Gata Says Cheese!


Walnusstorte
 
 
Ser niemiecki, z mleka krowiego, przetworzony (topiony). Zawartość tłuszczu 33,8g/100g. Zawiera masło, serwatkę w proszku oraz dodatek 11% orzechów włoskich. Konserwowany kwasem sorbowym (E200). Barwiony karmelem amoniakalno-siarczynowym (E150d) i ekstraktem z papryki (E160c). Zagęszczany karagenem (E407) i gumą guar (E412). Zawiera 55% anonimowego sera.

Nazwa Walnusstorte oznacza po niemiecku "tort orzechowy". Produkowany wyłącznie przez istniejącą od 1889 rodzinną firmę Jermi Käsewerk GmbH w Baustetten-Laupheim (Górna Szwabia, kraj związkowy Baden-Württemberg, południowe Niemcy). Kupiony w Lidlu jako składnik Deski Serów, pod nazwą "ser niemiecki topiony z orzechami włoskimi". Lidl sprzedaje go także w Niemczech pod właściwą nazwą i marką własną Meine Käserei.

Technicznie biorąc ser topiony to nie ser, lecz produkt pochodny sera, otrzymywany w wyniku topienia niektórych serów półtwardych w temperaturze 90-99 stopni, z dodatkiem innych składników, w tym topników (tu kwas mlekowy E270). Serami najczęściej używanymi do topienia są Emmentaler i Cantal. Powinien zawierać nie mniej niż 50-60% pełnowartościowego sera. Sery topione pojawiły się na początku XX wieku w Szwajcarii, gdzie szukano sposobu na zagospodarowanie nadprodukcji serów tradycyjnych. Pierwszy zakład produkujący ser topiony na skalę masową powstał w 1917 we Francji. Ma okres przydatności do spożycia o wiele dłuższy niż sery tradycyjne.

Sprzedawany w całości "tortu" lub porcjowany. Tu trójkątny wycinek o boku 7 cm i wadze ok. 120 g, pakowany w atmosferze ochronnej. Konsystencja zwarta, jednolita, elastyczna, kremowa, tłusta, gumowata. Kolor bladożółty z dwiema beżowymi warstwami masy serowo-orzechowej. Na powierzchni połówki lekko rozmiękłego orzecha włoskiego. Zapach mdły, maślany, orzechowy. Smak intensywny, mocno orzechowy, tłusty, słodko-słony.



Copyright Gata 2021