Gata Says Cheese!


Bovidur
 
 
Ser chorwacki, z mleka krowiego, podpuszczkowy, dojrzewający, twardy. Zawartość tłuszczu 32,8g/100g. Dojrzewa 2 - 18 miesięcy.

Kupiony w Lidlu pod marką własną Nostja, produkowany wyłącznie przez istniejącą od 1959 firmę Vindija d.d. w Varaždin (północna Chorwacja).

Wyrób serów w okolicach Varaždin ma tradycję zapoczątkowaną pod koniec XIX wieku przez Francuza Georgesa Thinault, inżyniera kolejowego, który osiedlił się w Varaždin w 1885 i otworzył rodzinną serowarnię. Niestety jego przepisy pozostały tajemnicą.

Nazwa Bovidur została wymyślona przez producenta, pochodzi od łacińskich słów bovis (krowa) i durum (twardy).

Posiada krajowe oznaczenie Hrvatska Kvaliteta ("chorwacka jakość") przyznane przez Chorwacką Izbę Gospodarczą HGK. Zdobywca Złotego Medalu na targach Niemieckiego Stowarzyszenia Rolniczego DLG we Frankfurcie w 2010.

Specyfika serów firmy Vindija polega na dojrzewaniu w naturalnych jaskiniach w Brinje w regionie Lika, u podnóża pasma górskiego Velebit, gdzie panuje unikatowe połączenie klimatów kontynentalnego i śródziemnomorskiego.

Vindija nie ma serowej specjalizacji, produkuje zarówno sery twarde (poza krowim Bovidurem także owczy Ovidur i kozi Caprodur), jak i świeże, miękkie oraz pleśniowe.

Kształt cylindra o zaokrąglonych bokach, średnicy ok. 20 cm, wysokości ok. 10 cm i wadze 2,5 kg, sprzedawany w wycinkach o wadze 250 i 300g. Konsystencja jednolita, zwarta, elastyczna, trafiają się pojedyncze dziurki. Skórka barwy jasnopomarańczowej, pokryta niejadalną powłoką polioctanową. Barwa średniożółta, jednolita. Zapach dość silny, maślany, orzechowy. Smak łagodny, mało wyrazisty, mleczny, z lekką orzechową nutą na finiszu.



Copyright Gata 2021