Ser
chorwacki, z mleka owczego pasteryzowanego, podpuszczkowy,
dojrzewający, twardy. Zawartość tłuszczu 40,9g/100g. Dojrzewa
2 - 18 miesięcy. Wyprodukowany przy użyciu podpuszczki mikrobiologicznej
(wegetariański).
Kupiony w Lidlu w ramach Tygodnia Bałkańskiego, produkowany
wyłącznie przez istniejącą od 1959 firmę Vindija d.d. w Varaždin
(północna Chorwacja).
Wyrób serów w okolicach Varaždin ma tradycję zapoczątkowaną
pod koniec XIX wieku przez Francuza Georgesa Thinault, inżyniera
kolejowego, który osiedlił się w Varaždin w 1885 i otworzył
rodzinną serowarnię. Niestety jego przepisy pozostały tajemnicą.
Nazwa Ovidur została wymyślona przez producenta, pochodzi
od łacińskich słów ovis (owca) i durum (twardy). W przypadku
sera zakupionego przez Lidl oryginalna nazwę zastąpiono określeniem
"Croatian cheese" i marką własną Lidla Nostja.
Ovidur jest nazywany "złotym serem", ponieważ jego
popularność stale rośnie, a popyt zaczyna przekraczać podaż.
Posiada krajowe oznaczenie Izvorno Hrvatsko ("oryginalnie
chorwacki") przyznane przez Chorwacką Izbę Gospodarczą
HGK. Zdobył Złoty Medal na World Cheese Awards w Londynie
w 2005.
Specyfika serów firmy Vindija polega na dojrzewaniu w naturalnych
jaskiniach w Brinje w regionie Lika, u podnóża pasma górskiego
Velebit, gdzie panuje unikatowe połączenie klimatów kontynentalnego
i śródziemnomorskiego.
Vindija nie ma serowej specjalizacji, produkuje zarówno sery
twarde (poza owczym Ovidurem także krowi Bovidur
i kozi Caprodur), jak i świeże, miękkie oraz pleśniowe.
Kształt cylindra o zaokrąglonych bokach, średnicy ok. 20 cm,
wysokości ok. 10 cm i wadze 2,5 kg, sprzedawany w całości
lub wycinkach o wadze 250 i 300g. Tu trójkątny wycinek o boku
10 cm, wysokości 14 cm i wadze 250 g. Konsystencja zwarta,
mało elastyczna, krucha, jednolita. Skórka twarda, cienka,
wilgotna, z odciśniętym drobnym wzorem, pokryta powłoką polioctanową
w kolorze ciemnobrązowym. Kolor bladożółty. Zapach łagodny,
mleczny, odrobinę karmelowy, z nutą ziołową. Smak bardzo łagodny,
słodki, delikatnie pikantny (ostrzejszy w miarę dojrzewania).
|
|