo faktu, że receptura pierwotnych serów nie zachowała się. Old Sellin jest produkowany od 2021 roku.

Technologia. Używa się mleka siennego - ten termin oznacza, że krowy są żywione wyłącznie trawą i sianem, nie spożywają pasz kiszonych. Spędzają na pastwisku nawet 150 dni w roku. Podobno mleko sienne może zawierać do 2 razy więcej kwasów tłuszczowych omega-3, niż mleko standardowe. Ser jest produkowany tradycyjnymi rzemieślniczymi metodami, w otwartych wannach serowarskich o pojemności 5 tys. litrów. Wspomina się o "podpuszczce naturalnej", jednak bez podania jej pochodzenia, więc nie wiadomo czy ser jest wegetariański. Zakwaszanie i koagulacja mleka są kontrolowane osobiście przez serowara. Solenie w solance. Kręgi pokrywa się powłoką z polioctanu winylu w kolorze czarnym. Proces wyrobu sera trwa 4 godziny. Kręgi dojrzewają na półkach z drewna bukowego w stuletnich piwnicach, ręcznie odwracane, przez 12 miesięcy.

Kształt kręgu o zaokrąglonych rogach, prawdopodobne wymiary: 28-30 cm średnicy, 9 cm wysokości. Przypuszczalna waga 4,8-5 kg. Tu trójkątny wycinek z kręgu o wymiarach: wysokość 9 cm, promień 10 cm bez odciętej części środkowej (razem około 14 cm). Waga 200 g. Pakowany próżniowo w folię. Dwie etykiety - informacyjna i ozdobna. Na okrągłej ozdobnej w kolorystyce czarno-złotej: nazwa "Old Sellin Mild / ser z mleka siennego / 12 miesięcy", logotyp Starej Mleczarni oraz certyfikat ekologiczny Agro Bio Test.

Konsystencja bardzo twarda, sucha, ziarnista, krucha, łamliwa. Brak oczek. Wyjątkowo liczne i gęsto rozmieszczone wtrącenia białawych kryształów tyrozyny. Ser rozwarstwia się i rozłupuje przy próbie krojenia. Skórka naturalna, bardzo twarda, pokryta niejadalną czarną powłoką polioctanową. Barwa miąższu ciemnożółta z lekko szarawym odcieniem, przy skórce przechodząca w białawą. Zapach silny, intensywny, bogaty, słodko-pikantny, orzechowy, z kwiatowymi nutami. Smak intensywny, słodko-ostry, pikantny, z silną goryczą orzecha włoskiego. Nie wiem, co ma oznaczać umieszczone na etykiecie określenie "mild", które może odnosić się zarówno do czasu dojrzewania, jak i do poziomu intensywności - i w tym przypadku nigdzie nie pasuje. Charakterystyki sera wskazują, że może być starszy niż 12 miesięcy i że należy do typu grana, wyróżniającego się ziarnistą, krystaliczną teksturą, dobrze nadającą się do tarcia. Dojrzałe sery grana nie są krojone, lecz łupane przy użyciu specjalnego tępego noża-łopatki. Najbardziej znani przedstawiciele typu grana to włoskie sery Grana Padano i Parmigiano-Reggiano. Tutaj ser przypominał bardzo Grana Padano sprzedany mi jako trzyletni. Nie dał się pokroić, a po rozłupaniu był tak twardy, że praktycznie nie nadawał się do gryzienia z obawy o uszkodzenie zębów.



Copyright Gata 2024