Ser
holenderski, z mleka krowiego pasteryzowanego, podpuszczkowy,
washed-curd, prasowany, dojrzewający, półtwardy do twardego.
Zawartość tłuszczu 36,9g/100g. Zawartość tłuszczu w suchej
masie 50%. Wegetariański, bez sztucznych barwników i konserwantów,
bez laktozy, bez GMO. Dojrzewa 2-18 miesięcy. Kupiony w Carrefourze
(CH Posnania).
Landana to zarejestrowana w 2011 marka handlowa serów należąca
do rodzinnej firmy Vandersterre Holland B.V. z siedzibą w
Bodegraven. W 1946 Piet van der Sterre założył w mieście Bodegraven
(prowincja Zuid-Holland) firmę, specjalizującą się w skupie,
rafinacji i handlu holenderskimi serami. Bodegraven w 2. połowie
XIX wieku zasłynęło jako ośrodek handlu serami - od 1884 aż
do 2001 w każdy wtorek odbywały się tam targi serów, sprzedawanych
bezpośrednio przez farmerów. Tam też w latach 1970. mieszkał
i handlował serem jeden z twórców sera Leerdammer.
Współcześnie miasto upodobały sobie nowoczesne firmy jako
lokalizację swoich hurtowni serów. W Bodegraven znajduje się
muzeum sera i pomnik w kształcie kręgu sera, postawiony w
1982 dla uczczenia stulecia serowych targów przed kościołem
St. Gallus. Poza siedzibą główną i centrum dystrybucji w Bodegraven
firma Vandersterre posiada nowoczesny zakład porcjowania i
pakowania w Grootebroek oraz rafinerię w Meerkerk, gdzie sery
dojrzewają w tradycyjny sposób, na drewnianych półkach. Firma
eksportuje swoje wyroby do ponad 80 krajów. Oferuje kilka
głównych grup produktów powiązanych z najważniejszymi współpracującymi
mleczarniami i serowarniami, m.in. Bastiaansen Kaas z Molenschot,
Holland Jersey Zuivel z Nijkerk i Landgoed Kaamps z Deurningen,
ale ma też w ofercie sery od mniejszych wytwórców.
Marka handlowa "Landana" (znaczenie nazwy nieznane
- słowniki i internet nic nie podpowiadają, a dokument rejestracji
trademarku twierdzi, że "słowo nie posiada znaczenia
w językach obcych") została stworzona na potrzeby spożywczych
sieci handlowych, głównie amerykańskich i kanadyjskich, choć
sery tej marki można też kupić w kilku sieciach europejskich,
m.in. Tesco, Carrefour, Aldi, Auchan. Brand Landana ma własną
stronę internetową. Mocno podkreśla się tradycyjne metody
wyrobu i dojrzewania serów (półki z surowego drewna, ręczne
obracanie). Marka obejmuje sery z różnego rodzaju mleka, czyste
i z dodatkami. Większość oferty to sery krowie, ale pod marką
Landana można też kupić ser kozi Landana
Geitenkaas o różnym czasie dojrzewania, a także
ser owczy.
Landana Gouda Jersey to niecertyfikowana Gouda,
wyrabiana wyłącznie z pełnego mleka krów rasy Jersey. Ser
jest reklamowany jako "czysty" i "naturalny"
z podkreśleniem, że nic nie jest ani usuwane z mleka, ani
do niego dodawane przed przetworzeniem na ser. Jersey to jedna
z najstarszych ras krów na świecie. Wyhodowana na wyspie Jersey
(terytorium zależne Wielkiej Brytanii), jest jednolita genetycznie
z powodu 200-letniej izolacji. Mleko krów Jersey jest bogatsze
w białka i tłuszcze niż mleko "normalnej" krowy
holenderskiej, co daje serowi wyjątkową kremowość. Ser jest
produkowany w mleczarni w miejscowości Rouveen (gmina Staphorst,
prowincja Overijssel). Wyróżnia się warianty: Mild (8-10 tygodni),
Belegen (16-20 tygodni), Oud (12 m-cy) i X.O. (18 miesięcy),
różniące się kolorem powłoki. Wariant Oud jest zdobywcą Brązowego
Medalu International Cheese Dairy Awards 2019.
Technologia. Producent nie podaje szczegółów poza informacją
o żywieniu krów naturalną paszą (trawa, zioła, dzikie kwiaty,
koniczyna), faktem użycia pełnego mleka pasteryzowanego i
tradycyjnego dojrzewania na drewnianych półkach. Generalnie
dla serów typu Gouda charakterystyczne są: użycie mezofilnych
kultur starterowych typu DL (w procesie fermentacji mlekowej
produkują one dwutlenek węgla, powodujący powstanie oczek),
niska temperatura zaprawiania mleka i obróbki skrzepu oraz
wstępne odsączanie w kadzi. Goudy wyróżniają się słodkim smakiem,
spowodowanym przez płukanie skrzepu wodą (ang. washed-curd),
co redukuje ilość laktozy (i w efekcie kwasu mlekowego). Ponieważ
woda stosowana do płukania jest gorąca, jednocześnie zachodzi
proces parzenia (ang. scalding) skrzepu. Termin jest mylący,
ponieważ temperatura "parzenia" w tym przypadku
nie przekracza 38 °C. Skrzep jest prasowany, a następnie solony
w solance. Goudy dojrzewają naturalnie "na suchą skórkę"
lub w otoczce z parafiny albo powłoki polioctanowej, co redukuje
utratę wilgoci i zapobiega rozwojowi pleśni powierzchniowej.
Mają wyjątkowo szeroki zakres czasu dojrzewania (od 1 miesiąca
do 3 lat).
Kształt spłaszczonego kręgu o zaokrąglonych bokach, średnicy
około 35-40 cm, wysokości 10 cm i wadze około 11,5-12 kg.
Tu wariant Oud (zidentyfikowany po kolorach etykiety, według
strony holenderskiej dojrzewa minimum rok, tu dodatkowa polska
nalepka twierdzi, że dojrzewał "około 10 miesięcy").
Trójkątny wycinek o boku 12 cm, wysokości 10 cm i wadze 180
g. Konsystencja twarda, jednorodna, zwarta, w części centralnej
dość elastyczna, bliżej skórki bardziej krucha. Brak oczek.
Wyczuwalne zaczynające się tworzyć drobne kryształki. Skórka
nieco twardsza od masy, ale prawie niezaznaczona (ser dojrzewał
w powłoce polioctanowej koloru czarnego). Barwa dość intensywnie
żółta, 3 mm przy skórce ciemniejsze, z szarawym odcieniem.
Zapach bogaty, aromatyczny, słodki, orzechowy, z kwaskowatą
nutką. Smak bogaty, intensywny, kremowy, gorzkawy, cierpki,
pikantny.
|
|