Gata Says Cheese!


Ovidur
 
 
Ser chorwacki, z mleka owczego pasteryzowanego, podpuszczkowy, dojrzewający, twardy. Zawartość tłuszczu 40,9g/100g. Dojrzewa 2 - 18 miesięcy. Wyprodukowany przy użyciu podpuszczki mikrobiologicznej (wegetariański).

Kupiony w Lidlu w ramach Tygodnia Bałkańskiego, produkowany wyłącznie przez istniejącą od 1959 firmę Vindija d.d. w Varaždin (północna Chorwacja).

Wyrób serów w okolicach Varaždin ma tradycję zapoczątkowaną pod koniec XIX wieku przez Francuza Georgesa Thinault, inżyniera kolejowego, który osiedlił się w Varaždin w 1885 i otworzył rodzinną serowarnię. Niestety jego przepisy pozostały tajemnicą.

Nazwa Ovidur została wymyślona przez producenta, pochodzi od łacińskich słów ovis (owca) i durum (twardy). W przypadku sera zakupionego przez Lidl oryginalna nazwę zastąpiono określeniem "Croatian cheese" i marką własną Lidla Nostja.

Ovidur jest nazywany "złotym serem", ponieważ jego popularność stale rośnie, a popyt zaczyna przekraczać podaż. Posiada krajowe oznaczenie Izvorno Hrvatsko ("oryginalnie chorwacki") przyznane przez Chorwacką Izbę Gospodarczą HGK. Zdobył Złoty Medal na World Cheese Awards w Londynie w 2005.

Specyfika serów firmy Vindija polega na dojrzewaniu w naturalnych jaskiniach w Brinje w regionie Lika, u podnóża pasma górskiego Velebit, gdzie panuje unikatowe połączenie klimatów kontynentalnego i śródziemnomorskiego.

Vindija nie ma serowej specjalizacji, produkuje zarówno sery twarde (poza owczym Ovidurem także krowi Bovidur i kozi Caprodur), jak i świeże, miękkie oraz pleśniowe.

Kształt cylindra o zaokrąglonych bokach, średnicy ok. 20 cm, wysokości ok. 10 cm i wadze 2,5 kg, sprzedawany w całości lub wycinkach o wadze 250 i 300g. Tu trójkątny wycinek o boku 10 cm, wysokości 14 cm i wadze 250 g. Konsystencja zwarta, mało elastyczna, krucha, jednolita. Skórka twarda, cienka, wilgotna, z odciśniętym drobnym wzorem, pokryta powłoką polioctanową w kolorze ciemnobrązowym. Kolor bladożółty. Zapach łagodny, mleczny, odrobinę karmelowy, z nutą ziołową. Smak bardzo łagodny, słodki, delikatnie pikantny (ostrzejszy w miarę dojrzewania).



Copyright Gata 2021