Ser
hiszpański, z pasteryzowanego mleka mieszanego (krowie min.
75%, owcze i kozie po min. 5%), podpuszczkowy, dojrzewający,
półtwardy. Zawartość tłuszczu 35,8g/100g. Sól 2,5g/100g. Nie
zawiera glutenu. Skórka konserwowana E202 (sorbinian potasu)
i E235 (natamycyna) oraz barwiona E172 (tlenki i wodorotlenki
żelaza). Dojrzewa 4 miesiące.
Kupiony w Auchan (CH King Cross Poznań) w sierpniu 2024. Wyłączny
producent: Industrias Lácteas San Vicente S.L. (S.A.) w miejscowości
Navatejera na północy Hiszpanii (gmina Villaquilambre, prowincja
León, wspólnota autonomiczna Castilla y León). Firma została
założona przez D. Marcelo Díeza w 1957 w mieście Garrafe de
Torío na terenie prowincji León nad brzegiem rzeki Torío i
początkowo nazywała się Granja San Vicente (wł. "granja"
- "gospodarstwo"). W 1978 nastapiła przeprowadzka
do pobliskiej Navatejery i zmiana nazwy na Industrias Lácteas
San Vicente. Brak informacji o pochodzeniu nazwy (w prowincji
León istnieje miejscowość o nazwie La Granja de San Vicente,
ale znajduje się w gminie Torre del Bierzo, jakieś 80 km od
Garrafe). Obecnym szefem firmy jest D. Fernando Díez Bonar.
Jak wiele podobnych serowarni, Lácteas San Vicente chwali
się wykorzystywaniem mleka najwyższej jakości i łączeniem
tradycji rzemieślniczego serowarstwa z najnowszymi technologiami.
Oferta jest bardzo urozmaicona - obejmuje sery z jednego albo
trzech rodzajów mleka surowego lub pasteryzowanego, od świeżych
po długo dojrzewające, czyste i z dodatkami, wyrabiane różnymi
technologiami, w całości lub porcjowane. Sery dojrzewające
są wyrabiane głównie pod markami własnymi San Vicente i Conde
Duque. Sery San Vicente mogą powstawać z mleka owczego (Oveja),
koziego (Cabra) albo mieszanego (Mezcla), przy czym mleko
krowie stanowi większość. Pod marką Conde Duque produkuje
się sery typu Ibérico, także z mleka mieszanego, gdzie zgodnie
z przepisami mleko krowie może stanowić maksimum 50% całości
(patrz -> Queso Iberico). Firma
oferuje też cztery certyfikowane PDO: Queso Manchego (pod
marką Conde Duque), Murcia al vino, Cabrales i Queso Tetilla.
W roku 1996 była próba zarejestrowania przez firmę słowno-obrazowego
znaku towarowego "San Vicente" jako chronionego
(krąg sera na tle chatki, patrz poniżej), ale ostatnim statusem
jest "abandoned". Natomiast znak "Conde Duque"
(angielski przekład "Count Duke") został pomyślnie
zarejestrowany w 2014. Liczne sery Lácteas San Vicente uhonorowano
medalami World Cheese Awards - San Vicente Mezcla Curado otrzymał
Brązowy Medal w 2021 i Srebrny Medal w 2023.
Technologia. Jak zwykle w przypadku serów autorskich, nic
o niej nie wiadomo :) Używa się mleka pasteryzowanego. Ser
występuje w trzech wariantach wiekowych: dojrzewajacy 7-10
dni Tierne ("miękki"), 35-dniowy Semicurado i 4-miesięczny
Curado. Według katalogu producenta dostępne są trzy rozmiary
kręgu: 3 kg, 2 kg i 1 kg. Ser dojrzewa "na suchą skórkę".
Kształt kręgu o wysokości 9-10 cm, średnicy 18 cm i wadze
około 3 kg. Tu trójkątny wycinek o wadze 150 g, wymiary: wysokość
9,5 cm, promień 9 cm. Oryginalna etykieta stylizowana na stary
dokument, z "pieczątką" o treści "ser mieszany
smak intensywny", podpisem (nieczytelnym) "el maestro
quesero" czyli mistrza serowarskiego oraz znaczkiem z
napisem "tierra de sabor" czyli "kraina smaku".
Sielski obrazek pokazuje wielki krąg sera na tle malowniczej
chatynki i szczytów górskich (stylizowana wersja obrazka to
logo firmy), z komentarzem "ser wytwarzany w najczystszym
rzemieślniczym stylu". Na drugiej stronie opakowania
etykieta informacyjna w języku polskim. Pakowany próżniowo
w folię.
Konsystencja półtwarda, wilgotna, spójna, mało elastyczna,
łamliwa, mączna. Dziurek brak, ale widoczne delikatne zagłębienia
w strukturze sera. Skórka naturalna, półtwarda, cienka, wilgotna,
koloru rudobrązowego (barwiona). Niejadalna z powodu konserwantów.
Na powierzchniach górnej, dolnej i bocznej widoczny odcisk
formy w postaci naśladownictwa wzoru plecionki kosza. Barwa
miąższu bladożółta, kości słoniowej. Zapach średnio silny,
mleczny, lekko pikantny, kwaskowaty. Smak słaby, delikatny,
mleczny, słodki. Bez głębi i dodatkowych posmaków. Umiarkowanie
słony.
|
|