Gata Says Cheese!


Landana Geitenkaas Oud
 
 
Ser holenderski, z mleka koziego pasteryzowanego, podpuszczkowy, prasowany, dojrzewający, półtwardy do twardego. Zawartość tłuszczu 39,1g/100g. Zawartość tłuszczu w suchej masie 50%. Dojrzewa 2-12 miesięcy (tu 10 miesięcy). Wyprodukowany z użyciem podpuszczki mikrobiologicznej (wegetariański). Typ holenderski. Kupiony w Auchan (CH King Cross Poznań).

Landana to zarejestrowana w 2011 marka handlowa serów należąca do rodzinnej firmy Vandersterre Holland B.V. z siedzibą w Bodegraven. W 1946 Piet van der Sterre założył w mieście Bodegraven (prowincja Zuid-Holland) firmę, specjalizującą się w skupie, rafinacji i handlu holenderskimi serami. Bodegraven w 2. połowie XIX wieku zasłynęło jako ośrodek handlu serami - od 1884 aż do 2001 w każdy wtorek odbywały się tam targi serów, sprzedawanych bezpośrednio przez farmerów. Tam też w latach 1970. mieszkał i handlował serem jeden z twórców sera Leerdammer. Współcześnie miasto upodobały sobie nowoczesne firmy jako lokalizację swoich hurtowni serów. W Bodegraven znajduje się muzeum sera i pomnik w kształcie kręgu sera, postawiony w 1982 dla uczczenia stulecia serowych targów przed kościołem St. Gallus. Poza siedzibą główną i centrum dystrybucji w Bodegraven firma Vandersterre posiada nowoczesny zakład porcjowania i pakowania w Grootebroek oraz rafinerię w Meerkerk, gdzie sery dojrzewają w tradycyjny sposób, na drewnianych półkach. Firma eksportuje swoje wyroby do ponad 80 krajów. Oferuje kilka głównych grup produktów powiązanych z najważniejszymi współpracującymi mleczarniami i serowarniami, m.in. Bastiaansen Kaas z Molenschot, Holland Jersey Zuivel z Nijkerk i Landgoed Kaamps z Deurningen, ale ma też w ofercie sery od mniejszych wytwórców. Większość to sery krowie, w tym z mleka krów ras Jersey (Gouda Jersey) oraz Beemster. Głównym dostawcą serów kozich jest Kaasboerderij De Gelder z Tijnje - producent m.in. certyfikowanego Hollandse Geitenkaas PGI pod marką własną Blije Geit ("szczęśliwa koza").

Marka handlowa "Landana" (znaczenie nazwy nieznane - słowniki i internet nic nie podpowiadają, a dokument rejestracji trademarku twierdzi, że "słowo nie posiada znaczenia w językach obcych") została stworzona na potrzeby spożywczych sieci handlowych, głównie amerykańskich i kanadyjskich, choć sery tej marki można też kupić w kilku sieciach europejskich, m.in. Tesco, Carrefour, Aldi, Auchan. Brand Landana ma własną stronę internetową. Marka obejmuje sery z różnego rodzaju mleka, czyste i z dodatkami. Mocno podkreśla się tradycyjne metody wyrobu i dojrzewania serów (półki z surowego drewna, ręczne obracanie). Landana Geitenkaas (geitenkaas - nid. "kozi ser") występuje w różnych wariantach wiekowych, nazwanych zgodnie z obowiązującą w Niderlandach klasyfikacją: Mild (8-10 tygodni), Belegen (16-18 tygodni) i Oud (10-12 miesięcy), poza tym jest w ofercie wariant Light (35% tłuszczu w s.m.), około 10 odmian z dodatkami, a także warianty oryginalne: ser płukany podczas dojrzewania winem oraz ser miękki z niebieską pleśnią. Sery Landana są laureatami licznych nagród branżowych, a Geitenkaas Oud zdobył Brązowy Medal World Cheese Awards 2011 i 2013.

Jeśli chodzi o technologię produkcji, na stronie brak informacji, ale generalnie są to sery typu holenderskiego, z rodziny Gouda, zaś wariant z mleka koziego jest produkowany analogicznie - zgodnie z technologią certyfikowanego Hollandse Geitenkaas. Technologia typu holenderskiego zakłada niską temperaturę zaprawiania mleka i obróbki skrzepu (maksimum 32 °C), wstępne odsączanie w kadzi oraz dojrzewanie "na suchą skórkę" albo - jak w tym przypadku - w powłoce ochronnej. Tu powłoka jest czarnej barwy, zwyczajowej dla serów mocno dojrzałych, zaś dopisek Oud ("stary") na opakowaniu informuje o minimum 10 miesiącach dojrzewania.

Kształt cylindra o mocno zaokrąglonych bokach, średnicy ~22 cm, wysokości ~9 cm i wadze 3,5-4 kg. Tu wariant Oud, dojrzewajacy około 10 miesiecy. Trójkątny wycinek o boku 11 cm, wysokości 9 cm i masie 200 g. Konsystencja twarda, jednorodna, dość krucha, wilgotna, lekko tłusta. Skórka nieco twardsza od masy, ale prawie niezaznaczona (ser dojrzewał w polioctanowej powłoce ochronnej). Barwa miąższu słomkowożółta. Zapach średnio silny, świeży, mleczny, słodki, z pikantną nutką. Smak dość intensywny, zrównoważony, słodko-pikantny, maślany, orzechowy, dość mocno słony.



Copyright Gata 2022