Gata Says Cheese!


Oko na Żubra
 
 
Ser polski, z mleka krowiego pasteryzowanego, podpuszczkowy, wysokodogrzewany ("gotowany"), prasowany, dojrzewający, półmiękki do półtwardego. Zawartość tłuszczu 27g/100g. Bez barwników i konserwantów. Dojrzewa od 4 tygodni do kilku miesięcy. Typ szwajcarski. Kupiony w sklepie sieci Delikatesy Mięsne Gzella (od 2018 część grupy Sokołów) w Gdańsku. Cena 44 zł/kg.

Pomimo ukierunkowania na mięso i wędliny sieć Gzella (siedziba główna - kociewska wieś Osie w woj. kujawsko-pomorskim) jest chyba jedynym poza Podlasiem i Warszawą miejscem, w którym można kupić ser OSM Hajnówka w stałej ofercie. OSM Hajnówka to podlaska niezależna spółdzielnia mleczarska, która powstała w połowie lat 1950. jako filia SM w Bielsku Podlaskim, przekształcając się w OSM w 1962. Od roku 2000 do odejścia na emeryturę w 2021 prezesem zarządu spółdzielni była Wiera Pawluczuk. Firma nieustannie rozwija się i modernizuje, np. w 2012 powstała nowa linia do produkcji serów dojrzewających. Jest położona na obrzeżu Puszczy Białowieskiej, na nieskażonych terenach wolnych od przemysłu i posiadających swoisty mikroklimat. Duży procent terenu stanowią łąki trwałe z różnorodnością traw i ziół. Mleko skupowane od lokalnych rolników pochodzi od krów karmionych tradycyjnie. Latem wypas jest prowadzony w dużym stopniu na terenie otuliny (otaczającego obszaru ochronnego) puszczy. W 2020 dzienny przerób wynosił 150 tysięcy litrów mleka pozyskiwanego od 1800 dostawców, z czego 1450 to drobni hodowcy. Spadek liczby dostawców do ponad 700 w roku 2021 był wynikiem zaawansowanego wieku rolników i braku następcy, jednak poziom skupu mleka pozostał na podobnym poziomie.

OSM Hajnówka oferuje sery dojrzewające w blokach typu holenderskiego: Gouda, Edamski, Morski i Podlaski (w tym wędzoną półtłustą Goudę pod nazwą własną Puszczyk), autorski ser długodojrzewajacy typu holenderskiego Carski z Hajnówki oraz autorski ser typu szwajcarskiego Oko na Żubra. Oko na Żubra jest zdobywcą Srebrnego Medalu Kulinarnego Konkursu Sera Good Cheese 2017 w kategorii "ser miękki na deskę", a także laureatem XXV Krajowej Oceny Serów i Twarogów 2017. Jest produkowany od 2010 roku (norma zakładowa ZN - 09/A-21), a w 2016 spółdzielnia wprowadziła do oferty wariant konfekcjonowany. Na etykiecie umieszczone logo "Produkt Polski".

Opisany na etykiecie jako "oryginalny ser z Podlasia" ser Oko na Żubra oryginalną ma tylko nazwę oraz oczywiście lokalne, dobrej jakości mleko. Technologia produkcji serów "szwajcarskich" jest stała. Stosuje się startery termofilne. Rozdrobniony skrzep jest dogrzewany w rozwodnionej serwatce do temperatury wyższej niż podczas koagulacji (dla klasycznego szwajcarskiego sera Emmentaler jest to 52-55 °C). Do mleka dodaje się bakterie z rodzaju Propionibacterium (obecne naturalnie w surowym mleku, ale do pasteryzowanego należy je dodać), które podczas procesu przekształcenia kwasu mlekowego w kwas propionowy wytwarzają m.in. dwutlenek węgla, powodujący powstanie w masie serowej podczas drugiej fazy dojrzewania (w temperaturze wyższej niż pierwsze 2 tygodnie) dużych okrągłych dziur wielkości wiśni lub orzecha laskowego. Tu ser ma praktyczną formę bloku, dojrzewa w polietylenowej folii termokurczliwej. Folia jest półprzepuszczalna - blokuje dopływ tlenu do sera, ale pozwala na usuwanie nadmiaru gazów wytwarzających się podczas dojrzewania. Brak informacji o czasie dojrzewania, wspomina się jedynie, że młodszy ser ma smak łagodny i orzechowy, a starszy - pikantny i gorzkawy. Biorąc pod uwagę dwuetapowe dojrzewanie, minimalny czas to około 4 tygodni. Tu miękka konsystencja wskazuje na niewiele dłuższy okres - choć z drugiej strony smak jest bardziej gorzkawy niż orzechowy, czyli w swojej kategorii mój ser jest raczej starszy niż młodszy.

Kształt prostopadłościennego bloku o długości 35 cm, szerokości 15 cm, wysokości 10 cm i wadze około 4 kg. Narożniki i boki bloku zaokrąglone (w górnej części mocniej). Tu plaster cięty poprzecznie z bloku, o wadze 470 g (chciałam o połowę mniej, ale obecnie obsługa sklepów nie potrafi ciąć sera ręcznie z wyczuciem wagi, jedynie maszyną na plastry). Konsystencja półmiękka-półtwarda, delikatna, kremowa, elastyczna, sprężysta. Gęsto i nierównomiernie rozmieszczone okrągłe oka od drobnych w części zewnętrznej do wielkości wiśni (2 cm) w części centralnej. Skórki brak - ser dojrzewał w folii termokurczliwej koloru czerwonego. Barwa miąższu jednolita, bladożółta. Zapach świeży, mleczny, kwaskowaty, maślanki, kwaśnej śmietany, jogurtu. Smak niegłęboki, delikatny, kwaskowaty, gorzkawy, lekko goryczkowy, ze słabym słodkim posmakiem, umiarkowanie słony.



Copyright Gata 2023