Gata Says Cheese!


San Vicente Curado
 
 
Ser hiszpański, z pasteryzowanego mleka mieszanego (krowie min. 75%, owcze i kozie po min. 5%), podpuszczkowy, dojrzewający, półtwardy. Zawartość tłuszczu 35,8g/100g. Sól 2,5g/100g. Nie zawiera glutenu. Skórka konserwowana E202 (sorbinian potasu) i E235 (natamycyna) oraz barwiona E172 (tlenki i wodorotlenki żelaza). Dojrzewa 4 miesiące.

Kupiony w Auchan (CH King Cross Poznań) w sierpniu 2024. Wyłączny producent: Industrias Lácteas San Vicente S.L. (S.A.) w miejscowości Navatejera na północy Hiszpanii (gmina Villaquilambre, prowincja León, wspólnota autonomiczna Castilla y León). Firma została założona przez D. Marcelo Díeza w 1957 w mieście Garrafe de Torío na terenie prowincji León nad brzegiem rzeki Torío i początkowo nazywała się Granja San Vicente (wł. "granja" - "gospodarstwo"). W 1978 nastapiła przeprowadzka do pobliskiej Navatejery i zmiana nazwy na Industrias Lácteas San Vicente. Brak informacji o pochodzeniu nazwy (w prowincji León istnieje miejscowość o nazwie La Granja de San Vicente, ale znajduje się w gminie Torre del Bierzo, jakieś 80 km od Garrafe). Obecnym szefem firmy jest D. Fernando Díez Bonar. Jak wiele podobnych serowarni, Lácteas San Vicente chwali się wykorzystywaniem mleka najwyższej jakości i łączeniem tradycji rzemieślniczego serowarstwa z najnowszymi technologiami.

Oferta jest bardzo urozmaicona - obejmuje sery z jednego albo trzech rodzajów mleka surowego lub pasteryzowanego, od świeżych po długo dojrzewające, czyste i z dodatkami, wyrabiane różnymi technologiami, w całości lub porcjowane. Sery dojrzewające są wyrabiane głównie pod markami własnymi San Vicente i Conde Duque. Sery San Vicente mogą powstawać z mleka owczego (Oveja), koziego (Cabra) albo mieszanego (Mezcla), przy czym mleko krowie stanowi większość. Pod marką Conde Duque produkuje się sery typu Ibérico, także z mleka mieszanego, gdzie zgodnie z przepisami mleko krowie może stanowić maksimum 50% całości (patrz -> Queso Iberico). Firma oferuje też cztery certyfikowane PDO: Queso Manchego (pod marką Conde Duque), Murcia al vino, Cabrales i Queso Tetilla. W roku 1996 była próba zarejestrowania przez firmę słowno-obrazowego znaku towarowego "San Vicente" jako chronionego (krąg sera na tle chatki, patrz poniżej), ale ostatnim statusem jest "abandoned". Natomiast znak "Conde Duque" (angielski przekład "Count Duke") został pomyślnie zarejestrowany w 2014. Liczne sery Lácteas San Vicente uhonorowano medalami World Cheese Awards - San Vicente Mezcla Curado otrzymał Brązowy Medal w 2021 i Srebrny Medal w 2023.


Technologia. Jak zwykle w przypadku serów autorskich, nic o niej nie wiadomo :) Używa się mleka pasteryzowanego. Ser występuje w trzech wariantach wiekowych: dojrzewajacy 7-10 dni Tierne ("miękki"), 35-dniowy Semicurado i 4-miesięczny Curado. Według katalogu producenta dostępne są trzy rozmiary kręgu: 3 kg, 2 kg i 1 kg. Ser dojrzewa "na suchą skórkę".

Kształt kręgu o wysokości 9-10 cm, średnicy 18 cm i wadze około 3 kg. Tu trójkątny wycinek o wadze 150 g, wymiary: wysokość 9,5 cm, promień 9 cm. Oryginalna etykieta stylizowana na stary dokument, z "pieczątką" o treści "ser mieszany smak intensywny", podpisem (nieczytelnym) "el maestro quesero" czyli mistrza serowarskiego oraz znaczkiem z napisem "tierra de sabor" czyli "kraina smaku". Sielski obrazek pokazuje wielki krąg sera na tle malowniczej chatynki i szczytów górskich (stylizowana wersja obrazka to logo firmy), z komentarzem "ser wytwarzany w najczystszym rzemieślniczym stylu". Na drugiej stronie opakowania etykieta informacyjna w języku polskim. Pakowany próżniowo w folię.

Konsystencja półtwarda, wilgotna, spójna, mało elastyczna, łamliwa, mączna. Dziurek brak, ale widoczne delikatne zagłębienia w strukturze sera. Skórka naturalna, półtwarda, cienka, wilgotna, koloru rudobrązowego (barwiona). Niejadalna z powodu konserwantów. Na powierzchniach górnej, dolnej i bocznej widoczny odcisk formy w postaci naśladownictwa wzoru plecionki kosza. Barwa miąższu bladożółta, kości słoniowej. Zapach średnio silny, mleczny, lekko pikantny, kwaskowaty. Smak słaby, delikatny, mleczny, słodki. Bez głębi i dodatkowych posmaków. Umiarkowanie słony.



Copyright Gata 2024