Gata Says Cheese!


Scamorza
 
 
Ser włoski, z mleka krowiego (a także bawolego lub owczego), podpuszczkowy, krótko dojrzewający, półmiękki. Zawartość tłuszczu 17g/100g. Rodzina pasta filata. Dojrzewa 2 tygodnie.

Nazwa pochodzi od włoskiego scamozzare - "ogłowić", tu w znaczeniu "pozbawić głowy", ponieważ skrzep jest ręcznie formowany w kulę z przewężeniem w jednej trzeciej i zawieszany do dojrzewania na sznurku, co nadaje serowi kształt gruszki, kojarzony właśnie z odcinaną głową. Masa serowej "gruszki" wynosi 150 - 500 g.

Podobnie jak w przypadku pokrewnego sera Provolone, skrzep jest podgrzewany i ręcznie formowany w pożądany kształt z przewężeniem, a następnie zawieszany do dojrzewania na sznurku, tyle że Scamorza jest mniejsza niż Provolone, ma tylko jeden kształt i krócej dojrzewa. Oba sery były początkowo (połowa XIX wieku) wyrabiane w tych samych regionach południowych Włoch: Puglia, Calabria, Campania, Abruzzo, Basilicata i Molise. Może być wędzony (Scamorza affumicata) lub spożywany jako biały (Scamorza bianca). Uważany za zamiennik Mozzarelli, ale jest od niej twardszy i bardziej suchy. Istnieje kilka wariantów Scamorzy, zależnie od regionu powstania i rodzaju mleka.

Osiem wersji regionalnych (w tym Scamorza z Campanii) posiada krajowy certyfikat PAT, analogiczny do unijnego TSG ("gwarantowana tradycyjna specjalność").

Tu marka własna Lidla Italiamo, wyprodukowany przez istniejącą od 1933 firmę Diano Casearia S.p.A. z Sassano (prowincja Salerno, region Campania). Firma jest położona w dolinie Vallo di Diano w regionie geograficznym Cilento, tradycyjnym ośrodku południowowłoskiego serowarstwa, i korzysta wyłącznie z mleka dostarczanego przez lokalnych hodowców bydła miejscowych ras, wypasanego na czystych łąkach Parku Narodowego Vallo di Diano. Firma produkuje obie regionalne odmiany certyfikowanej Scamorzy - krowią i bawolą.

Kształt gruszki o długości 11 cm i masie 300 g. Konsystencja elastyczna, gumowata, jednolita, sucha. Skórka naturalna, cienka, biała do słomkowożółtej. Kolor bladożółty (po uwędzeniu żółty). Zapach słaby, mleczny. Smak nikły, mało wyrazisty, słodkawy, mleczny, maślany.



Copyright Gata 2021