Gata Says Cheese!


Le Crémeux
 
 
Ser francuski, z mleka krowiego, podpuszczkowy, dojrzewający, miękki, z porostem białej pleśni. Zawartość tłuszczu 25g/100g. Dojrzewa 10 dni - 4 tygodnie. Wegetariański (z podpuszczką mikrobiologiczną), bez GMO.

Nazwa anonimowa: crémeux - po francusku "kremowy". Miękki krótko dojrzewający ser pleśniowy o cechach młodego Camemberta, "oryginalna francuska receptura". Podczas dojrzewania na powierzchni skórki rozwija się pleśń Penicillium candidum.

Marka własna Lidla Chene d'Argent ("srebrny dąb"), wyprodukowany przez istniejącą od 1995 firmę Société Fromagere de Retiers z miejscowości Retiers (departament Ille-et-Vilaine, region Bretagne), należącą do grupy Lactalis (właściciela m.in. marki Président). Region Bretagne sąsiaduje z Normandią, która jest "ojczyzną" certyfikowanego Camemberta de Normandie AOP.

Tu jedna z trzech produkowanych wersji sera - średnio tłusta odmiana "aromatyczna". Pozostałe warianty tego produktu to Le Crémeux "klasyczny" (z najwyższą zawartością tłuszczu 31g/100g) i "lekki" (z najniższą zawartością tłuszczu 16g/100g). Opakowanie w polskiej wersji językowej.

Kształt owalnego płaskiego cylindra o zaokrąglonych brzegach, dłuższym boku 14 cm i wadze 200 g. Sprzedawany w całości, opakowany w folię papierowo-plastikową. Konsystencja zwarta, kremowa, jednolita, elastyczna, sucha, bez dziurek. Skórka naturalna, elastyczna, cienka, pokryta białym nalotem, jadalna. Kolor bladożółty, prawie biały. Zapach dość intensywny, ziemisty, pieczarkowy. Smak mało wyrazisty, subtelny, słodkawy, kremowy, mleczny, maślany.



Copyright Gata 2021