Ser
włoski, z mleka krowiego, podpuszczkowy, dojrzewający, twardy.
Zawartość tłuszczu 32g/100g. Dojrzewa 12 - 36 miesięcy, tak
jak Parmigiano-Reggiano, którego jest niecertyfikowanym krewniakiem.
Tu według słów sprzedającego Włocha dojrzewał maksymalne 3
lata, czyli jest to wariant stravecchio.
Kupiony w październiku 2021 na Jarmarku Włoskim we Wrocławiu.
Wyprodukowany przez rodzinną firmę Battistella Formaggi z
Ponte di Piave (prowincja Treviso, region Veneto).
Nazwa oznacza po włosku "alpejski kwiat". Należy
do rodziny wyrabianych na obszarze Alp włoskich i szwajcarskich
serów górskich o cechach wynikających z charakteru kwiatów,
ziół i traw porastających alpejskie łąki. Bogate gleby obfitują
w soczyste i aromatyczne zioła, które nadają mleku unikatowy,
bogaty, trochę pikantny smak. Wyrabiany technologią analogiczną
do certyfikowanych Parmigiano-Reggiano
DOP i Grana
Padano DOP, przypomina je smakiem - młody jest
delikatny, z wiekiem nabiera wyrazistości i intensywności.
Fiore delle Alpi należy do włoskich serów twardych typu grana,
o charakterystycznej ziarnistej, krystalicznej teksturze,
dobrze nadającej się do tarcia. Dojrzałe sery grana nie są
krojone, lecz łupane przy użyciu specjalnego tępego noża-łopatki.
Kształt kręgu o średnicy 30-32 cm i wysokości ok. 10 cm, sprzedawany
w dużych trójkątnych wycinkach. Konsystencja twarda, krystaliczna,
krucha, mocno łamliwa, praktycznie nie daje się kroić. Widoczne
bardzo liczne białe kryształki aminokwasu tyrozyny. Skórka
naturalna, bursztynowożółta, bardzo twarda, o grubości ok.
10 mm, tłusta, z wytłoczoną drukowanymi literami nazwą oraz
tuszową pieczątką producenta, podczas dojrzewania nacierana
wywarem ziołowym. Barwa słomkowożółta. Zapach silny, gotowanego
mleka, trawiasty, kwaskowaty, gorzkawy. Smak głęboki, złożony,
mocno słony, bardzo pikantny, z chrupiącymi kryształkami i
niezwykle silnym gorzko-piekącym finiszem. Porównując z testowanym
dwuletnim Parmigiano-Reggiano, jest oczywiste, że ten ser
jest znacznie starszy.
|
|