Gata Says Cheese!


Ser Piwny z Czarnej Owcy
 
 
Ser polski, z mleka krowiego, podpuszczkowy, dojrzewający, półtwardy. Dojrzewa 28 tygodni. Kupiony na Targach Smaki Regionów (Międzynarodowe Targi Poznańskie, wrzesień 2022). Cena 130 zł/kg.

Ser rzemieślniczy, produkowany wyłącznie przez Serowarnię Czarna Owca Przemysław Rajski zlokalizowaną w uzdrowiskowym Uniejowie (powiat poddębicki, woj. łódzkie). Firma powstała w październiku 2021. Swoją produkcję wystawia głównie na jarmarkach w Uniejowie i okolicy. Jej pierwszy sukces to lokalny certyfikat "Certyfikat Marki Lokalnej Smak Wsi", przyznany za jogurt.
Przemysław Rajski jest lokalnym "bacą" - opiekunem stada owiec przy miejscowej atrakcji turystycznej Zagroda Młynarska. Stado nowozelandzkiej rasy Corriedale liczy około 20 owiec. Adres serowarni znajduje się po sąsiedzku z Zagrodą, więc można założyć, że to zagrodowe owce dostarczają mleka na sery Czarnej Owcy. Niestety firma nie posiada strony internetowej, a ich Facebookowy fanpage nie zawiera konkretów na temat produktów.

Na Targach Smaki Regionów Czarna Owca prezentowała oczywiście nagrodzony jogurt, a oferta serów składała się z dwóch serów dojrzewających: większego formatu sera owczego ze złocistą skórką i mniejszego krowiego nacieranego piwem oraz kozich serków "typu Feta" czystych i z dodatkami.

O technologii wyrobu bezimiennego sera krowiego, który nazwałam Piwnym, wiadomo tylko, że jego skórka była nacierana piwem podczas dojrzewania, co spowodowało jej beżowobrązowe zabarwienie. Ser ma mocno "rustykalny" wygląd, na jego powierzchni jest wyraźnie odciśnięty nieregularnie prążkowany wzór przypominający pleciony kosz, z rodzaju jaki dawniej pełnił rolę formy do wyrobu sera, przez co ser wizualnie przypomina sycylijski Canestrato (wł. canestro - kosz). Na bocznej powierzchni odciśnięto liczbę 28, co - jak mi wyjaśniono na stoisku - oznacza długość dojrzewania: 28 tygodni czyli około 7 miesięcy.

Kształt niedużego wysokiego kręgu o zaokrąglonych bokach i różniących się średnicą powierzchniach licowych; większej średnicy 16 cm, wysokości 8,5 cm i wadze około 2 kg. Tu trójkątny wycinek o wadze 180 g. Konsystencja dość miękka jak na 7-miesięczny ser, elastyczna, kremowa, odrobinę wilgotna. Dość gęsto rozmieszczone nieregularne dziurki o różnej wielkości. Skórka naturalna, twarda, lekko lepka, o grubości ok. 1-1,5 mm, koloru beżowobrązowego, z odciśniętym na całej powierzchni wzorem plecionki, o dość silnym piwnicznym zapachu, niejadalna. Na bocznej powierzchni odciśnięta liczba 28. Barwa miąższu słomkowożółta, przy skórce ma szarobrązowy odcień. Zapach średnio silny, świeży, orzeźwiający, mleczny, lekko kwaskowaty. Smak bogaty, zrównoważony, słodkawy, goryczkowy, trawiasty, z wyraźnym słodko-gorzko-cytrusowym chmielowym posmakiem nawet w części środkowej.



Copyright Gata 2022