Ser
niemiecki, z mleka krowiego, przetworzony (topiony). Zawartość
tłuszczu 33,8g/100g. Zawiera masło, serwatkę w proszku oraz
dodatek 11% orzechów włoskich. Konserwowany kwasem sorbowym
(E200). Barwiony karmelem amoniakalno-siarczynowym (E150d)
i ekstraktem z papryki (E160c). Zagęszczany karagenem (E407)
i gumą guar (E412). Zawiera 55% anonimowego sera.
Nazwa Walnusstorte oznacza po niemiecku "tort orzechowy".
Produkowany wyłącznie przez istniejącą od 1889 rodzinną firmę
Jermi Käsewerk GmbH w Baustetten-Laupheim (Górna Szwabia,
kraj związkowy Baden-Württemberg, południowe Niemcy). Kupiony
w Lidlu jako składnik Deski Serów, pod nazwą "ser niemiecki
topiony z orzechami włoskimi". Lidl sprzedaje go także
w Niemczech pod właściwą nazwą i marką własną Meine Käserei.
Technicznie biorąc ser topiony to nie ser, lecz produkt pochodny
sera, otrzymywany w wyniku topienia niektórych serów półtwardych
w temperaturze 90-99 stopni, z dodatkiem innych składników,
w tym topników (tu kwas mlekowy E270). Serami najczęściej
używanymi do topienia są Emmentaler
i Cantal.
Powinien zawierać nie mniej niż 50-60% pełnowartościowego
sera. Sery topione pojawiły się na początku XX wieku w Szwajcarii,
gdzie szukano sposobu na zagospodarowanie nadprodukcji serów
tradycyjnych. Pierwszy zakład produkujący ser topiony na skalę
masową powstał w 1917 we Francji. Ma okres przydatności do
spożycia o wiele dłuższy niż sery tradycyjne.
Sprzedawany w całości "tortu" lub porcjowany. Tu
trójkątny wycinek o boku 7 cm i wadze ok. 120 g, pakowany
w atmosferze ochronnej. Konsystencja zwarta, jednolita, elastyczna,
kremowa, tłusta, gumowata. Kolor bladożółty z dwiema beżowymi
warstwami masy serowo-orzechowej. Na powierzchni połówki lekko
rozmiękłego orzecha włoskiego. Zapach mdły, maślany, orzechowy.
Smak intensywny, mocno orzechowy, tłusty, słodko-słony.
|
|