Ser
austriacki, z mleka krowiego, podpuszczkowy (podpuszczka mikrobiologiczna),
dojrzewający, półtwardy. Zawartość tłuszczu 25g/100g. Sól
1,3g/100g. Długość dojrzewania nieznana, ale liczona raczej
w tygodniach, niż w miesiącach.
Kupiony w Lidlu (czerwiec 2024), cena 55 zł/kg. Wyprodukowany
pod marką własną Lidla AlpenFest przez Berglandmilch eGen
z siedzibą główną w Wels (rok założenia 1994). Kod weterynaryjny
należy do zakładu w Voitsberg (kraj związkowy Steiermark,
środkowo-południowa Austria), gdzie są produkowane sery dojrzewające,
w tym Moosbacher.
Po rozbudowie w 2018 zespół serowarni w Voitsberg stanowi
największy tego typu kompleks w Austrii.
"Ratsherr" oznacza po niemiecku "radny"
lub "rajca" (od "rat" - rada i "herr"
- mężczyzna, pan), więc Ratsherrenkäse to "ser rajców".
Ser o tej nazwie, ale zupełnie innych charakterystykach to
jeden z popularnych - choć niecertyfikowanych - serów szwajcarskich:
półtwardy, z termizowanego mleka krowiego, dojrzewający 3
miesiące w czarnej powłoce krąg o wadze 4 kg (na etykiecie
faktycznie ma fizjonomię "rajcy" w kunsztownej peruce).
Wydaje się, że niemiecka sieć Lidl zapożyczyła niechronioną
trademarkiem nazwę Ratsherrenkäse dla swojego produktu, wypuszczanego
pod markami własnymi Alpengut i AlpenFest, sprzedawanego w
kilku krajach UE (m.in. Austrii, Holandii, Rumunii, Czechach).
Ser występuje w dwóch odmianach Natur i Leicht (lekki - tłuszcz
16g/100g) i ma zmienną gramaturę - od 220 do 280 g. Zazwyczaj,
choć nie zawsze, jest pokryty czerwonym woskiem (trafiłam
na zdjęcie sprzedawanego w Niderlandach Ratsherrenkäse AlpenFest
w żółtej powłoce - być może w celu uniknięcia podobieństwa
do nieco większego Baby Gouda, tradycyjnie pokrywanego czerwonym
woskiem). Internet wskazuje też na występowanie sera Ratsherrenkäse
w Austrii pod marką Stiftsgold, także dostępną w Lidlu.
Strona Berglandmilch nie wymienia nigdzie nazwy Ratsherrenkäse,
wspomina tylko, że jedną z oferowanych postaci sera są "serowe
kule pokryte woskiem". Oddział Lidl Österreich chwali
się natomiast, że na terenie Austrii sprzedaje nabiał pod
marką Alpengut produkowany lokalnie, "z najlepszego mleka
z austriackich mleczarni - w 100% posiadający certyfikat AMA
i w 100% wolny od GMO".
Na opakowaniu znajduje się austriacki znak jakości "Geprüfte
Qualität AMA Gütesiegel", gwarantujący wysoką jakość
całego procesu produkcji na wszystkich etapach oraz krajowe
pochodzenie wszystkich składników. AMA to skrót od Agrarmarkt
Austria Marketing GesmbH. (rok założenia 1992) - organu pomocniczego
powołanego przez Federalne Ministerstwo Rolnictwa, Leśnictwa,
Regionów i Gospodarki Wodnej Austrii.
Kształt małego mocno zaokrąglonego cylindra, prawie kuli,
o średnicy 9 cm, wysokości 5 cm i wadze 220 g. Opakowany w
barwioną folię z nadrukiem, plus polska etykieta informacyjna.
Konsystencja półmiękka, sprężysta, elastyczna, raczej sucha,
odrobinę tłustawa. Pojedyncze małe dziurki w środkowej części
kuli. Skórki brak, ser pokryty warstwą łatwo odchodzącego
czerwonego wosku o grubości 1-3 mm. Pod woskiem widoczny lekki
odcisk wzoru formy. Barwa miąższu jasna, słomkowożółta. Zapach
bardzo nikły, mleczny, kwaskowaty. Smak niewykształcony, bez
wyrazu, słodkawy, mleczny, bez dodatkowych nut. Mało słony.
|
|