Gata Says Cheese!


Ivy's Vintage Reserve Cheddar
 
 
Ser brytyjski, z mleka krowiego pasteryzowanego, podpuszczkowy, gotowany, dojrzewający, twardy. Zawartość tłuszczu 34,9g/100g. Dojrzewa 3 - 24 miesiące, w zależności od czasu dojrzewania wyróżnia się warianty: mild, medium, mature, extra mature i vintage. Tu wyprodukowany z użyciem podpuszczki roślinnej (wegetariański).

Nazwa pochodzi od wsi Cheddar w hrabstwie Somerset. Być może jego receptura dotarła do Anglii wraz z Rzymianami z francuskiego Cantal. Wyrabiany w gospodarstwach w okolicach Cheddar od XII wieku i sprzedawany na lokalnych targach. Tradycyjnie dojrzewał w naturalnych jaskiniach wapiennego wąwozu Cheddar Gorge położonych pod masywem wzgórz Mendip. Dokumenty angielskich władców, od XII-wiecznego króla Henryka II do XVII-wiecznego Karola I, odnotowują duże zakupy sera z Cheddar. W XIX wieku Joseph Harding, zwany "ojcem sera Cheddar", zmodernizował i usystematyzował technologię produkcji, a także spopularyzował Cheddar poza granicami Anglii. Specyficzna technologia zawiera dodatkowy etap po "parzeniu" skrzepu (w temp. 40 st.C), a przed dojrzewaniem, zwany czedaryzacją (cheddaring), polegający na cięciu skrzepu na około 5-kilogramowe długie płaty lub pasy, rozkładaniu ich na dnie wanny serowarskiej, regularnym odwracaniu w celu dokładniejszego odcedzenia serwatki oraz układaniu w stosy, a następnie mieleniu scalonego skrzepu na drobne strzępki i mieszaniu ich z solą.

Nazwa "cheddar" jako taka nie jest chroniona i może być używana jako rodzajowa. W samej Wielkiej Brytanii Cheddar stanowi połowę wielkości rocznego krajowego rynku sera. W 1955 brytyjska organizacja Milk Marketing Board przyznała krajowy certyfikat produktowi o nazwie Farmhouse Cheddar Cheese. Dwie odmiany Cheddara posiadają certyfikat unijny. West Country Farmhouse Cheddar (PDO od 1996) może być produkowany wyłącznie w czterech angielskich hrabstwach regionu West Country: Somerset, Devon, Dorset i Cornwall, z lokalnego mleka. Certyfikat PGI od 2013 ma Orkney Scottish Island Cheddar, produkowany w zupełnie innym miejscu - na szkockim archipelagu Orkney (pol. Orkady). Interesów producentów sera z West Country broni utworzona w 1981 organizacja Farmhouse Cheesemakers Limited, która wystąpiła do UE o przyznanie certyfikatu PDO i wydaje się kontrolować jego używanie.

Tu niecertyfikowany wariant Vintage Reserve dojrzewający 15-18 miesięcy, kupiony w Intermarché, wyprodukowany przez istniejącą od 1980 firmę Wyke Farms z Bruton (hrabstwo Somerset, region West Country), na stronie firmy opisany jako "edycja specjalna". Wyke Farms jest największym niezależnym brytyjskim producentem serów, a przodkowie jej założyciela Johna Clothiera uprawiali ziemię w Somerset od XVIII wieku. Oryginalna receptura sera, dziś określona na opakowaniach jako "secret recipe", jest dziełem matki Johna, Ivy Thorne-Clothier i powstała w latach 1930. Ponieważ serowarstwem zajmowali się już rodzice Ivy, firma przyznaje się do tradycji serowarskiej od 1861 roku, a "babcia Ivy" została uhonorowana specjalną edycją sera.

Kształt cylindra, walca lub bloku o wadze do 20kg. Tu prostopadłościenny wycinek o wadze 200 g, pakowany w atmosferze próżniowej. Konsystencja twarda, gładka, zwarta, u bardzo dojrzałych krucha. Skórka naturalna, może być bandażowana. Kolor kremowożółty. Zapach delikatny, mleczny, orzechowy. Smak bardzo bogaty i złożony, intensywny, pikantny, słodkawy, cierpki, orzechowy.

Ciekawostka: Cheddar jest najstarszym serem wyrabianym w Ameryce Północnej. Początki jego produkcji to założenie w 1629 kolonii Massachusetts Bay, złożonej z brytyjskich Purytan przybyłych do Nowej Anglii z regionów o tradycjach serowarskich, wraz ze swoimi krowami mlecznymi. Rdzenni mieszkańcy Ameryki Północnej nie hodowali zwierząt mlecznych i mieli nietolerancję laktozy. Jedynie w Ameryce Południowej spożywano w niewielkim stopniu mleko lamie, jednak lamy dają zbyt mało mleka, by wyrabiać z niego ser.



Copyright Gata 2021