Ser
chorwacki, z mleka krowiego, podpuszczkowy, dojrzewający,
twardy. Zawartość tłuszczu 32,8g/100g. Dojrzewa 2 - 18 miesięcy.
Kupiony w Lidlu pod marką własną Nostja, produkowany wyłącznie
przez istniejącą od 1959 firmę Vindija d.d. w Varaždin (północna
Chorwacja).
Wyrób serów w okolicach Varaždin ma tradycję zapoczątkowaną
pod koniec XIX wieku przez Francuza Georgesa Thinault, inżyniera
kolejowego, który osiedlił się w Varaždin w 1885 i otworzył
rodzinną serowarnię. Niestety jego przepisy pozostały tajemnicą.
Nazwa Bovidur została wymyślona przez producenta, pochodzi
od łacińskich słów bovis (krowa) i durum (twardy).
Posiada krajowe oznaczenie Hrvatska Kvaliteta ("chorwacka
jakość") przyznane przez Chorwacką Izbę Gospodarczą HGK.
Zdobywca Złotego Medalu na targach Niemieckiego Stowarzyszenia
Rolniczego DLG we Frankfurcie w 2010.
Specyfika serów firmy Vindija polega na dojrzewaniu w naturalnych
jaskiniach w Brinje w regionie Lika, u podnóża pasma górskiego
Velebit, gdzie panuje unikatowe połączenie klimatów kontynentalnego
i śródziemnomorskiego.
Vindija nie ma serowej specjalizacji, produkuje zarówno sery
twarde (poza krowim Bovidurem także owczy Ovidur
i kozi Caprodur), jak i świeże, miękkie oraz pleśniowe.
Kształt cylindra o zaokrąglonych bokach, średnicy ok. 20 cm,
wysokości ok. 10 cm i wadze 2,5 kg, sprzedawany w wycinkach
o wadze 250 i 300g. Konsystencja jednolita, zwarta, elastyczna,
trafiają się pojedyncze dziurki. Skórka barwy jasnopomarańczowej,
pokryta niejadalną powłoką polioctanową. Barwa średniożółta,
jednolita. Zapach dość silny, maślany, orzechowy. Smak łagodny,
mało wyrazisty, mleczny, z lekką orzechową nutą na finiszu.
|
|