Gata Says Cheese!


Camembert de Caractere
 
 
Ser francuski, z mleka krowiego pasteryzowanego, podpuszczkowy, dojrzewający, miękki, z porostem białej pleśni. Zawartość tłuszczu 21g/100g. Dojrzewa 3 - 4 tygodnie.

Nazwa pochodzi od wsi Camembert w departamencie Orne (region Normandie), gdzie francuska serowarka Marie Harel podobno opracowała jego dokładną recepturę w 1791 roku. Legenda głosi, że przepis przekazał jej ukrywający się mnich benedyktyn Charles-Jean Bonvoust i że był to faktycznie przepis na ser Brie, wyrabiany przez benedyktynów od VIII wieku, zmodyfikowany przez Marie na podobieństwo lokalnych serów produkowanych już w XVIII wieku w Normandii. Przez jakiś czas potomkowie Marie utrzymywali monopol na nazwę, ale obecnie "camembert" jest faktycznie nazwą rodzajową i produkuje się go w wielu krajach, przeważnie z mleka pasteryzowanego. W 1890 zastosowano do przechowywania i transportu oryginalnego Camemberta drewniane pudełko, używane do dziś i będące wyznacznikiem sera lepszej jakości.

Podobnie jak Brie, Camembert należy do rodziny krótko dojrzewających serów z porostem pleśni (ang. soft-ripened). Podczas dojrzewania na powierzchni skórki rozwija się pleśń Penicillium candidum (P. camemberti).

Odmiana Camembert de Normandie z mleka surowego krów rasy Normande posiada krajowy certyfikat AOC od 1983 i unijny PDO od 1996.

Tu niecertyfikowana marka własna Lidla Chene d'Argent ("srebrny dąb"), kupiony we Francji przez znajomą znajomej, wyprodukowany przez istniejącą od 2008 firmę Compagnie des Fromages & RichesMonts z siedzibą w Puteaux pod Paryżem. Firma specjalizuje się w produkcji i dystrybucji do ponad 70 krajów tradycyjnych francuskich serów miękkich, posiada 8 mleczarni w trzech regionach: Normandie, Lorraine i Auvergne. Kod identyfikacyjny tego sera wskazuje na pochodzenie z mleczarni w Ducey-Les Chéris (kanton Pontorson, departament Manche, region Normandie). Pomimo wyprodukowania w departamencie Manche w Normandii ser nie ma certyfikatu, ponieważ powstał z mleka pasteryzowanego i w kantonie, niewymienionym w specyfikacji.

Kształt płaskiego cylindra o średnicy 10-11 cm, wysokości 3,5 cm i wadze ok. 250 g. Sprzedawany w całości, pakowany w papier i drewniane pudełko. Konsystencja kremowa, elastyczna, lepka, ścisła (środek luźniejszy, u dojrzałych może być półpłynny). Nieduże nieregularne dziurki. Skórka naturalna, elastyczna, aksamitna, pokryta białym nalotem, jadalna. Barwa kości słoniowej do jasnożółtej. Zapach intensywny (zwłaszcza przed rozpakowaniem), ziemisty, pieczarkowy. Smak średnio intensywny, zrównoważony, dość słony, słodkawy, kremowy, grzybowy, maślany.



Copyright Gata 2021