Ser
brytyjski, z mleka krowiego pasteryzowanego, podpuszczkowy,
gotowany, dojrzewający, twardy. Zawartość tłuszczu 33,6g/100g.
Dojrzewa 2 - 12 miesięcy (w tym przypadku 9 miesięcy). Rodzina
Cheddar. Tu wyprodukowany przy użyciu podpuszczki mikrobiologicznej
(wegetariański).
Nazwa pochodzi od hrabstwa Leicestershire i miasta Leicester,
wcześniej nazywany Leicestershire Cheese. Tradycyjny angielski
ser twardy, wyrabiany pierwotnie z mleka niepasteryzowanego
(w tym pozostałego po produkcji Stiltona),
od XVII wieku, kiedy lokalni farmerzy postanowili stworzyć
gatunek sera odmienny od wyrabianego w sąsiednich hrabstwach.
Zdecydowano, że ser będzie wyróżniać czerwonawa (stąd "red"
w nazwie) barwa mająca kojarzyć się z jego wysoką jakością,
w tym celu pierwotnie używano soku z marchwi lub buraka, a
od XVIII wieku - roślinnego barwnika annato. Obecnie tylko
nieliczne farmy w hrabstwie Leicestershire wyrabiają ten ser
tradycyjnymi metodami, a po II wojnie światowej produkcja
rozszerzyła się na inne hrabstwa, jak w tym przypadku Cheshire.
Był sprzedawany podczas serowych jarmarków w Leicester, które
w 1759 przekształciły się w całoroczny serowy targ, a władze
miejskie podeszły do serowej tematyki na tyle poważnie, by
na producentów sera niespełniających warunków jakości i wagi
produktu nakładać kary. Prawdopodobnie obecna nazwa sera pojawiła
się właśnie z tego powodu (w samym mieście Leicester sera
nigdy nie produkowano).
Red Leicester jest podobny do dwóch najpopularniejszych gatunków
brytyjskich serów: Cheshire i Cheddara,
jest często określany jako ich krzyżówka. Od Cheddara jest
wilgotniejszy, bardziej kruchy i łagodniejszy w smaku, krócej
też dojrzewa (minimum 2 miesiące), choć do osiągnięcia pełni
smaku i mocy potrzebuje od pół roku do 9 miesięcy.
Tu marka własna Lidla Valley Spire, wyprodukowany przez istniejącą
od 1957 firmę Joseph Heler Ltd., Laurels Farm, osada Hatherton,
dystrykt Cheshire East. Firma wyrabia Red Leicester od 20
lat, w 2019 ich produkt zdobył Złoty Medal na targach British
Cheese Awards.
Kształt płaskiego kręgu o wadze do 20 kg albo bloku. W tym
przypadku wewnętrzny fragment bloku o wadze 250g. Konsystencja
ścisła, zwarta, dość krucha, lekko płatkowata. Skórka czerwonopomarańczowa,
pokryta pudrową pleśnią, tradycyjnie bandażowana do dojrzewania.
Barwa pomarańczowa (barwiony annato). Zapach delikatny, słodki,
karmelowy. Smak niezbyt wyrazisty, słodki, karmelowy, orzechowy,
z cytrusową nutą.
|
|