Gata Says Cheese!


Parenica
 
 
Ser słowacki (tu węgierski), z mleka pasteryzowanego, prawdopodobnie krowiego (na polskiej etykiecie "mleko"), podpuszczkowy, niedojrzewający, półtwardy, wędzony. Zawartość tłuszczu 21g/100g. Zawartość tłuszczu w suchej masie max. 45%. Wegetariański (z podpuszczką mikrobiologiczną). Rodzina pasta filata (ser z masy parzonej).

Nazwa pochodzi od słowackiego "parený" - parzony i odnosi się do metody produkcji. Oryginalnie Parenica jest tradycyjnym góralskim serem słowackim z surowego mleka owczego lub mieszanki owczego z krowim (max. 50%). Produkcja Parenicy rozpoczęła się na terenach wzdłuż rzeki Hron (Banskobystrický kraj - regiony Pohronie i Horehronie) - w okolicach miejscowości Zvolen i Brezno, w XVIII - na początku XIX w. i stopniowo rozprzestrzeniła się na cały obszar Słowacji. Jako "Slovenská parenica" ma europejski certyfikat PGI od 2008. Obecnie Słowacką Parenicę produkuje się na wyznaczonym górzystym obszarze stanowiącym 80% terytorium Słowacji i z mleka od czterech wyszczególnionych ras owiec.

Zastrzeżone jest jedynie oznaczenie geograficzne, a nie sama nazwa, więc ser o nazwie rodzajowej Parenica jest też produkowany w wersji niecertyfikowanej, na Słowacji (np. Gazdovská parenica, Liptovská parenica) i w innych krajach. Wtedy może występować jako niewędzony albo posiadać dodatki. Tu ser kupiony w Lidlu pod marką własną Kuljanka (trademark zarejestrowany w 2018), wyprodukowany na Węgrzech przez istniejącą od 1989 firmę Kőröstej Kft. w wiosce Kőröstetétlen w centralnej części kraju. Firma ma cztery lokalizacje na terenie Węgier, specjalizuje się w produkcji serów regionalnych z różnych krajów (np. bliskowschodni Baladi), wyrabia też sery autorskie (Edelrad, Traboulsi). Sery Kőrösteja można spotkać pod markami własnymi m.in. Hajdú, Róna i Kőrösi lub brandami dużych europejskich sieci, z którymi firma współpracuje - Tesco, Auchan, Lidl, Spar czy Aldi.
Parenica (nazywana po węgiersku Parenyicą) jest wyrabiana ręcznie w serowarni we wsi Kőröstetétlen, w dwóch wersjach: wędzona w dymie miejscowego drewna bukowego i niewędzona z dodatkiem czarnuszki. Kőröstej nie przestrzega receptury oryginalnej Parenicy - mleko jest pasteryzowane i najprawdopodobniej krowie (ser nie jest produkowany w regionie górskim), oryginalna Parenica jest też większa, waży 450-500 g. Lidl sprzedaje Parenicę wyłącznie z polską etykietą, na której brak informacji o rodzaju i sposobie obróbki mleka, ser jest też nieprawidłowo opisany jako dojrzewający.

Technologia. Koagulacja mleka zachodzi w temperaturze 29-32 °C i trwa 30 minut. Skrzep miesza się i kroi do wielkości 0,5-1 cm, a następnie ręcznie formuje w bryły o wadze 3-5 kg, które są odsączane na płachcie serowarskiej. Po trwającym 4-10 godzin odsączaniu i tężeniu bryły umieszcza się na drewnianych lub stalowych półkach w pomieszczeniu o temperaturze 20-23 °C i przez 24 godziny poddaje fermentacji. Sfermentowany grudkowaty ser kroi się na mniejsze kawałki, zanurza w wodzie o temperaturze 60-70 °C, rozciera łopatką na delikatne "ciasto", które jest następnie wyrabiane ręcznie - rozciągane i przekładane, aż powstanie 4-6 metrowa wstęga. Wstęgę soli się przez zanurzenie w solance, a po wyjęciu z roztworu składa na pół i zwija oba końce w przeciwległe strony, tworząc ciasno zwiniętą literę S. Oba rulony łączy się wykonaną z sera "nicią". Po wyschnięciu ser jest wędzony przez 2 godziny w zimnym dymie z twardego drewna.

Kształt dwóch złączonych w kształt litery S rulonów wstęgi serowej, o średnicy 6-8 cm, wysokości 5-8 cm i wadze 450-500 g. Tu połowa sera - jeden rulon o wadze 190 g (czyli całość ważyłaby 380 g), średnica 8 cm, wysokość 5 cm. Konsystencja półtwarda, zwarta, elastyczna, włóknista, gumowata. Pojedyncze bardzo drobne dziurki. Skórka złocistożółta do żółtobrązowej. Na dolnej powierzchni odcisk kratki. Barwa miąższu biaława, kremowa, maślanożółta. Zapach wyrazisty, dymu, wędzenia. Smak delikatny, odrobinę pikantny, dość mocno słony. Łagodny smak i słoność wskazują na mleko krowie, choć ser nie skrzypi w zębach jak fałszywe Oscypki.



Copyright Gata 2022