Gata Says Cheese!


Queso de Oveja con Flores
 
 
Ser hiszpański, z mleka owczego pasteryzowanego, podpuszczkowy, niegotowany, prasowany, dojrzewający, półtwardy. Zawiera dodatek jadalnych kwiatów (nagietek, róża, chaber, aksamitka, lawenda, kwiat pomarańczy - razem 1%) w postaci masy złożonej poza tym z margaryny i roślinnego olejku eterycznego. Zawartość tłuszczu 39g/100g. Zawartość tłuszczu w suchej masie minimum 45%. Sól 2g/100g. Konserwowany lizozymem z jaj (E1105). Dojrzewa 5 miesięcy. Kupiony w Auchan w Szczecinie (CH Galaxy). Polski importer - SM Food sp. z o.o. Cena 160 zł/kg.

Wyprodukowany przez firmę Spanish Cheese S.L. w Albacete (prowincja Albacete, wspólnota autonomiczna Castilla-La Mancha). Spanish Cheese to projekt, którego początki sięgają roku 1996, kiedy w Albacete utworzono konsorcjum firm Albatrade. Po kilku latach zdobywania w nim wiedzy fachowej kilku "entuzjastów sera" zawiązało w 2002 firmę Spanish Cheese, która specjalizuje się w produkcji, przetwórstwie i uszlachetnianiu owczych i kozich serów, a także sprzedaje je do ponad 50 krajów. Prowincja Albacete należy do uprawnionych do wyrobu najsłynniejszego lamanchańskiego owczego sera z unijnym certyfikatem - Queso Manchego DOP, produkowanego wyłącznie z mleka starej lokalnej rasy owiec Manchega. Spanish Cheese wyrabia zarówno certyfikowany Queso Manchego, jak też "innowacyjne i ekskluzywne" sery łączące tradycyjne receptury z nowoczesnymi technologiami i własnymi know-how (jak technika wstrzykiwania dodatków). Firma podkreśla swoją wysoką świadomość ekologiczną - począwszy od pozyskiwania mleka od owiec i kóz wypasanych w niezanieczyszczonym środowisku po maksymalizowanie odzysku odpadów i kontrolę śladu węglowego.

Oferta jest bardzo urozmaicona. Poza owczym Queso Manchego DOP firma produkuje popularny niecertyfikowany hiszpański ser z mleka mieszanego Queso Ibérico o różnym stopniu dojrzałości (1-9 miesięcy), Brie z pastą truflową, dojrzewające 3-kilogramowe sery kozie (czyste, z rozmarynem i moczone w winie) oraz całą gamę dojrzewających serów owczych - czyste o czasie dojrzewania od 45 dni do 6 miesięcy, a także z 11 rodzajami dodatków i moczone (po zakończeniu 5-miesięcznego okresu dojrzewania) w brandy lub andaluzyjskim winie Pedro Ximénez. Większość serów ma kształt 3-kilogramowych cylindrów i wersję "baby" o wadze 390 g. Firma posługuje się markami handlowymi La Cueva del Abuelo ("piwnica dziadka") dla Queso Manchego DOP i La Leyenda ("legenda") dla pozostałych serów dojrzewających.

Queso de Oveja con Flores oznacza po hiszpańsku "ser owczy z kwiatami". Jest on zdobywcą Srebrnego Medalu World Cheese Awards 2021 i nagrody Superior Taste Award 2021 International Taste Institute w Brukseli. Zestaw jadalnych kwiatów podawany w informacjach internetowych jest zmienny: róża, nagietek, chaber, lawenda, aksamitka (tu na polskiej etykiecie błędnie opisana jako "nagietek pomarańczowy"), jaśmin i kwiat pomarańczy. Informacja na opakowaniu podaje, że kwiaty są aplikowane na skórkę jako część masy opartej na margarynie i zawierającej też roślinny olejek eteryczny. Podobnie jak inne operacje na skórce (np. moczenie w alkoholu), nakładanie kwiatowej masy ma najprawdopodobniej miejsce po zakończeniu okresu dojrzewania.

Technologia. Ponieważ nigdzie nie podano technologii produkcji, można założyć, że "innowacyjne i ekskluzywne" sery owcze wyrabiane przez Spanish Cheese to nieposiadające certyfikatu z powodu fantazyjnych dodatków warianty Queso Manchego. Do wyrobu Queso Manchego stosuje się głównie startery mezofilne. Koagulacja w temperaturze 28-32 °C przez 30-60 minut. Skrzep jest cięty i mieszany przez 15-45 minut, w tym czasie nagrzewa się go do temperatury 28-40 °C. Skrzep przenosi się do form ręcznie lub mechanicznie, prasowanie trwa od 1 do 6 godzin. Solenie na sucho, w solance lub połączenie obu metod. Dojrzewanie w temperaturze 3-16 °C i wilgotności 75-90%. Minimalny czas dojrzewania - 30 dni dla wagi do 1,5 kg i 60 dni dla większych serów. Maksymalny - dwa lata.

Kształt wysokiego cylindra o prostych bokach, średnicy około 18 cm, wysokości około 9,5 cm i wadze 3 kg. Tu trójkątny wycinek o promieniu 9 cm, wysokości 9,5 cm i wadze 150 g. Pakowany próżniowo w folię. Dwie etykiety: oryginalna ozdobna (z ładnymi podobiznami prawie wszystkich "obecnych" kwiatów i emblematami obu nagród) i polska informacyjna, drukowana (chyba także tłumaczona) przez producenta.
Konsystencja półtwarda, zwarta, nieelastyczna, łamliwa, mączna, sucha. Pojedyncze bardzo drobne oczka. Skórka naturalna, twarda, cienka, pokryta wilgotną tłustawą powłoką z margaryny i kwiatów, jadalna. Barwa miąższu bladożółta, jednolita. Zapach dość intensywny, słodkawy, owocowy, trawiasty, kwaskowaty, z nutą suszonych kwiatów przy skórce. Smak dość intensywny ale nie głęboki, mocno słodki, owocowy, kwiatowy, umiarkowanie słony, odrobinę pikantny, z lekkim goryczkowym posmakiem. Skórka oczywiście smakuje suszonymi kwiatami i tłuszczem. Niestety rzeczywisty wygląd sera odbiega od ilustracji reklamowych - kwiatowa powłoka jest cienka, zbita i wilgotna, a pierwotnie kontrastowe barwy użytych kwiatów zmieszały się do nieatrakcyjnego żółtawo-burego brązu.



Copyright Gata 2023