Gata Says Cheese!


Mature Blue Stilton PDO
 
 
Ser brytyjski, z mleka krowiego, podpuszczkowy, dojrzewający, półmiękki, z przerostem niebieskiej pleśni. Zawartość tłuszczu 35g/100g. Dojrzewa minimum 6 tygodni, minimalny okres dojrzewania dla wariantów Mature Blue i Vintage Blue to odpowiednio 10 i 15 tygodni.

Nazwa pochodzi od miasteczka Stilton w Cambridgeshire, położonego przy Wielkiej Drodze Północnej - głównym średniowiecznym trakcie łączącym Anglię i Szkocję. W 1. połowie XVIII wieku zajazd The Bell Inn w Stilton oferował jako pierwszy sprzedaż sera wyrabianego w sąsiednim Leicestershire. W 1722 przez Stilton przejeżdżał pisarz Daniel Defoe i kilka lat później w książce "Tour through England and Wales" wymienił miasto jako słynące z sera. Zorganizowana produkcja zaczęła się w 1911, kiedy kilkunastu wytwórców spotkało się w wiosce Long Clawson, by utworzyć zrzeszenie, które w 1936 przekształciło się w Stowarzyszenie Producentów Sera Stilton (Stilton Cheese Makers Association).

Stilton posiada unijny certyfikat PDO od 1996 i oficjalne logo (prostokąt z cylindrem sera, koroną i napisem Stilton Cheese Makers Assoc.). Dozwolony obszar produkcji to hrabstwa Leicestershire, Derbyshire i Nottinghamshire. Certyfikat obejmuje dwie odmiany Stiltona: pleśniowy Blue Stilton i biały White Stilton, który dojrzewa bez dodatku Penicillium roqueforti.

Tu wariant Mature Blue, kupiony w Lidlu, wyprodukowany pod marką Hatherwood przez firmę Long Clawson Diary Ltd. z Long Clawson (dystrykt Melton Mowbray, hrabstwo Leicestershire). Firma jest spadkobiercą jednego z pierwszych nowoczesnych wytwórców Stiltona - spółdzielni założonej przez Thomasa Hoe Stevensona w 1911.

Kształt cylindryczny. Tu trójkątny wycinek o boku 10 cm i masie 220 g. Konsystencja krucha, u dojrzałych kremowa. Skórka naturalna, twarda, pomarszczona, z otworkami po nakłuwaniu, szarobeżowa. Barwa kremowożółta z zielononiebieskimi żyłkami pleśni. Zapach bogaty, pikantny, ziemisty, gruszkowy. Smak ostry, słony, pikantny, cierpki.



Copyright Gata 2021