Ser
francuski, z mleka krowiego pasteryzowanego, podpuszczkowy,
dojrzewający, półmiękki, z przerostem niebieskiej pleśni Penicillium
roqueforti. Zawiera dodatek śmietanki. Zawartość tłuszczu
33g/100g. Zawartość tłuszczu w suchej masie 60% (Double Creme).
Dojrzewa 2 miesiące. Kupiony w Auchan.
Marka handlowa Saint Agur (podobnie jak Chaumes,
Saint Albray,
Fol Épi, Etorki czy Vieux Pané) należy
do istniejącej od 1956 grupy Savencia Fromage & Dairy
(do 2015 - Bongrain), zajmującej się przetwórstwem i sprzedażą
produktów nabiałowych, ze specjalizacją w serach miękkich.
Savencia jest w tej branży drugim potentatem we Francji i
piątym na świecie.
Recepturę Saint Agur opracowano w 1988, jako odpowiedź na
francuską krytykę konsumencką, która dotykała ówczesne niebieskie
sery pleśniowe jako "zbyt mocne, zbyt kruche lub zbyt
ostre". W rezultacie modyfikacji technologii Saint Agur
zaprojektowano jako łagodniejszy i bardziej kremowy niż Roquefort,
ponieważ mleko zostało wzbogacone śmietanką, co plasuje go
w kategorii tłustych serów Double Creme. Poza tym o technologii
wiadomo, że użyta pleśń to Penicillium roqueforti, a ser dojrzewa
w piwnicach przez 60 dni. Podobnie jak w przypadku innych
autorskich serów Savencii, dodano też oryginalny, atrakcyjny
kształt - ośmiobocznego graniastosłupa. Święty patron sera
także - tak samo jak fikcyjny święty Albray - został wymyślony
przez pracownika działu marketingu Bongrain. Graficzne wzmocnienie
przekazu o sugerowanej historii sera stanowi ośmioboczna "pieczęć"
na opakowaniu, zawierająca wyobrażenie starej budowli kojarzącej
się z klasztorem oraz łacińskie motto. "Fortis et fundens"
brzmi nobliwie, ale znaczy tyle co "mocny i płynny"
:)
W ramach grupy Savencia ser produkuje wyłącznie istniejąca
od 1977 Compagnie Fromagere de la Vallée de l'Ance (CFVA),
występująca też jako Fromagerie de Beauzac, w Pirolles, Beauzac
(departament Haute-Loire, region Auvergne-Rhône-Alpes). Beauzac
leży w górzystym regionie Auvergne (pol. Owernia) w centralnej
Francji, na terenie pasma górskiego Monts du Velay należącego
do Masywu Centralnego. Ze względu na przemysłowy charakter
produkcji użyte mleko nie podlega ograniczeniom geograficznym,
ale dostawcami są rolnicy z trzech sąsiadujących departamentów
Haute-Loire, Puy-de-Dôme i Loire. Jest produkowany przez cały
rok. Saint Agur otrzymał Złoty Medal na Concours Général Agricole
w Paryżu w 2010. Inne autorskie sery Savencii produkowane
w serowarni w Beauzac to Rochebaron i Montbriac.
Kształt ośmiobocznego graniastosłupa o wadze 2 kg, sprzedawany
w całości lub w porcjach, czasem owinięty w folię. Tu trójkątny
wycinek o boku 8 cm, wysokości 8,5 cm i wadze 125 g, pakowany
w plastik. Konsystencja wilgotna, lepka, kremowa, smarowalna.
Skórki brak. Barwa jasnokremowa z gęsto rozmieszczonymi wyraźnymi
szaroniebieskimi wtrąceniami. Zapach wyrazisty, bogaty, ziemisty,
pleśniowy, kwaskowaty. Smak intensywny, śmietankowy, korzenny,
pikantny, cierpki, pleśniowy, mocno słony. Pomimo zapewnień,
że ser jest znacznie łagodniejszy i mniej słony od Roqueforta
i innych tradycyjnych niebieskich, nie zauważyłam różnicy.
|
|