Gata Says Cheese!


Chaumes
 
 
Ser francuski, z mleka krowiego pasteryzowanego, podpuszczkowy, dojrzewający, półmiękki, maziowy. Zawartość tłuszczu 29g/100g. Zawartość tłuszczu w suchej masie 50%. Dojrzewa 3 - 4 tygodnie. Kupiony w The House of Cheese w Warszawie w lutym 2022. Cena 229 zł/kg.

Wyrabiany wyłącznie we wsi Saint-Antoine-de-Breuilh w departamencie Dordogne (region Nouvelle-Aquitaine) u podnóża francuskich Pirenejów, na terenie krainy historycznej Périgord w południowo-zachodniej Francji. Jedynym producentem jest istniejąca od 1976 firma Fromagerie des Chaumes z siedzibą główną w Jurançon (departament Pyrénées-Atlantiques, region Nouvelle-Aquitaine), posiadająca także kilka innych serowarni, w tym w Saint-Antoine-de-Breuilh. Mleko jest dostarczane przez 190 lokalnych hodowców.

Pomimo rustykalnego wizerunku na opakowaniu (żniwiarz z kosą na polu) ser Chaumes jest współczesny - jest produkowany od 1977 (powstał w tym samym okresie co dwa inne "tradycyjne" sery Fromagerie des Chaumes: produkowany do lat 1990. Belle des Champs i Saint Albray). Nazwa oznacza po francusku "ściernisko, słoma" i także ma rustykalne nawiązania - podobno skórka sera przypomina barwę skoszonych pól po żniwach. Należy do rodziny washed rind - serów z mytą skórką. Receptura, tak jak w przypadku pokrewnego, XIX-wiecznego półmiękkiego sera Port Salut, jest oparta na tradycyjnych metodach stosowanych przy wytwarzaniu sera przez mnichów trapistów. Skrzep jest rozdrabniany, umieszczany w perforowanych foremkach do odsączenia, następnie po wyjęciu z form solony w solance. Podczas dojrzewania skórka jest 4 lub 5 razy myta solanką i szczotkowana w celu równomiernego rozprowadzenia czerwonych maziowych bakterii powierzchniowych, głównie z rodzaju Brevibacterium oraz charakterystycznych dla Chaumesa pomarańczowych bakterii rodzaju Micrococcus. Produkcja odbywa się metodą przemysłową, z mleka pasteryzowanego, skórka jest sztucznie dobarwiana beta-karotenem.

Marka handlowa Chaumes (podobnie jak Saint Albray, Fol Épi, Etorki, Saint Agur czy Vieux Pané) należy do istniejącej od 1956 grupy Savencia Fromage & Dairy, zajmującej się przetwórstwem i sprzedażą produktów nabiałowych, ze specjalizacją w serach miękkich. Savencia jest w tej branży drugim potentatem we Francji i piątym na świecie. Fromagerie des Chaumes jest członkiem grupy Savencia.

Istnieją dwie odmiany Chaumesa: regularna Véritable i bardziej miękka Crémier. Kształt cylindra o masie od 200 gram do 2 kg. Mniejsze rozmiary są pakowane w papier i kartonowe pudełko. Tu trójkątny wycinek z największego kręgu, o boku 11 cm, wysokości 3,5 cm i wadze 190 g. Konsystencja półmiękka, elastyczna, lekko wilgotna, dość ścisła, sprężysta, kremowa, liczne spłaszczone dziurki. Skórka niezaznaczona, powierzchnia jaskrawopomarańczowa, z odciśniętym drobnym wzorem, jadalna. Barwiona E 160a (beta-karoten). W dużym wariancie sera do skórki przylega etykieta z nadrukiem z nazwą i obrazkiem żniwiarza. Barwa miąższu jasnożółta. Zapach średnio silny ale wyrazisty, lekko ziemisty, słodkawy, z owocowymi nutami. Smak intensywny, słodkawy, maślany, orzechowy, pieczarkowy, grzybowy, pikantny, cierpki, mocno słony, z gorzkim finiszem.



Copyright Gata 2022