Gata Says Cheese!


Canestrato Primo Sale Pepato
 
 
Ser włoski (sycylijski), z mleka krowiego i owczego (proporcji nie podano), podpuszczkowy, gotowany, świeży (7-15 dni), półmiękki, z dodatkiem ziaren czarnego pieprzu (2%). Zawartość tłuszczu 28,3g/100g. Sól 1,35g/100g.

Canestrato ("Canistratu" po sycylijsku) - w przeciwieństwie do bardziej znanego sycylijskiego owczego Picurinu (w wersji certyfikowanej Pecorino Siciliano DOP) - to tradycyjny sycylijski ser z mleka krowiego lub mieszanego (głównie krowiego i owczego, ale może też być krowie i kozie lub wszystkie trzy rodzaje), wyrabiany na wyspie od starożytności (pisemne wzmianki od XV wieku) przez hodowców zarówno bydła, jak owiec i kóz, tak aby maksymalnie wykorzystać otrzymane mleko. Nazwa sera nawiązuje do technologii produkcji - "canestro" to po włosku "kosz", a jego najbardziej charakterystyczną cechą wizualną jest wyraźny odcisk plecionki kosza na całej powierzchni cylindra.

Nie należy mylić sycylijskiego Canestrato z serem o tej samej nazwie, wyrabianym w regionach Puglia i Basilicata, którego skład to mleko owcze i kozie. Paradoksalnie, Canestrato di Moliterno z Basilicaty i Canestrato Pugliese dorobiły się unijnych certyfikatów, podczas gdy dwie odmiany sycylijskiego Canestrato - mieszana i krowi Canestrato Vacchino posiadąją jedynie krajowy certyfikat PAT ("tradycyjny produkt rolno-spożywczy").

Primo Sale (zapisywane także jako Primosale) oznacza "pierwsza sól" i odnosi się do efektu konkretnego etapu powstawania tradycyjnych serów sycylijskich. Picurinu i Canestrato mają bardzo podobną, unikatową technologię produkcji. Charakterystyczne i niestandardowe jest umieszczanie skrzepu w trzcinowych koszach zwanych po sycylijsku "fascedda", ręczne uciskanie i parzenie (tzw. "gotowanie") przez 3-4 godziny w serwatce zmieszanej z gorącą wodą, w drewnianych kadziach (standardowo parzy się rozdrobniony skrzep luzem, przed włożeniem do form). Ser może być spożywany na różnych etapach produkcji - są to praktycznie "cztery sery w jednym". Przed soleniem młody, najwyżej tygodniowy słodki ser jest nazywany Tuma, po krótkim pierwszym soleniu na sucho nazywa się go Primo Sale (wiek 1-2 tygodnie), po poddaniu procesowi powtórnego solenia (na sucho lub w solance) mamy Secondo Sale (45-90 dni), a po minimum 4-miesięcznym dojrzewaniu otrzymuje się półtwardy ser Stagionato. Pojemność koszy waha się od 4 do 14 kilogramów końcowej wagi sera.

Primo Sale oznacza więc młody świeży sycylijski ser, gotowy do spożycia zaraz po pierwszym soleniu. Zarówno Picurinu Primo Sale, jak Canestrato Primo Sale często wystepują z dodatkami, z których najpopularniejszym są całe ziarna czarnego pieprzu. Inne możliwe dodatki to trufle, kapary, orzechy, oliwki, papryczki chilli, suszone pomidory, rukola. Są one dodawane do skrzepu przed umieszczeniem go w trzcinowych koszach, przy czym ziarna pieprzu muszą najpierw zostać sparzone.

Kupiony w Lidlu pod marką własną Italiamo Sicilia Style, wyprodukowany w istniejącej od 2004 rodzinnej serowarni Nebrolat S.r.l. w Santa Domenica Vittoria, pakowany w zakładzie w Milazzo (prowincja Messina, region Sicilia). Serowarnia znajduje się na terenie bogatego przyrodniczo pasma górskiego Monti Nebrodi, specjalizuje się w tradycyjnych serach sycylijskich, a mleko dostarczają wyłącznie lokalni rolnicy. Obszar Monti Nebrodi ma swoją własną, lokalną odmianę Canestrato - Canestrato dei Nebrodi. Technologia jego wyrobu nie różni się od standardowej, natomiast kładzie się nacisk na klimatyczno-orograficzno-botaniczną specyfikę obszaru oraz wykorzystanie mocno lokalnych ras zwierząt. W ofercie Lidla ser został pozbawiony nazwy Canestrato, która pojawia się na stronie producenta.

Kształt małego wysokiego cylindra o średnicy 24 cm, wysokości 8 cm i wadze 10 kg. Nebrolat sprzedaje całe kręgi Canestrato lub porcje około 300-gramowe. Tu wycinek o wadze 270 g. Konsystencja zwarta, jednolita, sprężysta. Skórki brak, na powierzchni odciśnięty prążkowany wzór kosza. Barwa słomkowożółta. Zapach dość silny, kwaskowaty, trawiasty. Smak bardzo łagodny, mleczny, słodkawy, odrobinę ziołowy. Rzadkie wtrącenia całych, twardych ziaren pieprzu nie wpływają na smak.



Copyright Gata 2021