Ser
francuski, z mleka krowiego surowego, podpuszczkowy, dojrzewający,
miękki, z porostem białej pleśni. Zawartość tłuszczu 22g/100g.
Dojrzewa 4 - 8 tygodni.
Nazwa pochodzi od historycznego departamentu Brie (obecna
nazwa Seine-et-Marne) i miasteczka Meaux. Obszar geograficzny
wyrobu sera jest położony w górnej i środkowej części zlewni
Sekwany i obejmuje koryta większości jej dużych dopływów.
Charakteryzuje się rozległymi płaskowyżami i dolinami, porośniętymi
użytkami zielonymi.
Podobno Brie był produkowany już w czasach rzymskich. Według
legendy VIII-wieczny władca Karol I Wielki skosztował go w
klasztorze w Reuil-en-Brie i zamówił regularne dostawy. Król
Franków Robert II Pobożny spróbował go w zamku w Melun w roku
999. Ponoć uwielbiał go Ludwik XVI. Aż do XIX wieku wyrabiany
na użytek własny gospodarstw, w różnych rozmiarach, dopiero
kiedy usystematyzowano technologię dodawania podpuszczki i
wyizolowano z sera pleśń Penicillium candidum, zaczęła się
produkcja Brie na większą skalę i na sprzedaż, w tym do Paryża,
odległego od Meaux tylko o 50 kilometrów.
Brie funkcjonuje na świecie jako nazwa gatunkowa. Istnieje
wiele odmian Brie: czyste i z dodatkami, wędzone i z innych
rodzajów mleka. W samej Francji jest ich kilkanaście. Dwie
odmiany regionalne mają krajowy certyfikat AOC od 1980 i unijny
PDO od 1996 (druga to Brie de Melun). Dopuszczalny obszar
produkcji Brie de Meaux obejmuje wyszczególnione w certyfikacie
miasta i gminy departamentów: Aisne, Aube, Loiret, Marne,
Haute-Marne, Meuse, Seine-et-Marne, Hauts-de-Seine, Seine-Saint-Denis,
Val-de-Marne, Yonne, Paris.
Tu kupiony w Lidlu, wyprodukowany przez istniejącą od 1965
firmę Fromagerie Renard-Gillard, zakład w Courtenay (wcześniej:
Fromagerie Les Courtenay, departament Loiret, region Centre-Val
de Loire).
Kształt spłaszczonego walca o średnicy 36-37 cm i masie 2,6-3,3
kg. Sprzedawany w całości, połówkach lub trójkątnych wycinkach
ciętych wzdłuż promienia walca. Tu trójkąt o dłuższym boku
ok. 17 cm i wadze 200 g. Konsystencja luźna, jednolita, kremowa,
lepka, od kruchej do sprężystej (tu sprężysta). Skórka naturalna,
cienka, pokryta białym nalotem z czerwonawymi prążkami. Barwa
bladożółta. Zapach delikatny, maślany, śmietanowy, pleśniowy,
dymny, lekko orzechowy i pieczarkowy. Smak bogaty, mleczno-maślany,
słony, z nutą goryczy na finiszu.
|