Gata Says Cheese!


Gran Kinara
 
 
Ser włoski, z mleka krowiego surowego odtłuszczonego, podpuszczkowy (z podpuszczką roślinną z karczocha hiszpańskiego), gotowany, prasowany, dojrzewający, twardy. Zawartość tłuszczu 33g/100g. Sól 1,7g/100g. Wegetariański. Bez laktozy. Certyfikat Halal. Bez konserwantów. Dojrzewa minimum 12 miesięcy. Rodzina grana. Kupiony w Auchan w Poznaniu (CH King Cross) w lipcu 2023, z wyjątkowo długim terminem przydatności - do kwietnia 2024.

Autorski ser rzemieślniczy, produkowany wyłącznie przez Caseificio Fiandino S.r.l. (Fattorie Fiandino) w Villafalletto (prowincja Cuneo, region Piemonte). Historia firmy sięga roku 1889, kiedy farmer i serowar Stefano Fiandino opuścił rodzinny Mediolan i przeniósł się w południowe Alpy, na górzysty teren Valli Occitane (oks. Valadas Occitanas czyli Doliny Oksytańskie), gdzie zaczął hodować krowy rasy Bruna Italiana (włoska odmiana rasy Bruna Alpina). Wypasał je na łąkach położonych na zboczach Doliny Stura, a z mleka wyrabiał masło i sery. W 1920 syn Stefano, Magno Fiandino, założył serowarnię w Villafalletto - miejscu o specyficznym mikroklimacie, osłoniętym z trzech stron górskimi zboczami, blokującymi dopływ zimnego i wilgotnego powietrza z północy. Obszar jest położony ponad 400 metrów npm., dzięki czemu charakteryzuje się stałą niską wilgotnością i chłodnymi temperaturami, optymalnymi dla dojrzewania serów. Obecnie poza "produkcją" 250 własnych krów Bruna Italiana (które podobno słuchają specjalnej muzyki dla poprawy udoju...) serowarnia skupuje mleko od hodowców z prowincji Cuneo (ale tylko w promieniu do 15 km). Właścicielami rodzinnego biznesu jest kolejne pokolenie rodziny Fiandino - wnuki Magno, kuzyni Mario i Egidio.

Technologia. Chroniona trademarkiem Metodo Kinara ("metoda Kinara") zadebiutowała w 2009 podczas międzynarodowej wystawy produktów organicznych i naturalnych Sana w Bolonii. Metoda polega na zastąpieniu tradycyjnej podpuszczki zwierzęcej podpuszczką wytwarzaną z lokalnej rośliny Cynara Cardunculus (pol. karczoch zwyczajny lub hiszpański). Jest to popularna w rejonie Morza Śródziemnego wieloletnia roślina z rodziny astrowatych, której słupki kwiatowe są od dawna wykorzystywane jako zamiennik podpuszczki, głównie w Hiszpanii (Torta del Casar PDO i Torta de la Serena PDO) i Portugalii (Queijo de Nisa PDO i Serra da Estrela PDO). W 2018 panowie Fiandino zarejestrowali słowo "Kinara" (greckie określenie rośliny) jako zastrzeżony znak towarowy. Swoją metodę opisują jako mariaż dawnej wiedzy i najnowocześniejszych technik. Na pewno nowatorskie jest połączenie karczochowej podpuszczki z mlekiem krowim, ponieważ tradycyjnie stosowano ją w serach owczych, najpopularniejszych w regionach górskich (jak wymienione powyżej sery z certyfikatem PDO).

Ser Kinara należy do typu grana, którego najsłynniejszym przedstawicielem (i jedynym uprawnionym do używania słowa "grana" w nazwie) jest Grana Padano PDO. Grana to typ twardego włoskiego sera krowiego o charakterystycznej ziarnistej, krystalicznej teksturze, dobrze nadającej się do tarcia (grana - wł. "ziarno"). Sery grana mają formę dużych (35-45 cm średnicy i 18-25 cm wysokości) i ciężkich (24-40 kg) kręgów. Podczas ich wytwarzania stosuje się startery termofilne z powodu wysokiej temperatury drugiego dogrzewania skrzepu (53-54 °C). Dojrzewają od 9 miesięcy do 2 lat, a bardzo dojrzałe nie są krojone, lecz łupane przy użyciu specjalnego tępego noża-łopatki. Według informacji na stronie producenta ser Kinara jest solony w solance przez 10-15 dni i dojrzewa co najmniej 12 miesięcy.

Na stronie Caseificio Fiandino ser nazywa się po prostu Kinara, a nie Gran Kinara. "Gran" zastępuje w tym przypadku zakazane przepisami UE określenie "grana" (por. -> Gran Biraghi). Serowarnia oferuje całą kolekcję serów wyrabianych Metodą Kinara. Poza Kinarą klasyczną są to m.in.: Kinara al Tartufo z dodatkiem trufli (Srebrny Medal World Cheese Awards 2022) oraz małe sery typu toma: Toma Brilla dojrzewający w winnych wytłokach, dziurkowany Ciambella Trifuló z truflami, Erbi z ziołami, Lou Jaun z kurkumą, Lou Bergier Pichin, L'Ottavio ze skórką nacieraną słodem i piwem ale, Lou Sande czy Lou Blau z niebieską pleśnią. Caseificio Fiandino wyrabia także sery z użyciem tradycyjnej podpuszczki - duże, 38-kilogramowe kręgi nazywane Selezione Fiandino ("asortyment Fiandino"), dojrzewające minimum 18 miesięcy. "Elitą" tego zestawu są 24-miesięczny Magno Fiandino według receptury Dziadka Magno (tylko 1000 kręgów rocznie) oraz Selezione Fiandino Riserva, dojrzewający w specjalnej części pomieszczenia dojrzewalni na bardzo starych deskach jodłowych.

Kształt bardzo dużego (górne granice dla Grana Padano) kręgu o wadze około 38 kg (informacja ze strony producenta). Tu mały płaski trójkątny wycinek o wymiarach: promień 15 cm (ma odciętą część środkową, prawdopodobnie około 7 cm - razem około 22 cm, czyli średnica kręgu wynosi około 44-45 cm) i wysokość 1,5 cm (wycięty z kręgu poprzecznie, prawdopodobnie 1/16 wysokości kręgu) oraz wadze 100 g. Pakowany próżniowo w folię, opakowanie oryginalne z polską naklejką. Konsystencja twarda (ale daje się kroić), ziarnista, sucha, krucha. Widoczne i wyczuwalne białe kryształki tyrozyny. Skórka naturalna, gruba, tłusta, ciemnożółta, bardzo twarda, pokryta drobnym gęstym odciskiem siatki. Barwa miąższu bladożółta, kości słoniowej. Około 1,5 cm przy skórce o ton ciemniejsze, jeszcze bardziej twarde i z widocznym wgłębieniem na powierzchni biegnącym wzdłuż krawędzi kręgu. Zapach silny, świeży, mleczny, kwiatowy. Smak intensywny, bogaty, mleczny, maślany, słodko-pikantny, z nutami trawy i silną goryczą na finiszu. Średnio słony.



Copyright Gata 2023