Gata Says Cheese!


Saint Agur
 
 
Ser francuski, z mleka krowiego pasteryzowanego, podpuszczkowy, dojrzewający, półmiękki, z przerostem niebieskiej pleśni Penicillium roqueforti. Zawiera dodatek śmietanki. Zawartość tłuszczu 33g/100g. Zawartość tłuszczu w suchej masie 60% (Double Creme). Dojrzewa 2 miesiące. Kupiony w Auchan.

Marka handlowa Saint Agur (podobnie jak Chaumes, Saint Albray, Fol Épi, Etorki czy Vieux Pané) należy do istniejącej od 1956 grupy Savencia Fromage & Dairy (do 2015 - Bongrain), zajmującej się przetwórstwem i sprzedażą produktów nabiałowych, ze specjalizacją w serach miękkich. Savencia jest w tej branży drugim potentatem we Francji i piątym na świecie.

Recepturę Saint Agur opracowano w 1988, jako odpowiedź na francuską krytykę konsumencką, która dotykała ówczesne niebieskie sery pleśniowe jako "zbyt mocne, zbyt kruche lub zbyt ostre". W rezultacie modyfikacji technologii Saint Agur zaprojektowano jako łagodniejszy i bardziej kremowy niż Roquefort, ponieważ mleko zostało wzbogacone śmietanką, co plasuje go w kategorii tłustych serów Double Creme. Poza tym o technologii wiadomo, że użyta pleśń to Penicillium roqueforti, a ser dojrzewa w piwnicach przez 60 dni. Podobnie jak w przypadku innych autorskich serów Savencii, dodano też oryginalny, atrakcyjny kształt - ośmiobocznego graniastosłupa. Święty patron sera także - tak samo jak fikcyjny święty Albray - został wymyślony przez pracownika działu marketingu Bongrain. Graficzne wzmocnienie przekazu o sugerowanej historii sera stanowi ośmioboczna "pieczęć" na opakowaniu, zawierająca wyobrażenie starej budowli kojarzącej się z klasztorem oraz łacińskie motto. "Fortis et fundens" brzmi nobliwie, ale znaczy tyle co "mocny i płynny" :)

W ramach grupy Savencia ser produkuje wyłącznie istniejąca od 1977 Compagnie Fromagere de la Vallée de l'Ance (CFVA), występująca też jako Fromagerie de Beauzac, w Pirolles, Beauzac (departament Haute-Loire, region Auvergne-Rhône-Alpes). Beauzac leży w górzystym regionie Auvergne (pol. Owernia) w centralnej Francji, na terenie pasma górskiego Monts du Velay należącego do Masywu Centralnego. Ze względu na przemysłowy charakter produkcji użyte mleko nie podlega ograniczeniom geograficznym, ale dostawcami są rolnicy z trzech sąsiadujących departamentów Haute-Loire, Puy-de-Dôme i Loire. Jest produkowany przez cały rok. Saint Agur otrzymał Złoty Medal na Concours Général Agricole w Paryżu w 2010. Inne autorskie sery Savencii produkowane w serowarni w Beauzac to Rochebaron i Montbriac.

Kształt ośmiobocznego graniastosłupa o wadze 2 kg, sprzedawany w całości lub w porcjach, czasem owinięty w folię. Tu trójkątny wycinek o boku 8 cm, wysokości 8,5 cm i wadze 125 g, pakowany w plastik. Konsystencja wilgotna, lepka, kremowa, smarowalna. Skórki brak. Barwa jasnokremowa z gęsto rozmieszczonymi wyraźnymi szaroniebieskimi wtrąceniami. Zapach wyrazisty, bogaty, ziemisty, pleśniowy, kwaskowaty. Smak intensywny, śmietankowy, korzenny, pikantny, cierpki, pleśniowy, mocno słony. Pomimo zapewnień, że ser jest znacznie łagodniejszy i mniej słony od Roqueforta i innych tradycyjnych niebieskich, nie zauważyłam różnicy.



Copyright Gata 2022