Gata Says Cheese!


Queso Zamorano DOP
 
 
Ser hiszpański, z mleka owczego, podpuszczkowy, gotowany, prasowany, dojrzewający, twardy. Zawartość tłuszczu 37g/100g. Zawartość tłuszczu w suchej masie co najmniej 45%. Dojrzewa minimum 60-100 dni zależnie od rozmiaru, do 12 miesięcy.

Queso Zamorano oznacza "ser zamorański" czyli pochodzący z prowincji Zamora (wspólnota autonomiczna Castilla y León). Prowincja Zamora leży w północno-zachodniej części Półwyspu Iberyjskiego, w dorzeczu rzek Duero i Mino. Jej tradycje serowarskie sięgają Epoki Brązu. Ukształtowanie terenu jest zróżnicowane: pagórkowate doliny o łagodnych zboczach, torfowiska i bardziej strome wzgórza. Klimat kontynentalny z ekstremalnymi temperaturami i długim okresem mrozu oraz gorącymi suchymi latami. Poziom opadów jest niski i skoncentrowany na jesieni. Użytki zielone to głównie trawy, ale do wypasu owiec używa się też pozostałości innych upraw (zboża, kukurydza, rośliny strączkowe). Castilla y León to największy producent mleka owczego w Hiszpanii, z czego 30 % przypada na Zamorę.

Posiada krajowe uznanie nazwy od 1992 i unijny certyfikat PDO (hiszp. DOP) od 1996. Dozwolony obszar produkcji obejmuje całość prowincji Zamora. Ma oficjalny logotyp (żółty kwadrat z kręgiem sera z wyciętym fragmentem oraz nazwą w kolorze brązowym). Interesów producentów strzeże utworzona w 1993 organizacja Consejo Regulador Denominación de Origen Queso Zamorano z siedzibą w mieście Zamora, która w roku 2022 zrzeszała 9 wytwórców.

Technologia. Owce wyłącznie lokalnych ras Churra i Castellana albo mieszańcy z baranami rasy Assaf Espanola. W przypadku użycia mleka surowego i podpuszczki zwierzęcej ser może nosić dopisek "artesano" ("rzemieślniczy"). Koagulacja trwa 20-60 minut w temperaturze 28-35 °C. Skrzep jest cięty do wielkości 5-10 mm i stopniowo podgrzewany ("gotowany") do tempertury 40 °C (czasu nie podano). Odsączanie w formie przez prasowanie. Podobnie jak w przypadku Queso Manchego tradycyjnie rolę form pełniły kosze wyplatane ze śródziemnomorskiej trawy esparto. Wzór kosza pozostawiał na bocznej powierzchni sera charakterystyczny zygzakowaty wzór zwany "pleita". Obecnie efekt ten osiąga się sztucznie poprzez ukształtowanie wewnętrznej powierzchni formy. Solenie na sucho i/lub w solance (max. 36 godzin). Dojrzewanie minimalne dla masy mniejszej niż 1,5 kg - 60 dni, dla 1,5-4 kg - 100 dni. Warunki: temperatura 15 °C, wilgotność 75-95 %. Podczas dojrzewania ser jest regularnie obracany, a skórka - nacierana oliwą z oliwek, co nadaje jej charakterystyczną ciemną barwę.

Kupiony w Hali Gwardii w Warszawie na stoisku firmy Madame Ricotta sp. z o.o. Wyprodukowany przez istniejącą od 2002 firmę Quesos del Duero S.A. w Toro (prowincja Zamora, wspólnota autonomiczna Castilla y León) pod marką własną Tierra del Duero. Quesos del Duero jest częścią istniejącej od 1979 grupy Lácteas García Baquero, S.A. z siedzibą główną w Alcázar de San Juan (Ciudad Real, Castilla-La Mancha). Początki firmy sięgają roku 1962, kiedy hodowca krów nazwiskiem Hersilio García Baquero z La Manchy postanowił, że zamiast sprzedawać mleko będzie wyrabiać sery. Z latami zakładał nowe serowarnie w różnych lokalizacjach o korzystnym położeniu. Obecnie grupa Garcia Baquero oferuje także trzy inne certyfikowane sery: Manchego, Tetilla i Arzua-Ulloa, a poza tym mnóstwo "firmowych" serów z różnego rodzaju mleka, sprzedawanych do ponad 60 krajów.

Kształt cylindra o płaskim spodzie i wierzchu, max. średnicy 24 cm, max. wysokości 14 cm i max. wadze 4 kg (tu 3 kg). Tu trójkątny wycinek o wysokości 10 cm, boku 10,5 cm i wadze 136 g. Konsystencja twarda, gładka, zwarta, mączna, odrobinę ziarnista, krucha, łamliwa (te ostatnie cechy potęgują się z czasem dojrzewania). Nieregularnie rozmieszczone drobne dziurki. Skórka naturalna, twarda, sucha, o grubości 3 mm, barwy beżowopomarańczowej z ciemnobrązowymi plamami i "zaciekami". Odcisk drobnego prążkowania na całej powierzchni. Barwa miąższu bladożółta, kości słoniowej. Zapach delikatny, świeży, orzeźwiający, mleczny, maślany, z nutami siana i suszonych owoców. Smak mleczny, jogurtowy, maślany, słodki, orzechowy, z lekkim pikantnym finiszem. Średnio słony.



Copyright Gata 2022