Ser
polski, z mleka krowiego pasteryzowanego, podpuszczkowy, dojrzewający,
półmiękki. Dojrzewa od 24 dni do 6 tygodni.
Produkowany wyłącznie przez warszawską firmę Stara Mleczarnia
S.A. (do 2017 Ser Farm) w zakładach we wsi Zielin (gmina Trzebielino,
powiat bytowski, woj. pomorskie) i (od 2020) w Bobolicach
(gmina Bobolice, powiat koszaliński, woj. zachodniopomorskie).
Tereny te znajdują się (lub znajdowały się historycznie) na
obszarze regionu kulturowego Kaszuby. Gleby na Kaszubach nie
są dobrej jakości i hodowla bydła upowszechniła się tylko
na ich części, na terenach najwilgotniejszych. Tradycyjnie
kaszubskie sery dojrzewające wyrabiano zarówno z mleka krowiego,
jak owczego i koziego, bardzo popularny był też twaróg gotowany
na parze lub smażony (krewniak lub nawet przodek Wielkopolskiego
sera smażonego).
Firma Stara Mleczarnia (jak i wcześniej istniejący Zakład
Produkcyjno-Handlowy Ser-Milk) jest kontynuatorem działalności
pierwszego prywatnego zakładu serowarskiego w Zielinie, powstałego
w 1928 i wyrabiającego sery dojrzewające z mleka krów z własnego
gospodarstwa rolnego. Po II wojnie światowej zakład upaństwowiono
jako oddział Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Miastku,
a w 1998 ponownie sprywatyzowano, sprzedając pracownikom.
Wówczas odrodziła się tradycja produkcji serów regionalnych,
metodą naturalną, według starych receptur, bez polepszaczy
i konserwantów, z mleka z gospodarstw ekologicznych, gdzie
krowy są wypasane na kaszubskich łąkach o specyficznej florze.
Zielin znajduje się w pobliżu doliny Słupi, Puszczy Słupskiej
i torfowiskowego rezerwatu przyrody, w jednym z najczystszych
regionów Polski. Firma szczyci się faktem, że 1 kilogram sera
produkuje z aż 11 litrów mleka, sporo powyżej średniej krajowej.
Atutem Starej Mleczarni jest także prawie stuletnia piwnica,
w której dojrzewają sery - część pierwotnej serowarni, obecnie
wyposażona w nowoczesne systemy monitorowania temperatury
i wilgotności. Stara Mleczarnia uzyskała certyfikat produkcji
serów ekologicznych Agro Bio Test w 2007. Jest członkiem Polskiej
Izby Żywności Ekologicznej. Od 2013 właścicielem i prezesem
zarządu jest Zbigniew Waz.
W 2020 firma Stara Mleczarnia S.A. kupiła Spółdzielnię Mleczarską
MleKosz w Bobolicach (gmina Bobolice, powiat koszaliński,
woj. zachodniopomorskie). Tradycja mleczarska Bobolic jest
jeszcze starsza niż Zielina i sięga roku 1897, czyli okresu
kiedy na Pomorzu Zachodnim zaczęły powstawać związki spółdzielni
mleczarskich. Mleczarnia w Bobolicach początkowo przerabiała
3 tys. litrów mleka na dobę, a po modernizacji w 1929 - 15
tys. litrów. Po II wojnie światowej budynek mleczarni do 1948
był w rękach wojskowych. Produkcję wznowiono w 1949. Przez
jakiś czas mleczarnia działała jako oddział Okręgowej Spółdzielni
Mleczarskiej w Koszalinie.
Nazwa "Ser Kaszubski" nie jest prawnie chroniona.
Według "Atlasu serów polskich" Kosmulskiego sery
z przymiotnikiem "Kaszubski" w nazwie były w latach
1948-2019 produkowane przez mleczarnie w Kartuzach, Skarszewach
i Zielinie. Kosmulski opisuje ten ser jako długodojrzewający
(także wędzony, także wyrób seropodobny), o 45% zawartości
tłuszczu w suchej masie, znane numery normy zakładowej: ZN-93/OSM-Ka/1
(Kartuzy) i ZN-11/ZHP S-M-1 (Zielin).
Dla produktu Starej Mleczarni nazwa sera występuje w dwóch
wariantach: Ser Kaszubski lub Kaszëbsczi Sër. Sieć Biedronka
pod marką własną Światowid używa tylko nazwy kaszubskiej,
Kaszëbsczi Sër pojawia się też na starszych etykietach oryginalnych
Starej Mleczarni, prawdopodobnie z okresu przed 2020, kiedy
wszystkie sery były wyrabiane w Zielinie na Kaszubach. Ser
Kaszubski wyrabiany w Bobolicach (czyli współcześnie poza
obszarem Kaszub, choć historycznie Bobolice do Kaszub należały)
nosi już nazwę tylko w języku polskim.
Technologia. Produkowany tradycyjnymi rzemieślniczymi metodami,
w otwartych wannach serowarskich o pojemności 5 tys. litrów.
Zakwaszanie i koagulacja mleka są kontrolowane osobiście przez
serowara, skrzep jest odsączany naturalnie w formach (tzw.
nalewany czyli samoprasowany grawitacyjnie), ręcznie odwracany
i solony w solance. Dojrzewa na półkach z drewna bukowego
w stuletnich piwnicach, przez co najmniej 24 dni, najczęściej
6 tygodni. Jako pierwsze w ofercie firmy pojawiły się sery
z dodatkiem cebuli lub czarnuszki, potem wariant naturalny.
Obecnie oferta dla serów "okrągłych" lub "klinków"
obejmuje najrozmaitsze dodatki: czosnek niedźwiedzi, kozieradkę
solo lub z papryką, pomidor ze szczypiorkiem, chilli lub ziołami,
burak i koperek, pieprz czerwony ze szczypiorkiem, płatki
róży, kwiaty wrzosu, orzechy. Dwa dostępne kształty to po
prostu cylindry o różnym rozmiarze - małe dwustugramowe o
średnicy 7 cm są pakowane w całości, większe (21 cm średnicy,
ok. 3,5 kg) są przed pakowaniem porcjowane w "klinki"
czyli trójkątne wycinki.
Oprócz serii serów Kaszubskich Stara Mleczarnia oferuje twaróg
tłusty i półtłusty w klinku oraz dojrzewajacy 12 miesięcy
twardy ser Old
Sellin. W sieci pojawiają się też stosunkowo świeże
informacje o serach "Kaszubski Chłop" i "Kaszubski
Chłopczyk", których brak w oficjalnej ofercie Starej
Mleczarni. Nieduży okrągły (ok. 11 cm średnicy) Kaszubski
Chłopczyk z czosnkiem niedźwiedzim jest reklamowany np. na
facebookowym profilu firmy latem 2024. Wyszukiwarka internetowa
pokazuje z kolei, że większy ser Kaszubski Chłop (typ szwajcarski,
duże dziury, minimum 3 miesiące dojrzewania) był produkowany
jeszcze przez firmę Ser-Milk czyli przed zakupem zielińskiego
zakładu przez Ser Farm/Starą Mleczarnię. Kaszubski Chłop Eko
pojawia się w filmie reklamowym Starej Mleczarni z 2017. Obie
te nazwy wymienia też "Atlas serów polskich" Kosmulskiego,
niestety w jednej pozycji z "Kaszubskim" (np. zupełnie
odmiennym Kaszubskim
produkowanym w Skarszewach), co utrudnia identyfikację. Nazwa
"Kaszubski Chłopczyk" budzi oczywiste skojarzenia
ze "Słupskim Chłopczykiem", ale na etykiecie dość
przewrotnie zamiast dziecka jest rudy brodaty mężczyzna z
brzuszkiem :)
Ciekawostki serowo-historyczne. W 1972 spółdzielnia MleKosz
rozpoczęła wyrób autorskiego "żółtego" sera Bałtyckiego,
który w 2017 został z jej inicjatywy wpisany na Listę Produktów
Tradycyjnych MRiRW dla woj. zachodniopomorskiego. Niestety
nie sposób doszukać się informacji czy obecny właściciel kontynuuje
produkcję tego unikatowego sera - jedynym jego śladem w sieci
jest stara (2022) gazetka Biedronki reklamująca "Ser
Bałtycki Światowid w kręgach produkowany pod Koszalinem",
co sugeruje, że nazwę (choć już nie charakterystyki - według
oficjalnego opisu MRiRW ser ma postać bloku, a nie kręgu)
zachowano jedynie dla produktu pod marką własną Biedronki.
Drugim nieprodukowanym już serem powiązanym historycznie z
firmą Stara Mleczarnia - tym razem w Zielinie - jest słynny
w latach 1920-30. ser pleśniowy w typie Camemberta "Słupski
Chłopczyk" ("Stolper Jungchen") wyrabiany w
niemieckiej mleczarni w Słupsku w okresie międzywojennym.
Jego współczesna - nieudana z powodu braku popytu - reaktywacja
na oryginalnej niemieckiej licencji miała miejsce właśnie
w mleczarni w Zielinie (wówczas jako firma Ser-Milk) w latach
2007-2010.
|
Zdjęcie
górne: |
Ser Kaszubski naturalny,
bez dodatków. Z podpuszczką mikrobiologiczną. Zawartość tłuszczu
30g/100g. Sól 1,8g/100g. Kupiony w Merkusie w Gdańsku (wrzesień
2024). Cena 63 zł/kg. Pakowany próżniowo w folię. Dwie etykiety
- informacyjna i ozdobna. Na okrągłej ozdobnej: nazwa "Ser
Kaszubski Naturalny", logotyp Starej Mleczarni, kaszubski
szlaczek, informacja o nagrodzie Superior Taste Award przyznanej
przez International Taste Institute w Brukseli w 2022 oraz
napis "Bobolice 1897" sugerujący, że ser powstał
w mleczarni w Bobolicach.
Kształt opisany na etykiecie jako "klinek" - trójkątny
wycinek z cylindra, o wymiarach: wysokość 9 cm, promień 10,5
cm. Waga 260 g. Prawdopodobne charakterystyki cylindra: wysokość
9 cm, średnica 21 cm, waga 3,5 kg. Konsystencja półmiękka,
ścisła, raczej sucha, sprężysta, elastyczna, lekko gumowata.
Rzadko i nieregularnie rozmieszczone bardzo drobne dziurki.
Skórki brak. Barwa bladożółta. Zapach łagodny, kwaskowaty,
świeży, mleczny, kwaśnej śmietany. Smak mało wykształcony,
delikatny, łagodny, mleczny, lekko kwaskowaty. Minimalny goryczkowy
posmak na finiszu. Mało słony.
|
Zdjęcie
dolne: |
Kaszëbsczi Sër z dodatkiem
nasion czarnuszki (1%). Zawartość tłuszczu 27g/100g. Kupiony
w Biedronce pod marką własną Światowid (styczeń 2022). Stara
Mleczarnia rozpoczęła współpracę z Biedronką w 2017, a Kaszëbsczi
Sër w wariantach naturalnym, z czarnuszką lub cebulą pojawił
się w sklepach Biedronki w 2018.
Kształt małego cylindra o zaokrąglonych bokach, średnicy 7
cm, wysokości 4,5 cm i masie ok 200 g. Konsystencja ścisła,
twarda, elastyczna, stosunkowo sucha, sprężysta, gumowata,
nieregularnie rozmieszczone drobne dziurki. Skrzypi w zębach.
Skórka niewidoczna, powierzchnia nieregularna i chropowata,
z odciskiem formy. Barwa kremowa, kości słoniowej. Zapach
łagodny, kwaskowaty, świeży, mleczny, kwaśnej śmietany. Smak
delikatny, mleczny, kwaskowaty, dość słony (przy skórce bardziej),
czarnuszka dodaje lekko pikantnego, ziołowego, odrobinę korzennego
posmaku.
|
|