Ser
brytyjski, z mleka krowiego, podpuszczkowy, dojrzewający,
półmiękki, z przerostem niebieskiej pleśni. Zawartość tłuszczu
35g/100g. Dojrzewa minimum 6 tygodni, minimalny okres dojrzewania
dla wariantów Mature Blue i Vintage Blue to odpowiednio 10
i 15 tygodni.
Nazwa pochodzi od miasteczka Stilton w Cambridgeshire, położonego
przy Wielkiej Drodze Północnej - głównym średniowiecznym trakcie
łączącym Anglię i Szkocję. W 1. połowie XVIII wieku zajazd
The Bell Inn w Stilton oferował jako pierwszy sprzedaż sera
wyrabianego w sąsiednim Leicestershire. W 1722 przez Stilton
przejeżdżał pisarz Daniel Defoe i kilka lat później w książce
"Tour through England and Wales" wymienił miasto
jako słynące z sera. Zorganizowana produkcja zaczęła się w
1911, kiedy kilkunastu wytwórców spotkało się w wiosce Long
Clawson, by utworzyć zrzeszenie, które w 1936 przekształciło
się w Stowarzyszenie Producentów Sera Stilton (Stilton Cheese
Makers Association).
Stilton posiada unijny certyfikat PDO od 1996 i oficjalne
logo (prostokąt z cylindrem sera, koroną i napisem Stilton
Cheese Makers Assoc.). Dozwolony obszar produkcji to hrabstwa
Leicestershire, Derbyshire i Nottinghamshire. Certyfikat obejmuje
dwie odmiany Stiltona: pleśniowy Blue Stilton i biały White
Stilton, który dojrzewa bez dodatku Penicillium roqueforti.
Tu wariant Mature Blue, kupiony w Lidlu, wyprodukowany pod
marką Hatherwood przez firmę Long Clawson Diary Ltd. z Long
Clawson (dystrykt Melton Mowbray, hrabstwo Leicestershire).
Firma jest spadkobiercą jednego z pierwszych nowoczesnych
wytwórców Stiltona - spółdzielni założonej przez Thomasa Hoe
Stevensona w 1911.
Kształt cylindryczny. Tu trójkątny wycinek o boku 10 cm i
masie 220 g. Konsystencja krucha, u dojrzałych kremowa. Skórka
naturalna, twarda, pomarszczona, z otworkami po nakłuwaniu,
szarobeżowa. Barwa kremowożółta z zielononiebieskimi żyłkami
pleśni. Zapach bogaty, pikantny, ziemisty, gruszkowy. Smak
ostry, słony, pikantny, cierpki.
|