Gata Says Cheese!


Landana Gouda Jersey Oud
 
 
Ser holenderski, z mleka krowiego pasteryzowanego, podpuszczkowy, washed-curd, prasowany, dojrzewający, półtwardy do twardego. Zawartość tłuszczu 36,9g/100g. Zawartość tłuszczu w suchej masie 50%. Wegetariański, bez sztucznych barwników i konserwantów, bez laktozy, bez GMO. Dojrzewa 2-18 miesięcy. Kupiony w Carrefourze (CH Posnania).

Landana to zarejestrowana w 2011 marka handlowa serów należąca do rodzinnej firmy Vandersterre Holland B.V. z siedzibą w Bodegraven. W 1946 Piet van der Sterre założył w mieście Bodegraven (prowincja Zuid-Holland) firmę, specjalizującą się w skupie, rafinacji i handlu holenderskimi serami. Bodegraven w 2. połowie XIX wieku zasłynęło jako ośrodek handlu serami - od 1884 aż do 2001 w każdy wtorek odbywały się tam targi serów, sprzedawanych bezpośrednio przez farmerów. Tam też w latach 1970. mieszkał i handlował serem jeden z twórców sera Leerdammer. Współcześnie miasto upodobały sobie nowoczesne firmy jako lokalizację swoich hurtowni serów. W Bodegraven znajduje się muzeum sera i pomnik w kształcie kręgu sera, postawiony w 1982 dla uczczenia stulecia serowych targów przed kościołem St. Gallus. Poza siedzibą główną i centrum dystrybucji w Bodegraven firma Vandersterre posiada nowoczesny zakład porcjowania i pakowania w Grootebroek oraz rafinerię w Meerkerk, gdzie sery dojrzewają w tradycyjny sposób, na drewnianych półkach. Firma eksportuje swoje wyroby do ponad 80 krajów. Oferuje kilka głównych grup produktów powiązanych z najważniejszymi współpracującymi mleczarniami i serowarniami, m.in. Bastiaansen Kaas z Molenschot, Holland Jersey Zuivel z Nijkerk i Landgoed Kaamps z Deurningen, ale ma też w ofercie sery od mniejszych wytwórców.

Marka handlowa "Landana" (znaczenie nazwy nieznane - słowniki i internet nic nie podpowiadają, a dokument rejestracji trademarku twierdzi, że "słowo nie posiada znaczenia w językach obcych") została stworzona na potrzeby spożywczych sieci handlowych, głównie amerykańskich i kanadyjskich, choć sery tej marki można też kupić w kilku sieciach europejskich, m.in. Tesco, Carrefour, Aldi, Auchan. Brand Landana ma własną stronę internetową. Mocno podkreśla się tradycyjne metody wyrobu i dojrzewania serów (półki z surowego drewna, ręczne obracanie). Marka obejmuje sery z różnego rodzaju mleka, czyste i z dodatkami. Większość oferty to sery krowie, ale pod marką Landana można też kupić ser kozi Landana Geitenkaas o różnym czasie dojrzewania, a także ser owczy.

Landana Gouda Jersey to niecertyfikowana Gouda, wyrabiana wyłącznie z pełnego mleka krów rasy Jersey. Ser jest reklamowany jako "czysty" i "naturalny" z podkreśleniem, że nic nie jest ani usuwane z mleka, ani do niego dodawane przed przetworzeniem na ser. Jersey to jedna z najstarszych ras krów na świecie. Wyhodowana na wyspie Jersey (terytorium zależne Wielkiej Brytanii), jest jednolita genetycznie z powodu 200-letniej izolacji. Mleko krów Jersey jest bogatsze w białka i tłuszcze niż mleko "normalnej" krowy holenderskiej, co daje serowi wyjątkową kremowość. Ser jest produkowany w mleczarni w miejscowości Rouveen (gmina Staphorst, prowincja Overijssel). Wyróżnia się warianty: Mild (8-10 tygodni), Belegen (16-20 tygodni), Oud (12 m-cy) i X.O. (18 miesięcy), różniące się kolorem powłoki. Wariant Oud jest zdobywcą Brązowego Medalu International Cheese Dairy Awards 2019.

Technologia. Producent nie podaje szczegółów poza informacją o żywieniu krów naturalną paszą (trawa, zioła, dzikie kwiaty, koniczyna), faktem użycia pełnego mleka pasteryzowanego i tradycyjnego dojrzewania na drewnianych półkach. Generalnie dla serów typu Gouda charakterystyczne są: użycie mezofilnych kultur starterowych typu DL (w procesie fermentacji mlekowej produkują one dwutlenek węgla, powodujący powstanie oczek), niska temperatura zaprawiania mleka i obróbki skrzepu oraz wstępne odsączanie w kadzi. Goudy wyróżniają się słodkim smakiem, spowodowanym przez płukanie skrzepu wodą (ang. washed-curd), co redukuje ilość laktozy (i w efekcie kwasu mlekowego). Ponieważ woda stosowana do płukania jest gorąca, jednocześnie zachodzi proces parzenia (ang. scalding) skrzepu. Termin jest mylący, ponieważ temperatura "parzenia" w tym przypadku nie przekracza 38 °C. Skrzep jest prasowany, a następnie solony w solance. Goudy dojrzewają naturalnie "na suchą skórkę" lub w otoczce z parafiny albo powłoki polioctanowej, co redukuje utratę wilgoci i zapobiega rozwojowi pleśni powierzchniowej. Mają wyjątkowo szeroki zakres czasu dojrzewania (od 1 miesiąca do 3 lat).

Kształt spłaszczonego kręgu o zaokrąglonych bokach, średnicy około 35-40 cm, wysokości 10 cm i wadze około 11,5-12 kg. Tu wariant Oud (zidentyfikowany po kolorach etykiety, według strony holenderskiej dojrzewa minimum rok, tu dodatkowa polska nalepka twierdzi, że dojrzewał "około 10 miesięcy"). Trójkątny wycinek o boku 12 cm, wysokości 10 cm i wadze 180 g. Konsystencja twarda, jednorodna, zwarta, w części centralnej dość elastyczna, bliżej skórki bardziej krucha. Brak oczek. Wyczuwalne zaczynające się tworzyć drobne kryształki. Skórka nieco twardsza od masy, ale prawie niezaznaczona (ser dojrzewał w powłoce polioctanowej koloru czarnego). Barwa dość intensywnie żółta, 3 mm przy skórce ciemniejsze, z szarawym odcieniem. Zapach bogaty, aromatyczny, słodki, orzechowy, z kwaskowatą nutką. Smak bogaty, intensywny, kremowy, gorzkawy, cierpki, pikantny.



Copyright Gata 2022