Ser
polski, z mleka krowiego, podpuszczkowy, dojrzewający, półtwardy.
Dojrzewa 28 tygodni. Kupiony na Targach Smaki Regionów (Międzynarodowe
Targi Poznańskie, wrzesień 2022). Cena 130 zł/kg.
Ser rzemieślniczy, produkowany wyłącznie przez Serowarnię
Czarna Owca Przemysław Rajski zlokalizowaną w uzdrowiskowym
Uniejowie (powiat poddębicki, woj. łódzkie). Firma powstała
w październiku 2021. Swoją produkcję wystawia głównie na jarmarkach
w Uniejowie i okolicy. Jej pierwszy sukces to lokalny certyfikat
"Certyfikat Marki Lokalnej Smak Wsi", przyznany
za jogurt.
Przemysław Rajski jest lokalnym "bacą" - opiekunem
stada owiec przy miejscowej atrakcji turystycznej Zagroda
Młynarska. Stado nowozelandzkiej rasy Corriedale liczy około
20 owiec. Adres serowarni znajduje się po sąsiedzku z Zagrodą,
więc można założyć, że to zagrodowe owce dostarczają mleka
na sery Czarnej Owcy. Niestety firma nie posiada strony internetowej,
a ich Facebookowy fanpage nie zawiera konkretów na temat produktów.
Na Targach Smaki Regionów Czarna Owca prezentowała oczywiście
nagrodzony jogurt, a oferta serów składała się z dwóch serów
dojrzewających: większego formatu sera owczego ze złocistą
skórką i mniejszego krowiego nacieranego piwem oraz kozich
serków "typu Feta" czystych i z dodatkami.
O technologii wyrobu bezimiennego sera krowiego, który nazwałam
Piwnym, wiadomo tylko, że jego skórka była nacierana piwem
podczas dojrzewania, co spowodowało jej beżowobrązowe zabarwienie.
Ser ma mocno "rustykalny" wygląd, na jego powierzchni
jest wyraźnie odciśnięty nieregularnie prążkowany wzór przypominający
pleciony kosz, z rodzaju jaki dawniej pełnił rolę formy do
wyrobu sera, przez co ser wizualnie przypomina sycylijski
Canestrato
(wł. canestro - kosz). Na bocznej powierzchni odciśnięto liczbę
28, co - jak mi wyjaśniono na stoisku - oznacza długość dojrzewania:
28 tygodni czyli około 7 miesięcy.
Kształt niedużego wysokiego kręgu o zaokrąglonych bokach i
różniących się średnicą powierzchniach licowych; większej
średnicy 16 cm, wysokości 8,5 cm i wadze około 2 kg. Tu trójkątny
wycinek o wadze 180 g. Konsystencja dość miękka jak na 7-miesięczny
ser, elastyczna, kremowa, odrobinę wilgotna. Dość gęsto rozmieszczone
nieregularne dziurki o różnej wielkości. Skórka naturalna,
twarda, lekko lepka, o grubości ok. 1-1,5 mm, koloru beżowobrązowego,
z odciśniętym na całej powierzchni wzorem plecionki, o dość
silnym piwnicznym zapachu, niejadalna. Na bocznej powierzchni
odciśnięta liczba 28. Barwa miąższu słomkowożółta, przy skórce
ma szarobrązowy odcień. Zapach średnio silny, świeży, orzeźwiający,
mleczny, lekko kwaskowaty. Smak bogaty, zrównoważony, słodkawy,
goryczkowy, trawiasty, z wyraźnym słodko-gorzko-cytrusowym
chmielowym posmakiem nawet w części środkowej.
|
|