Gata Says Cheese!


Brie de Meaux AOP
 
 
Ser francuski, z mleka krowiego surowego, podpuszczkowy, dojrzewający, miękki, z porostem białej pleśni. Zawartość tłuszczu 22g/100g. Dojrzewa 4 - 8 tygodni.

Nazwa pochodzi od historycznego departamentu Brie (obecna nazwa Seine-et-Marne) i miasteczka Meaux. Obszar geograficzny wyrobu sera jest położony w górnej i środkowej części zlewni Sekwany i obejmuje koryta większości jej dużych dopływów. Charakteryzuje się rozległymi płaskowyżami i dolinami, porośniętymi użytkami zielonymi.

Podobno Brie był produkowany już w czasach rzymskich. Według legendy VIII-wieczny władca Karol I Wielki skosztował go w klasztorze w Reuil-en-Brie i zamówił regularne dostawy. Król Franków Robert II Pobożny spróbował go w zamku w Melun w roku 999. Ponoć uwielbiał go Ludwik XVI. Aż do XIX wieku wyrabiany na użytek własny gospodarstw, w różnych rozmiarach, dopiero kiedy usystematyzowano technologię dodawania podpuszczki i wyizolowano z sera pleśń Penicillium candidum, zaczęła się produkcja Brie na większą skalę i na sprzedaż, w tym do Paryża, odległego od Meaux tylko o 50 kilometrów.

Brie funkcjonuje na świecie jako nazwa gatunkowa. Istnieje wiele odmian Brie: czyste i z dodatkami, wędzone i z innych rodzajów mleka. W samej Francji jest ich kilkanaście. Dwie odmiany regionalne mają krajowy certyfikat AOC od 1980 i unijny PDO od 1996 (druga to Brie de Melun). Dopuszczalny obszar produkcji Brie de Meaux obejmuje wyszczególnione w certyfikacie miasta i gminy departamentów: Aisne, Aube, Loiret, Marne, Haute-Marne, Meuse, Seine-et-Marne, Hauts-de-Seine, Seine-Saint-Denis, Val-de-Marne, Yonne, Paris.

Tu kupiony w Lidlu, wyprodukowany przez istniejącą od 1965 firmę Fromagerie Renard-Gillard, zakład w Courtenay (wcześniej: Fromagerie Les Courtenay, departament Loiret, region Centre-Val de Loire).

Kształt spłaszczonego walca o średnicy 36-37 cm i masie 2,6-3,3 kg. Sprzedawany w całości, połówkach lub trójkątnych wycinkach ciętych wzdłuż promienia walca. Tu trójkąt o dłuższym boku ok. 17 cm i wadze 200 g. Konsystencja luźna, jednolita, kremowa, lepka, od kruchej do sprężystej (tu sprężysta). Skórka naturalna, cienka, pokryta białym nalotem z czerwonawymi prążkami. Barwa bladożółta. Zapach delikatny, maślany, śmietanowy, pleśniowy, dymny, lekko orzechowy i pieczarkowy. Smak bogaty, mleczno-maślany, słony, z nutą goryczy na finiszu.



Copyright Gata 2021