Ser
francuski, z mleka krowiego, podpuszczkowy, dojrzewający,
miękki, z porostem białej pleśni. Zawartość tłuszczu 25g/100g.
Dojrzewa 10 dni - 4 tygodnie. Wegetariański (z podpuszczką
mikrobiologiczną), bez GMO.
Nazwa anonimowa: crémeux - po francusku "kremowy".
Miękki krótko dojrzewający ser pleśniowy o cechach młodego
Camemberta,
"oryginalna francuska receptura". Podczas dojrzewania
na powierzchni skórki rozwija się pleśń Penicillium candidum.
Marka własna Lidla Chene d'Argent ("srebrny dąb"),
wyprodukowany przez istniejącą od 1995 firmę Société Fromagere
de Retiers z miejscowości Retiers (departament Ille-et-Vilaine,
region Bretagne), należącą do grupy Lactalis (właściciela
m.in. marki Président). Region Bretagne sąsiaduje z Normandią,
która jest "ojczyzną" certyfikowanego Camemberta
de Normandie AOP.
Tu jedna z trzech produkowanych wersji sera - średnio tłusta
odmiana "aromatyczna". Pozostałe warianty tego produktu
to Le Crémeux "klasyczny" (z najwyższą zawartością
tłuszczu 31g/100g) i "lekki" (z najniższą zawartością
tłuszczu 16g/100g). Opakowanie w polskiej wersji językowej.
Kształt owalnego płaskiego cylindra o zaokrąglonych brzegach,
dłuższym boku 14 cm i wadze 200 g. Sprzedawany w całości,
opakowany w folię papierowo-plastikową. Konsystencja zwarta,
kremowa, jednolita, elastyczna, sucha, bez dziurek. Skórka
naturalna, elastyczna, cienka, pokryta białym nalotem, jadalna.
Kolor bladożółty, prawie biały. Zapach dość intensywny, ziemisty,
pieczarkowy. Smak mało wyrazisty, subtelny, słodkawy, kremowy,
mleczny, maślany.
|
|