Ser
holenderski, z mleka koziego pasteryzowanego, podpuszczkowy,
prasowany, dojrzewający, półtwardy do twardego. Zawartość
tłuszczu 39,1g/100g. Zawartość tłuszczu w suchej masie 50%.
Dojrzewa 2-12 miesięcy (tu 10 miesięcy). Wyprodukowany z użyciem
podpuszczki mikrobiologicznej (wegetariański). Typ holenderski.
Kupiony w Auchan (CH King Cross Poznań).
Landana to zarejestrowana w 2011 marka handlowa serów należąca
do rodzinnej firmy Vandersterre Holland B.V. z siedzibą w
Bodegraven. W 1946 Piet van der Sterre założył w mieście Bodegraven
(prowincja Zuid-Holland) firmę, specjalizującą się w skupie,
rafinacji i handlu holenderskimi serami. Bodegraven w 2. połowie
XIX wieku zasłynęło jako ośrodek handlu serami - od 1884 aż
do 2001 w każdy wtorek odbywały się tam targi serów, sprzedawanych
bezpośrednio przez farmerów. Tam też w latach 1970. mieszkał
i handlował serem jeden z twórców sera Leerdammer.
Współcześnie miasto upodobały sobie nowoczesne firmy jako
lokalizację swoich hurtowni serów. W Bodegraven znajduje się
muzeum sera i pomnik w kształcie kręgu sera, postawiony w
1982 dla uczczenia stulecia serowych targów przed kościołem
St. Gallus. Poza siedzibą główną i centrum dystrybucji w Bodegraven
firma Vandersterre posiada nowoczesny zakład porcjowania i
pakowania w Grootebroek oraz rafinerię w Meerkerk, gdzie sery
dojrzewają w tradycyjny sposób, na drewnianych półkach. Firma
eksportuje swoje wyroby do ponad 80 krajów. Oferuje kilka
głównych grup produktów powiązanych z najważniejszymi współpracującymi
mleczarniami i serowarniami, m.in. Bastiaansen Kaas z Molenschot,
Holland Jersey Zuivel z Nijkerk i Landgoed Kaamps z Deurningen,
ale ma też w ofercie sery od mniejszych wytwórców. Większość
to sery krowie, w tym z mleka krów ras Jersey (Gouda
Jersey) oraz Beemster. Głównym dostawcą serów kozich
jest Kaasboerderij De Gelder z Tijnje - producent m.in. certyfikowanego
Hollandse Geitenkaas PGI pod marką własną Blije Geit ("szczęśliwa
koza").
Marka handlowa "Landana" (znaczenie nazwy nieznane
- słowniki i internet nic nie podpowiadają, a dokument rejestracji
trademarku twierdzi, że "słowo nie posiada znaczenia
w językach obcych") została stworzona na potrzeby spożywczych
sieci handlowych, głównie amerykańskich i kanadyjskich, choć
sery tej marki można też kupić w kilku sieciach europejskich,
m.in. Tesco, Carrefour, Aldi, Auchan. Brand Landana ma własną
stronę internetową. Marka obejmuje sery z różnego rodzaju
mleka, czyste i z dodatkami. Mocno podkreśla się tradycyjne
metody wyrobu i dojrzewania serów (półki z surowego drewna,
ręczne obracanie). Landana Geitenkaas (geitenkaas - nid. "kozi
ser") występuje w różnych wariantach wiekowych, nazwanych
zgodnie z obowiązującą w Niderlandach klasyfikacją: Mild (8-10
tygodni), Belegen (16-18 tygodni) i Oud (10-12 miesięcy),
poza tym jest w ofercie wariant Light (35% tłuszczu w s.m.),
około 10 odmian z dodatkami, a także warianty oryginalne:
ser płukany podczas dojrzewania winem oraz ser miękki z niebieską
pleśnią. Sery Landana są laureatami licznych nagród branżowych,
a Geitenkaas Oud zdobył Brązowy Medal World Cheese Awards
2011 i 2013.
Jeśli chodzi o technologię produkcji, na stronie brak informacji,
ale generalnie są to sery typu holenderskiego, z rodziny Gouda,
zaś wariant z mleka koziego jest produkowany analogicznie
- zgodnie z technologią certyfikowanego Hollandse
Geitenkaas. Technologia typu holenderskiego zakłada
niską temperaturę zaprawiania mleka i obróbki skrzepu (maksimum
32 °C), wstępne odsączanie w kadzi oraz dojrzewanie "na
suchą skórkę" albo - jak w tym przypadku - w powłoce
ochronnej. Tu powłoka jest czarnej barwy, zwyczajowej dla
serów mocno dojrzałych, zaś dopisek Oud ("stary")
na opakowaniu informuje o minimum 10 miesiącach dojrzewania.
Kształt cylindra o mocno zaokrąglonych bokach, średnicy ~22
cm, wysokości ~9 cm i wadze 3,5-4 kg. Tu wariant Oud, dojrzewajacy
około 10 miesiecy. Trójkątny wycinek o boku 11 cm, wysokości
9 cm i masie 200 g. Konsystencja twarda, jednorodna, dość
krucha, wilgotna, lekko tłusta. Skórka nieco twardsza od masy,
ale prawie niezaznaczona (ser dojrzewał w polioctanowej powłoce
ochronnej). Barwa miąższu słomkowożółta. Zapach średnio silny,
świeży, mleczny, słodki, z pikantną nutką. Smak dość intensywny,
zrównoważony, słodko-pikantny, maślany, orzechowy, dość mocno
słony.
|
|