Ser
holenderski, z mleka koziego pasteryzowanego, podpuszczkowy,
dojrzewający, półtwardy. Zawartość tłuszczu 31,8g/100g. Dojrzewa
25 dni - 4 tygodnie (w tym przypadku 4 tygodnie). Tu wyprodukowany
przy użyciu podpuszczki mikrobiologicznej (wegetariański),
bez GMO.
Nazwa oznacza "holenderski kozi ser" po niderlandzku.
Wyrabiany z pasteryzowanego mleka miejscowej rasy Kozy Białej
Holenderskiej lub jej krzyżowek. Hodowli kóz mlecznych sprzyja
klimat morski z małą amplitudą temperatur i skład gleby odpowiedni
dla roślin pastewnych. Technologia produkcji sera jest podobna
do wyrabianego od XVIII wieku krowiego półtwardego sera Gouda.
Dokładny opis chowu kóz i produkcji sera został opublikowany
w 1946, a w latach 1980. produkcja znacznie wzrosła, ponieważ
ser zyskał dużą popularność. Ser jest prasowany i solony poprzez
moczenie w solance. Dojrzewa naturalnie lub w folii, ten drugi
może dojrzewać poza terenem Holandii.
Posiada unijny certyfikat PGI (nid. BGA) od 2015. Obszar produkcji
to europejska część Królestwa Niderlandów. Może zawierać dodatek
ziół.
Tu marka własna Lidla Pilos, wyprodukowany przez istniejącą
od 2013 firmę A-ware Packaging BV w Almere (prowincja Flevoland).
Firma jest częścią Royal A-ware Food Group, specjalizującej
się w serze - od produkcji po sprzedaż. Grupa powstała w 2010
z połączenia dwóch rodzinnych biznesów serowarskich z wieloletnim
doświadczeniem. Współpracuje z dostarczającymi mleko farmerami
z północnych prowincji Holandii.
Kształt płaskiego walca, bochenka lub bloku, o masie 1,5-20
kg. Tu trójkątny wycinek o boku 12 cm i wadze 250 g, z górną
krawędzią zaokrągloną. Konsystencja elastyczna, kremowa, zwarta,
dość miękka, twardnieje z wiekiem, może mieć drobne, nieregularne
oczka. Skórka naturalna, gładka, czysta, sucha. W przypadku
dojrzewania w folii brak skórki (tu na opakowaniu informacja,
że skórka jest niejadalna, jednak faktycznie chodzi o folię).
Barwa od białej do kości słoniowej. Zapach delikatny, mleczny,
maślany, słodki. Smak łagodny, subtelny, słodki, mleczny,
po dłuższym dojrzewaniu nieco cierpki na finiszu.
|
|