Ser
libański (tu produkcji węgierskiej), z mleka krowiego pełnotłustego
pasteryzowanego, podpuszczkowy, świeży, miękki. Zawartość
tłuszczu 20g/100g. Zawartość tłuszczu w suchej masie minimum
45%. Konserwowany sorbinianem potasu E202 i nizyną E234. Wegetariański
(z podpuszczką mikrobiologiczną). Posiada oznaczenie "halal"
(dopuszczenie do spożycia przez wyznawców islamu).
Kupiony w Auchan (CH King Cross Poznań), wyprodukowany na
Węgrzech przez istniejącą od 1989 firmę Kőröstej Kft. w wiosce
Kőröstetétlen w centralnej części kraju. Właścicielem firmy
jest pochodzący z Libanu lekarz-biznesmen Dr. Riad Naboulsi,
który zaczął działalność na Węgrzech od zakupu przeznaczonej
do likwidacji serowarni w Nagykőrös i produkcji serów na eksport
do krajów Bliskiego Wschodu, w tym Libanu i Syrii. Obecnie
firma ma cztery lokalizacje na terenie Węgier (pierwotnie,
przed połączeniem w 2016, osobne firmy), około 70% produkcji
jest przeznaczone na eksport do 40 krajów. Specjalizuje się
w produkcji serów regionalnych z różnych krajów (np. słowacka
Parenica),
jest jednym z największych na świecie producentów sera Kaszkawał
w wersji krowiej i owczej, wyrabia też sery autorskie, np.
półtwardy Edelrad czy Traboulsi, zwany "węgierskim Labneh".
Sery Kőrösteja można spotkać pod markami własnymi m.in. Hajdú,
Róna i Kőrösi lub brandami dużych europejskich sieci, z którymi
firma współpracuje - Tesco, Auchan, Lidl, Spar czy Aldi. W
ofercie są też sery pochodzące z krajów Bliskiego Wschodu
- Labneh, Naboulsi, Jadal czy właśnie Baladi.
Praktyka serowarstwa i konsumpcji serów na Bliskim Wschodzie
sięga 4 tysięcy lat wstecz, o czym świadczą znaleziska archeologiczne.
Także badania rozwoju tolerancji laktozy u rodzaju ludzkiego
wskazują, że rozwinęła się ona po tym jak ludzie opuścili
Afrykę, ale zanim dotarli do Europy. Prawdopodobnie to właśnie
na Bliskim Wschodzie ludzie po raz pierwszy "odkryli"
serowy skrzep powstały w wyniku przechowywania mleka w workach
wykonanych z żołądków młodych zwierząt.
Ser Baladi (arab. Jibneh Baladi/Baladieh lub Jibneh Khadra)
to bliskowschodni biały miękki świeży ser. Słowo "baladi"
(arab. bilad - "kraj, ziemia") można przetłumaczyć
jako "lokalny", "wiejski" lub "pochodzący
ze wsi" (to słowo spotyka się nie tylko w gastronomii,
jest np. określeniem jednej z odmian tańca orientalnego -
raqs baladi). Natomiast arabskie "jibneh" oznacza"ser".
Czyli "jibneh baladi" znaczy mniej więcej tyle samo,
co nasz polski "serek wiejski". Baladi (inaczej
Damascus, Aleppo czy Shami) to także wywodząca się z Syrii
rasa kóz, później udoskonalona na Cyprze. Tradycyjnie Jibneh
Baladi był to świeży ser, wyrabiany z mieszanki niepasteryzowanego
mleka krowiego, owczego i koziego przez pasterzy w górskich
rejonach Libanu. Na powierzchni posiadał odcisk kosza, w którym
był odsączany. Z racji wysokiej wilgotności, bogatej zawartości
mikroflory i braku pasteryzacji miał bardzo krótką trwałość
- musiał być spożyty w ciągu 3 dni od wyprodukowania. Współcześnie
najlepsze farmerskie libańskie Baladi powstają na wschodzie
kraju, w żyznej Dolinie Bekaa, położonej między górami Liban
i pasmem Antylibanu, gdzie mleczarstwo i serowarstwo jest
przekazywane z pokolenia na pokolenie i ma wielowiekowe tradycje.
W Dolinie Bekaa powstają tradycyjne sery Labneh, Halloumi,
Akkawi, Kishik, Shanklish, Baladi i inne z mleka mieszanego.
Tu wersja unijnoeuropejska - uwspółcześniona i uproszczona.
Użyto wyłącznie mleka krowiego, które zostało poddane pasteryzacji,
poza tym ser zawiera konserwanty, co przedłużyło jego trwałość
do kilku miesięcy. Pakowany w atmosferze ochronnej w folię
plastikową, z niewielką ilością solanki. Etykieta pod marką
własną Kőrösteja - Hajdú, w polskiej wersji językowej. Polski
dystrybutor - Jansen.
Kształt prostopadłościanu o lekko zaokrąglonych krawędziach,
wymiarach 9/6/3 cm i masie 225 g. Konsystencja jednolita,
gładka, zwarta, elastyczna, sprężysta, łamliwa, lekko gumowata,
wilgotna. Skórki brak. Barwa biaława, off-white. Zapach nikły,
świeży, mleczny, słodki. Smak delikatny, słodkiego mleka,
maślany, słodki, lekko słony (ser zawiera 2g soli w 100g produktu).
|
|