Ser
polski, z mleka krowiego surowego, podpuszczkowy, krótko dojrzewający,
miękki, z dodatkiem czarnuszki (1%). Zawartość tłuszczu 20g/100g.
Dojrzewa od kilku dni do 2 miesięcy. Są trzy warianty: świeży
(2 - 4 dni), leżakowany (5 - 14 dni) i dojrzały (powyżej 14
dni). Tu wyprodukowany z użyciem podpuszczki mikrobiologicznej
(wegetariański).
Nazwa pochodzi od XVI-wiecznej osady Korycin na Podlasiu (od
XVII do XIX wieku posiadającej prawa miejskie). Osada jest
ulokowana na ekologicznie czystym terenie pomiędzy Puszczą
Knyszyńską a Biebrzańskim Parkiem Narodowym. Ser jest wyrabiany
na Podlasiu, na obszarze Wysoczyzny Białostockiej, od XVII
wieku. Według legendy w folwarku Kumiała w okolicach Korycina
wracali do zdrowia ranni szwajcarscy żołnierze, którzy podczas
"potopu szwedzkiego" brali udział po stronie polskiej
w walkach na Podlasiu. Część żołnierzy osiedliła się w Polsce
na stałe i przekazała recepturę wyrobu sera miejscowej ludności.
W 2005 wpisany na krajową Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa
Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Posiada unijny certyfikat PGI od
2012 i oficjalne logo nazwy (owal z nazwą sera i herbem gminy
Korycin - krzyżem i koroną). Od 2004 istnieje Zrzeszenie Producentów
Sera Korycińskiego. Dozwolony obszar produkcji - trzy gminy
województwa podlaskiego, położone w powiecie sokólskim: Korycin,
Suchowola i Janów. Możliwy dodatek świeżych lub suszonych
przypraw i ziół. Wyrabiany z surowego pełnego mleka krów wypasanych
na pastwisku przez co najmniej 150 dni w roku. Do wyprodukowania
jednej bryły sera potrzeba 30 litrów mleka. Wytwarzanie sera
musi się rozpocząć nie później niż 5 godzin po zakończeniu
udoju.
Tu kupiony w Lidlu, wyprodukowany przez rodzinną firmę Zarzeccy
Sp. z o.o. w Korycinie Mielnikach, zarejestrowaną w 2015,
ale z tradycją serowarstwa sięgającą XIX wieku. Ser Koryciński
Swojski Zarzeccy produkują od 1999 z mleka z własnego gospodarstwa.
Ich ser posiada Świadectwo Jakości Wojewódzkiego Inspektoratu
Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz oznaczenie
"Produkt Polski". Etykieta na opakowaniu z logo
PGI i logo nazwy w wariancie czarno-białym.
Kształt owalnej bryły - spłaszczonej kuli o średnicy do 30
cm i wadze 2,5-5 kg. Kształt jest spowodowany przez cedzak,
w którym ser jest umieszczany. Tu trójkątny wycinek z mocno
zaokrągloną jedną powierzchnią, o boku 10,5 cm i wadze 250
g, pakowany w plastik. Konsystencja mokra do wilgotnej, elastyczna,
gąbczasta, ma równomiernie rozłożone liczne drobne oczka.
Na powierzchni widoczne karbowanie z powodu odcisku cedzaka.
Skórka wykształca się dopiero w dojrzałym. Kolor kremowy do
żółtego. Zapach delikatny, świeży, świeżego mleka, maślany.
Smak łagodny, kremowy, śmietankowy, słonawy. Czarnuszka dodaje
lekki ziołowy posmak. Część zewnętrzna bardziej sucha i trochę
skrzypi w zębach.
|