Gata Says Cheese!


Saint Albray l'Affiné
 
 
Ser francuski, z mleka krowiego pasteryzowanego, podpuszczkowy, dojrzewający, miękki, maziowy, z porostem białej pleśni. Zawartość tłuszczu 26g/100g. Dojrzewa 2 tygodnie.

Kupiony w The House of Cheese w Warszawie (Plac Unii Lubelskiej) we wrześniu 2021. Produkowany wyłącznie przez istniejącą od 1976 firmę Fromagerie des Chaumes z siedzibą główną w Jurançon (departament Pyrénées-Atlantiques, region Nouvelle-Aquitaine), członka grupy Savencia. Poza Saint Albray Fromagerie des Chaumes produkuje dwa inne "firmowe" sery Savencii - Chaumes i Etorki, a wcześniej wyrabiała dla tej grupy jeszcze jeden komercyjny miękki krowi ser Belle des Champs, którego produkcję zakończono w latach 1990.

Marka handlowa Saint Albray należy do istniejącej od 1956 grupy Savencia Fromage & Dairy, zajmującej się przetwórstwem i sprzedażą produktów nabiałowych, ze specjalizacją w serach miękkich. Savencia jest w tej branży drugim potentatem we Francji i piątym na świecie. Oprócz Saint Albray, Etorki i Chaumesa Savencia jest właścicielem marek serów Fol Épi, Saint Agur i Vieux Pané.

Pochodzenie nazwy jest sztuczne, wymyślone przez firmowy marketing. Nie ma świętego imieniem Albray (tak samo jak świętego Agura) , ani też lokalizacji geograficznej noszącej to miano. Wyrabiany w historycznej prowincji Béarn, we francuskich Pirenejach, obecnie w regionie Nouvelle-Aquitaine (pol. Nowa Akwitania) w południowo-zachodniej Francji. Wynaleziony w 1976 roku jako analog Camemberta, jednak od niego łagodniejszy w smaku i nieco bardziej tłusty. Główną atrakcją sera jest jego kształt - kwiatu o ośmiu płatkach ważących pół funta (0,25 kg) każdy, otaczających okrągły centralny otwór. Produkowany z mleka pasteryzowanego, 70% mleka użytego do produkcji pochodzi od 260 producentów zlokalizowanych w promieniu 90 km wokół serowarni w Jurançon.

Saint Albray jest serem hybrydowym (mixed-rind), zarówno maziowym (smear-ripened), jak i z porostem pleśni (soft ripened). Na początku dojrzewania jest płukany solanką z roztworem kultur bakterii powierzchniowych (głównie Brevibacterium), a następnie pozostawiony do dojrzewania, w wyniku czego skórka pokrywa się białym nalotem z dodanych do mleka kultur pleśni Penicillium candidum. Boki sera są wyprofilowane w zarys stylizowanego kwiatu. Istnieją dwa warianty - podstawowy to ośmiopłatkowy l'Affiné, o średnicy ok. 23 cm, wysokości ok. 5-6 cm i wadze ok. 2 kg, z centralnym otworem. Produkuje się też mniejszy, sześciopłatkowy wariant petit o wadze 200 g, z pełnym środkiem.

Tu wersja l'Affiné - jeden "płatek" o wadze 260 g. Konsystencja wilgotna, miękka, lekko lepka, elastyczna, lekko gumowata, z licznymi nieregularnymi dziurkami. Skórka naturalna, sucha, barwy pomarańczowej (barwiona beta-karotenem E160a), pokryta nalotem białej pleśni, z odciśniętym prążkowanym wzorem, jadalna. Barwa kości słoniowej. Zapach silny, ziemisty, kwaśny, pieczarkowy. Smak niezbyt wyrazisty, łagodny, kremowy, mało słony, orzechowy, pieczarkowy, z lekką goryczką.



Copyright Gata 2021