Ser
polski, z mleka krowiego pasteryzowanego, podpuszczkowy, krótko
dojrzewający, miękki. Zawartość tłuszczu 20g/100g. W typie
sera Korycińskiego.
Dojrzewa od kilku dni do kilku tygodni.
Kupiony w Lidlu (Warszawa, marzec 2022). Produkowany wyłącznie
przez istniejącą od 1930 Okręgową Spółdzielnię Mleczarską
w Pszczynie (województwo śląskie, powiat pszczyński). Rok
1930 to data wpisana spółdzielni do Rejestru Sądowego, zaś
pierwsze walne zebranie członków odbyło się w 1934. Staraniami
zarządu uzyskano od księcia pszczyńskiego parcelę pod budowę
zakładu przetwórczego, który otwarto w 1939, kilka miesięcy
przed wybuchem wojny. Podczas niemieckiej okupacji działalność
spółdzielcza została zawieszona, wznowiono ją w 1945. W latach
1950-1957 spółdzielnia była upaństwowiona, a w 1976-1980 wchodziła
w skład WSM w Katowicach.
Kiedy kupowałam ser, na stronie producenta brak było jakichkolwiek
danych na temat sera o tej nazwie, dwa lata później pojawiło
się zdjęcie, ale bez żadnego opisu. W sieci pojawia się jako
alternatywne określenie "twaróg Chochółka", co jest
błędne w przypadku sera dojrzewającego. Nazwa wydaje się pochodzić
od byłej wsi Chuchułka, obecnie dzielnicy Pszczyny, w której
znajduje się staw Chuchółka oraz ulica Chochółka, sąsiadująca
z siedzibą OSM Pszczyna. Na opakowaniu umieszczono określenia
"szlachetna" i "ręcznie robione", a także
wizerunek zamku w Pszczynie. Poza wariantem czystym istnieją
wersje z dodatkiem czarnuszki, kozieradki lub ziół. Ser bywa
dostępny w ofercie kilku sieci supermarketów, poza Lidlem
także E.Leclerc, Aldi i Intermarché. Poza Chochółką OSM Pszczyna
wytwarza serki kremowe, twarogi oraz polski wariant indyjskiego
sera Panir.
Kształt owalnej bryły - spłaszczonej kuli, o średnicy około
21 cm i średniej wysokości 5 cm. Forma sera jest spowodowana
przez cedzak. Tu trójkątny wycinek z mocno zaokrągloną górną
powierzchnią, o boku 10,5 cm i wadze 190 g. Konsystencja zwarta,
sprężysta, wilgotna, łamliwa, gumowata, o błyszczącej powierzchni
i dość licznych bardzo drobnych oczkach. Skórki brak, na górnej
zaokrąglonej powierzchni widoczny odcisk ukośnego prążkowania
cedzaka. Barwa jasnokremowa, off white. Zapach nikły, świeży,
kwaskowaty, kwaśnego mleka. Smak łagodny, mało wyrazisty,
kwaskowaty, słodkawy, niesłony. Lekko skrzypi w zębach.
|
|