Gata Says Cheese!


Beemster Royaal Grand Cru BOB
 
 
Ser holenderski, z mleka krowiego pasteryzowanego, podpuszczkowy (wg strony producenta z podpuszczką mikrobiologiczną, wg strony Krainy Serów - zwierzęcą), washed-curd, prasowany, dojrzewający, półtwardy do twardego. Zawartość tłuszczu 33,6g/100g. Zawartość tłuszczu w suchej masie 51,3%. Sól 1,9g/100g. Barwiony annato E160b. Bez GMO. Dojrzewa 12 miesięcy. Rodzina Gouda. Kupiony w sklepie sieci Kraina Serów (Forum Gdańsk, lipiec 2024). Cena 179 zł/kg.

Beemster to nazwa byłej gminy w prowincji Noord-Holland. Jej teren jest pierwszym polderem, czyli obszarem pozyskanym w wyniku osuszenia (przy pomocy 43 wiatraków) jeziora w latach 1609-12. Powierzchnia polderu jest położona 4 metry poniżej poziomu morza. Gleba to byłe dno jeziora, bogata w minerały, zbyt wilgotna dla rolnictwa, ale idealna na pastwiska. Trawa jest bogata w kwasy Omega-3. Nazwa "Beemster" pochodzi od małej lokalnej rzeki Bamestra. Od 1999 teren polderu Beemster znajduje się na Liście Światowego Dziedzictwa UNESCO. Od 2022 jest częścią gminy Purmerend.

Ser Beemster został wymyślony w latach 1970., kiedy na serowym rynku Niderlandów panowała duża konkurencja (pojawił się wtedy m.in. należący do typu szwajcarsko-holenderskiego Leerdammer). Podkreślanymi charakterystykami nowego sera były: wysoka jakość mleka pozyskiwanego od krów żywiących się lokalną roślinnością żyznego polderu, częściowo ręczny wyrób (ręczne mieszanie skrzepu) oraz dojrzewanie w specyficznych zmiennych warunkach temperatury i wilgotności. Poza tym była to po prostu mocno lokalna odmiana sera Gouda :)

Beemsterkaas to unikatowy przypadek sera, który jednocześnie ma unijny certyfikat PDO i go nie ma :) Nie ma żadnego certyfikatu jako "Beemster", natomiast sporo jego odmian - m.in. 4-miesięczne Mild i Royaal, 10-miesięczny Signature Aged, 12-miesięczny Royaal Grand Cru, 18-miesięczny Signature Extra Aged, 26-miesięczny X-0 - kwalifikuje się do certyfikatu PDO (nid. BOB) dla Noord-Hollandse Gouda.

Technologia według strony producenta. Krowy są wypasane naturalnie na niezanieczyszczonych pestycydami pastwiskach przez średnio 180 dni w roku, 10 godzin dziennie. Mleko jest odbierane od rolników przez samochody własne firmy. Do wyprodukowania 1 kręgu sera potrzeba ponad 100 litrów mleka. Stosuje się zarówno podpuszczkę cielęcą, jak mikrobiologiczną, przy czym większość serów jest wegetariańska. Skrzep jest mieszany ręcznie. Kręgi dojrzewają na świerkowych półkach w starych kamiennych magazynach.

Technologia dla Noord-Hollandse Gouda PDO. Mleko musi pochodzić z prowincji Noord-Holland, a pożywienie krów składa się w minimum 50% z traw i kiszonek lokalnego pochodzenia. Mleko jest pasteryzowane przez 15 sekund w temperaturze 72 °C i normalizowane pod względem zawartości tłuszczu. Używa się mezofilnych kultur starterowych typu DL (w procesie fermentacji mlekowej produkują one dwutlenek węgla, powodujący powstanie oczek). Koagulacja podpuszczką zwierzęcą lub mikrobiologiczną (dopuszczona od 2021) zachodzi w temperaturze 31-34 °C i trwa 20-30 minut. Skrzep jest cięty na kawałki o średnicy 5 mm, mieszany i płukany gorącą wodą, którą dodaje się po odprowadzeniu części serwatki. Następnie skrzep odsącza się finalnie i prasuje do otrzymania odpowiedniego kształtu. Solenie odbywa się w solance. Dojrzewanie naturalne (czyli z dostępem powietrza do skórki) w temperaturze minimum 14 °C przez co najmniej 4 tygodnie do 18 miesięcy. Podobnie jak w przypadku Gouda Holland PGI "dojrzewanie naturalne" wyklucza folię, ale nie przepuszczającą powietrze i wilgoć polioctanową pastę ochronną.

Ser Beemster jest produkowany wyłącznie przez spółdzielnię Cono Kaasmakers z siedzibą w Westbeemster (gmina Purmerend, prowincja Noord-Holland). Około roku 1901 grupy lokalnych hodowców bydła zaczęły zakładać małe spółdzielnie w celu produkcji i sprzedaży sera z mleka pozyskiwanego z obszaru polderu Beemster. Z czasem te drobne spółdzielnie łączyły się w większe i stopniowo w wyniku fuzji prawnych w 1991 powstała dzisiejsza Cono Kaasmakers. Obecnie spółdzielnia zrzesza ponad 470 hodowców i chwali się, że wszyscy oni są współwłaścicielami i decydują o polityce firmy podczas walnych zebrań. Wśród organów kontrolnych jest m.in. komisja monitorująca jakość paszy. W serowarni w Westbeemster ser jest wyrabiany "tak samo jak sto lat temu". W 2014 królowa Maxima dokonała otwarcia "nowej zrównoważonej" fabryki sera. Firma produkuje 30 tysięcy ton Beemstera rocznie i eksportuje go do 45 krajów.

W czerwcu 2001 poprzednia królowa Beatrix przyznała firmie Cono Kaasmakers tytuł "Bij Koninklijke beschikking Hofleverancier" (Dostawcy Rodziny Królewskiej na mocy dekretu królewskiego). To wyróżnienie jest przyznawane wyłącznie firmom z co najmniej 100-letnim doświadczeniem, których produkty są wyjątkowo cenione przez członków dworu królewskiego. Ser Beemster Royaal Grand Cru jest zdobywcą medali World Cheese Awards - brązu w 2023, srebra w 2021 i 2022. Poza licznymi odmianami Beemstera PDO spółdzielnia produkuje sery nie kwalifikujące się do certyfikatu: ser o obniżonej zawartości tłuszczu oraz Beemster z mleka koziego. Trademark "Beemster" dla sera jest własnością firmy Coöperatieve Zuivelonderneming Cono B.A. od 2005, a trademark "Royaal" - od 2016.

Kształt dużego płaskiego kręgu o mocno zaokrąglonych bokach. Tu trójkątny wycinek o promieniu 18 cm w najszerszej części, wysokości 12 cm i wadze nieco ponad 600 gramów, co daje przypuszczalne charakterystyki kręgu jako: 36 cm średnicy w najszerszym miejscu, wysokość 12 cm, waga około 12 kg. Pakowany próżniowo przez sklep Kraina Serów. Etykieta w języku niemieckim z nazwą "Royaal Grand Cru by Beemster" i oznaczeniami "Ohne Gentechnik", "Königlicher Hoflieferant" oraz certyfikatu PDO.

Konsystencja twarda (przy skórce bardziej), jednorodna, zwarta, wilgotna, lekko tłusta, średnio elastyczna, średnio łamliwa, kremowa. Bardzo rzadko rozmieszczone drobne dziurki. Skórka naturalna, twarda, o grubości 1-2 mm, pokryta powłoką polioctanową w kolorze brązowobordowym, z nadrukiem. Barwa miąższu ciemnożółta, przy skórce z szarawym odcieniem. Zapach dość silny, aromatyczny, słodki, mleczny, Smak bardzo bogaty, intensywny, słodki, owocowy, orzechowy, trochę ziołowy, z lekką goryczką na finiszu. Umiarkowanie słony.



Copyright Gata 2024