Gata Says Cheese!


Jibneh Baladi
 
 
Ser libański (tu produkcji węgierskiej), z mleka krowiego pełnotłustego pasteryzowanego, podpuszczkowy, świeży, miękki. Zawartość tłuszczu 20g/100g. Zawartość tłuszczu w suchej masie minimum 45%. Konserwowany sorbinianem potasu E202 i nizyną E234. Wegetariański (z podpuszczką mikrobiologiczną). Posiada oznaczenie "halal" (dopuszczenie do spożycia przez wyznawców islamu).

Kupiony w Auchan (CH King Cross Poznań), wyprodukowany na Węgrzech przez istniejącą od 1989 firmę Kőröstej Kft. w wiosce Kőröstetétlen w centralnej części kraju. Właścicielem firmy jest pochodzący z Libanu lekarz-biznesmen Dr. Riad Naboulsi, który zaczął działalność na Węgrzech od zakupu przeznaczonej do likwidacji serowarni w Nagykőrös i produkcji serów na eksport do krajów Bliskiego Wschodu, w tym Libanu i Syrii. Obecnie firma ma cztery lokalizacje na terenie Węgier (pierwotnie, przed połączeniem w 2016, osobne firmy), około 70% produkcji jest przeznaczone na eksport do 40 krajów. Specjalizuje się w produkcji serów regionalnych z różnych krajów (np. słowacka Parenica), jest jednym z największych na świecie producentów sera Kaszkawał w wersji krowiej i owczej, wyrabia też sery autorskie, np. półtwardy Edelrad czy Traboulsi, zwany "węgierskim Labneh". Sery Kőrösteja można spotkać pod markami własnymi m.in. Hajdú, Róna i Kőrösi lub brandami dużych europejskich sieci, z którymi firma współpracuje - Tesco, Auchan, Lidl, Spar czy Aldi. W ofercie są też sery pochodzące z krajów Bliskiego Wschodu - Labneh, Naboulsi, Jadal czy właśnie Baladi.

Praktyka serowarstwa i konsumpcji serów na Bliskim Wschodzie sięga 4 tysięcy lat wstecz, o czym świadczą znaleziska archeologiczne. Także badania rozwoju tolerancji laktozy u rodzaju ludzkiego wskazują, że rozwinęła się ona po tym jak ludzie opuścili Afrykę, ale zanim dotarli do Europy. Prawdopodobnie to właśnie na Bliskim Wschodzie ludzie po raz pierwszy "odkryli" serowy skrzep powstały w wyniku przechowywania mleka w workach wykonanych z żołądków młodych zwierząt.

Ser Baladi (arab. Jibneh Baladi/Baladieh lub Jibneh Khadra) to bliskowschodni biały miękki świeży ser. Słowo "baladi" (arab. bilad - "kraj, ziemia") można przetłumaczyć jako "lokalny", "wiejski" lub "pochodzący ze wsi" (to słowo spotyka się nie tylko w gastronomii, jest np. określeniem jednej z odmian tańca orientalnego - raqs baladi). Natomiast arabskie "jibneh" oznacza"ser". Czyli "jibneh baladi" znaczy mniej więcej tyle samo, co nasz polski "serek wiejski". Baladi (inaczej Damascus, Aleppo czy Shami) to także wywodząca się z Syrii rasa kóz, później udoskonalona na Cyprze. Tradycyjnie Jibneh Baladi był to świeży ser, wyrabiany z mieszanki niepasteryzowanego mleka krowiego, owczego i koziego przez pasterzy w górskich rejonach Libanu. Na powierzchni posiadał odcisk kosza, w którym był odsączany. Z racji wysokiej wilgotności, bogatej zawartości mikroflory i braku pasteryzacji miał bardzo krótką trwałość - musiał być spożyty w ciągu 3 dni od wyprodukowania. Współcześnie najlepsze farmerskie libańskie Baladi powstają na wschodzie kraju, w żyznej Dolinie Bekaa, położonej między górami Liban i pasmem Antylibanu, gdzie mleczarstwo i serowarstwo jest przekazywane z pokolenia na pokolenie i ma wielowiekowe tradycje. W Dolinie Bekaa powstają tradycyjne sery Labneh, Halloumi, Akkawi, Kishik, Shanklish, Baladi i inne z mleka mieszanego.

Tu wersja unijnoeuropejska - uwspółcześniona i uproszczona. Użyto wyłącznie mleka krowiego, które zostało poddane pasteryzacji, poza tym ser zawiera konserwanty, co przedłużyło jego trwałość do kilku miesięcy. Pakowany w atmosferze ochronnej w folię plastikową, z niewielką ilością solanki. Etykieta pod marką własną Kőrösteja - Hajdú, w polskiej wersji językowej. Polski dystrybutor - Jansen.
Kształt prostopadłościanu o lekko zaokrąglonych krawędziach, wymiarach 9/6/3 cm i masie 225 g. Konsystencja jednolita, gładka, zwarta, elastyczna, sprężysta, łamliwa, lekko gumowata, wilgotna. Skórki brak. Barwa biaława, off-white. Zapach nikły, świeży, mleczny, słodki. Smak delikatny, słodkiego mleka, maślany, słodki, lekko słony (ser zawiera 2g soli w 100g produktu).



Copyright Gata 2023