Ser
polski, z mleka krowiego, podpuszczkowy, półtwardy, dojrzewający
20 tygodni. Rodzina Gouda.
Ser zagrodowy, produkowany przez Gospodarstwo Rodzinne Ilona
Michalak Przyzagrodowa Produkcja Sera Serownia Kuchary w Kucharach
Borowych k/Rychwała (powiat koniński). Jest to gospodarstwo
o powierzchni 130 ha i profilu "hodowla bydła mlecznego",
stado liczy 50 krów mlecznych. Krowy korzystają wyłącznie
z pastwiska oraz pasz pozyskiwanych z pól położonych w gminie
Rychwał, a "energia pozytywna gospodyni jest wbudowywana
w produkt finalny". Przyzagrodowa produkcja sera z własnego
mleka niepasteryzowanego funkcjonuje od 2019. Technologia
produkcji sera jest oparta na własnych recepturach, bez konserwantów
i polepszaczy smaku. Innowacją jest korzystanie z liofilizowanych
mieszanek kultur starterowych bakterii. W latach 2021-22 firma
była członkiem Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego
Wielkopolska.
"Gouda" jest określeniem użytym przez sprzedającą
panią Ilonę Michalak, na stronie firmy ser jest nazywany Starszakiem
jako najdłużej dojrzewający z całej oferty. Gouda
funkcjonuje na świecie jako nazwa rodzajowa. Ten typ pochodzącego
z Holandii sera wyróżnia się słodkim smakiem, spowodowanym
przez płukanie skrzepu wodą, co zmniejsza ilość kwasu mlekowego.
Goudy dojrzewają w otoczce z parafiny lub powłoki polioctanowej,
co redukuje utratę wilgoci i zapobiega rozwojowi pleśni powierzchniowej.
Sery typu Gouda mają wyjątkowo szeroki zakres czasu dojrzewania:
od 1 miesiąca do 3 lat.
Kupiony na Targach Smaki Regionów 2021 (Międzynarodowe Targi
Poznańskie).
Kształt kręgu o zaokrąglonej gónej i dolnej powierzchni, średnicy
20 cm i wysokości 11 cm (tu trójkątny wycinek). Regularnie
rozmieszczone dziurki o średnicy 5-8 mm. Konsystencja twarda,
zwarta, łamliwa, kremowa. Skórka o grubości 8-10 mm, o ton
ciemniejsza, pokryta powłoką polioctanową. Barwa bladożółta.
Zapach delikatny, orzeźwiający, mleczny, jogurtowy, owocowy.
Smak zdecydowany, mleczno-jogurtowy, słodki, owocowy, z wyraźną
goryczką na finiszu.
|
|