Ser
hiszpański, z mleka owczego pasteryzowanego, podpuszczkowy,
niegotowany, prasowany, dojrzewający, półtwardy. Zawiera dodatek
jadalnych kwiatów (nagietek, róża, chaber, aksamitka, lawenda,
kwiat pomarańczy - razem 1%) w postaci masy złożonej poza
tym z margaryny i roślinnego olejku eterycznego. Zawartość
tłuszczu 39g/100g. Zawartość tłuszczu w suchej masie minimum
45%. Sól 2g/100g. Konserwowany lizozymem z jaj (E1105). Dojrzewa
5 miesięcy. Kupiony w Auchan w Szczecinie (CH Galaxy). Polski
importer - SM Food sp. z o.o. Cena 160 zł/kg.
Wyprodukowany przez firmę Spanish Cheese S.L. w Albacete (prowincja
Albacete, wspólnota autonomiczna Castilla-La Mancha). Spanish
Cheese to projekt, którego początki sięgają roku 1996, kiedy
w Albacete utworzono konsorcjum firm Albatrade. Po kilku latach
zdobywania w nim wiedzy fachowej kilku "entuzjastów sera"
zawiązało w 2002 firmę Spanish Cheese, która specjalizuje
się w produkcji, przetwórstwie i uszlachetnianiu owczych i
kozich serów, a także sprzedaje je do ponad 50 krajów. Prowincja
Albacete należy do uprawnionych do wyrobu najsłynniejszego
lamanchańskiego owczego sera z unijnym certyfikatem - Queso
Manchego DOP, produkowanego wyłącznie z mleka starej
lokalnej rasy owiec Manchega. Spanish Cheese wyrabia zarówno
certyfikowany Queso Manchego, jak też "innowacyjne i
ekskluzywne" sery łączące tradycyjne receptury z nowoczesnymi
technologiami i własnymi know-how (jak technika wstrzykiwania
dodatków). Firma podkreśla swoją wysoką świadomość ekologiczną
- począwszy od pozyskiwania mleka od owiec i kóz wypasanych
w niezanieczyszczonym środowisku po maksymalizowanie odzysku
odpadów i kontrolę śladu węglowego.
Oferta jest bardzo urozmaicona. Poza owczym Queso Manchego
DOP firma produkuje popularny niecertyfikowany hiszpański
ser z mleka mieszanego Queso
Ibérico o różnym stopniu dojrzałości (1-9 miesięcy),
Brie z pastą truflową, dojrzewające 3-kilogramowe sery kozie
(czyste, z rozmarynem i moczone w winie) oraz całą gamę dojrzewających
serów owczych - czyste o czasie dojrzewania od 45 dni do 6
miesięcy, a także z 11 rodzajami dodatków i moczone (po zakończeniu
5-miesięcznego okresu dojrzewania) w brandy lub andaluzyjskim
winie Pedro Ximénez. Większość serów ma kształt 3-kilogramowych
cylindrów i wersję "baby" o wadze 390 g. Firma posługuje
się markami handlowymi La Cueva del Abuelo ("piwnica
dziadka") dla Queso Manchego DOP i La Leyenda ("legenda")
dla pozostałych serów dojrzewających.
Queso de Oveja con Flores oznacza po hiszpańsku "ser
owczy z kwiatami". Jest on zdobywcą Srebrnego Medalu
World Cheese Awards 2021 i nagrody Superior Taste Award 2021
International Taste Institute w Brukseli. Zestaw jadalnych
kwiatów podawany w informacjach internetowych jest zmienny:
róża, nagietek, chaber, lawenda, aksamitka (tu na polskiej
etykiecie błędnie opisana jako "nagietek pomarańczowy"),
jaśmin i kwiat pomarańczy. Informacja na opakowaniu podaje,
że kwiaty są aplikowane na skórkę jako część masy opartej
na margarynie i zawierającej też roślinny olejek eteryczny.
Podobnie jak inne operacje na skórce (np. moczenie w alkoholu),
nakładanie kwiatowej masy ma najprawdopodobniej miejsce po
zakończeniu okresu dojrzewania.
Technologia. Ponieważ nigdzie nie podano technologii produkcji,
można założyć, że "innowacyjne i ekskluzywne" sery
owcze wyrabiane przez Spanish Cheese to nieposiadające certyfikatu
z powodu fantazyjnych dodatków warianty Queso Manchego. Do
wyrobu Queso Manchego stosuje się głównie startery mezofilne.
Koagulacja w temperaturze 28-32 °C przez 30-60 minut. Skrzep
jest cięty i mieszany przez 15-45 minut, w tym czasie nagrzewa
się go do temperatury 28-40 °C. Skrzep przenosi się do form
ręcznie lub mechanicznie, prasowanie trwa od 1 do 6 godzin.
Solenie na sucho, w solance lub połączenie obu metod. Dojrzewanie
w temperaturze 3-16 °C i wilgotności 75-90%. Minimalny czas
dojrzewania - 30 dni dla wagi do 1,5 kg i 60 dni dla większych
serów. Maksymalny - dwa lata.
Kształt wysokiego cylindra o prostych bokach, średnicy około
18 cm, wysokości około 9,5 cm i wadze 3 kg. Tu trójkątny wycinek
o promieniu 9 cm, wysokości 9,5 cm i wadze 150 g. Pakowany
próżniowo w folię. Dwie etykiety: oryginalna ozdobna (z ładnymi
podobiznami prawie wszystkich "obecnych" kwiatów
i emblematami obu nagród) i polska informacyjna, drukowana
(chyba także tłumaczona) przez producenta.
Konsystencja półtwarda, zwarta, nieelastyczna, łamliwa, mączna,
sucha. Pojedyncze bardzo drobne oczka. Skórka naturalna, twarda,
cienka, pokryta wilgotną tłustawą powłoką z margaryny i kwiatów,
jadalna. Barwa miąższu bladożółta, jednolita. Zapach dość
intensywny, słodkawy, owocowy, trawiasty, kwaskowaty, z nutą
suszonych kwiatów przy skórce. Smak dość intensywny ale nie
głęboki, mocno słodki, owocowy, kwiatowy, umiarkowanie słony,
odrobinę pikantny, z lekkim goryczkowym posmakiem. Skórka
oczywiście smakuje suszonymi kwiatami i tłuszczem. Niestety
rzeczywisty wygląd sera odbiega od ilustracji reklamowych
- kwiatowa powłoka jest cienka, zbita i wilgotna, a pierwotnie
kontrastowe barwy użytych kwiatów zmieszały się do nieatrakcyjnego
żółtawo-burego brązu.
|
|