Gata Says Cheese!


Red Leicester
 
 
Ser brytyjski, z mleka krowiego pasteryzowanego, podpuszczkowy, gotowany, dojrzewający, twardy. Zawartość tłuszczu 33,6g/100g. Dojrzewa 2 - 12 miesięcy (w tym przypadku 9 miesięcy). Rodzina Cheddar. Tu wyprodukowany przy użyciu podpuszczki mikrobiologicznej (wegetariański).

Nazwa pochodzi od hrabstwa Leicestershire i miasta Leicester, wcześniej nazywany Leicestershire Cheese. Tradycyjny angielski ser twardy, wyrabiany pierwotnie z mleka niepasteryzowanego (w tym pozostałego po produkcji Stiltona), od XVII wieku, kiedy lokalni farmerzy postanowili stworzyć gatunek sera odmienny od wyrabianego w sąsiednich hrabstwach. Zdecydowano, że ser będzie wyróżniać czerwonawa (stąd "red" w nazwie) barwa mająca kojarzyć się z jego wysoką jakością, w tym celu pierwotnie używano soku z marchwi lub buraka, a od XVIII wieku - roślinnego barwnika annato. Obecnie tylko nieliczne farmy w hrabstwie Leicestershire wyrabiają ten ser tradycyjnymi metodami, a po II wojnie światowej produkcja rozszerzyła się na inne hrabstwa, jak w tym przypadku Cheshire. Był sprzedawany podczas serowych jarmarków w Leicester, które w 1759 przekształciły się w całoroczny serowy targ, a władze miejskie podeszły do serowej tematyki na tyle poważnie, by na producentów sera niespełniających warunków jakości i wagi produktu nakładać kary. Prawdopodobnie obecna nazwa sera pojawiła się właśnie z tego powodu (w samym mieście Leicester sera nigdy nie produkowano).

Red Leicester jest podobny do dwóch najpopularniejszych gatunków brytyjskich serów: Cheshire i Cheddara, jest często określany jako ich krzyżówka. Od Cheddara jest wilgotniejszy, bardziej kruchy i łagodniejszy w smaku, krócej też dojrzewa (minimum 2 miesiące), choć do osiągnięcia pełni smaku i mocy potrzebuje od pół roku do 9 miesięcy.

Tu marka własna Lidla Valley Spire, wyprodukowany przez istniejącą od 1957 firmę Joseph Heler Ltd., Laurels Farm, osada Hatherton, dystrykt Cheshire East. Firma wyrabia Red Leicester od 20 lat, w 2019 ich produkt zdobył Złoty Medal na targach British Cheese Awards.

Kształt płaskiego kręgu o wadze do 20 kg albo bloku. W tym przypadku wewnętrzny fragment bloku o wadze 250g. Konsystencja ścisła, zwarta, dość krucha, lekko płatkowata. Skórka czerwonopomarańczowa, pokryta pudrową pleśnią, tradycyjnie bandażowana do dojrzewania. Barwa pomarańczowa (barwiony annato). Zapach delikatny, słodki, karmelowy. Smak niezbyt wyrazisty, słodki, karmelowy, orzechowy, z cytrusową nutą.



Copyright Gata 2021