Gata Says Cheese!


Hollandse Geitenkaas BGA
 
 
Ser holenderski, z mleka koziego pasteryzowanego, podpuszczkowy, dojrzewający, półtwardy. Zawartość tłuszczu 31,8g/100g. Dojrzewa 25 dni - 4 tygodnie (w tym przypadku 4 tygodnie). Tu wyprodukowany przy użyciu podpuszczki mikrobiologicznej (wegetariański), bez GMO.

Nazwa oznacza "holenderski kozi ser" po niderlandzku. Wyrabiany z pasteryzowanego mleka miejscowej rasy Kozy Białej Holenderskiej lub jej krzyżowek. Hodowli kóz mlecznych sprzyja klimat morski z małą amplitudą temperatur i skład gleby odpowiedni dla roślin pastewnych. Technologia produkcji sera jest podobna do wyrabianego od XVIII wieku krowiego półtwardego sera Gouda. Dokładny opis chowu kóz i produkcji sera został opublikowany w 1946, a w latach 1980. produkcja znacznie wzrosła, ponieważ ser zyskał dużą popularność. Ser jest prasowany i solony poprzez moczenie w solance. Dojrzewa naturalnie lub w folii, ten drugi może dojrzewać poza terenem Holandii.

Posiada unijny certyfikat PGI (nid. BGA) od 2015. Obszar produkcji to europejska część Królestwa Niderlandów. Może zawierać dodatek ziół.

Tu marka własna Lidla Pilos, wyprodukowany przez istniejącą od 2013 firmę A-ware Packaging BV w Almere (prowincja Flevoland). Firma jest częścią Royal A-ware Food Group, specjalizującej się w serze - od produkcji po sprzedaż. Grupa powstała w 2010 z połączenia dwóch rodzinnych biznesów serowarskich z wieloletnim doświadczeniem. Współpracuje z dostarczającymi mleko farmerami z północnych prowincji Holandii.

Kształt płaskiego walca, bochenka lub bloku, o masie 1,5-20 kg. Tu trójkątny wycinek o boku 12 cm i wadze 250 g, z górną krawędzią zaokrągloną. Konsystencja elastyczna, kremowa, zwarta, dość miękka, twardnieje z wiekiem, może mieć drobne, nieregularne oczka. Skórka naturalna, gładka, czysta, sucha. W przypadku dojrzewania w folii brak skórki (tu na opakowaniu informacja, że skórka jest niejadalna, jednak faktycznie chodzi o folię). Barwa od białej do kości słoniowej. Zapach delikatny, mleczny, maślany, słodki. Smak łagodny, subtelny, słodki, mleczny, po dłuższym dojrzewaniu nieco cierpki na finiszu.



Copyright Gata 2021