Gata Says Cheese!


Old Amsterdam Classic
 
 
Ser holenderski, z mleka krowiego pasteryzowanego, podpuszczkowy, washed-curd, prasowany, dojrzewający, twardy. Zawartość tłuszczu 35g/100g. Rodzina Gouda. Dojrzewa około 8 miesięcy. Barwiony karotenami (E160a), konserwowany azotanem sodu (E251).

Kupiony w Carrefourze, produkowany wyłącznie przez istniejącą od 1936 (w obecnej formie od 2017) firmę Westland Kaasspecialiteiten B.V. w Huizen. Polski dystrybutor - Euroser.

Nazwę zawdzięcza dojrzewaniu w centrum Amsterdamu. Mieszkająca w odległym o 30 km od Amsterdamu Huizen rodzina Westland zaczęła wyrabiać sery, kiedy w 1932 budowa tamy odcięła miasteczko od morza i zakończyła rozwój rybołówstwa. W 1936 zarejestrowano rodzinną firmę Westland. W latach 1970. firma pozyskała magazyn położony nad XVII-wiecznym amsterdamskim kanałem Lijnbaansgracht i urządziła tam dojrzewalnię serów. Jej celem było uzyskanie receptury sera typu Gouda, nawiązującego smakiem do serów XIX-wiecznych, zachowującego wilgotność i miękkość skórki pomimo dłuższego od przeciętnej Goudy okresu dojrzewania.

Gouda to najbardziej znany holenderski ser, jego nazwa nie jest chroniona i funkcjonuje na świecie jako rodzajowa. Charakterystyczne dla tego rodzaju sera są: użycie mezofilnych kultur starterowych typu DL (w procesie fermentacji mlekowej produkują one dwutlenek węgla, powodujący powstanie oczek), niska temperatura zaprawiania mleka i obróbki skrzepu oraz wstępne odsączanie w kadzi. Goudy wyróżniają się słodkim smakiem, spowodowanym przez płukanie skrzepu wodą (ang. washed-curd), co redukuje ilość laktozy (i w efekcie kwasu mlekowego). Ponieważ woda stosowana do płukania jest gorąca, jednocześnie zachodzi proces parzenia (ang. scalding) skrzepu. Termin jest mylący, ponieważ temperatura "parzenia" w tym przypadku nie przekracza 38 °C. Skrzep jest prasowany, a następnie solony w solance. Goudy dojrzewają naturalnie "na suchą skórkę" lub w otoczce z parafiny albo powłoki polioctanowej, co redukuje utratę wilgoci i zapobiega rozwojowi pleśni powierzchniowej. Mają wyjątkowo szeroki zakres czasu dojrzewania (od 1 miesiąca do 3 lat).

Westland produkuje kilka wariantów sera Old Amsterdam: Classic (8 miesięcy, czarna powłoka), Mild (4 miesiące, niebieska powłoka), Reserve (18 miesięcy, bordowa powłoka), Goat (kozi, 8 miesięcy, biała powłoka). Wersja Classic zdobyła Srebrny i Brązowy Medal na Global Cheese Awards w 2019.

Old Amsterdam Classic plasuje się pośród dłużej dojrzewających Goud "extra belegen" (ekstra dojrzałych), choć 8 miesięcy dojrzewania nie daje mu prawa do używania określenia "oud" (nid. stary) zarezerwowanego w holenderskiej klasyfikacji dla serów starszych niż 10 miesięcy. Dlatego w nazwie zamiast niderlandzkiego słowa pojawia się jego angielski odpowiednik. Nie jest stary także jeśli chodzi o historię, ponieważ produkcja Old Amsterdam rozpoczęła się w 1985. Powstaje z mleka holenderskich krów rasy Holsztyno-Fryzyjskiej, z dodatkiem utrzymywanej w wielkiej tajemnicy mieszanki kultur starterowych znanej jako "Melkbak 4" lub M4. Dojrzewa na drewnianych półkach w ściśle określonych i kontrolowanych warunkach temperatury i wilgotności.

Kształt kręgu o zaokrąglonych brzegach, wadze około 10-11 kg, średnicy 37 cm i wysokości 11 cm. Tu trójkątny wycinek o wadze 250 g, pakowany w atmosferze ochronnej. Konsystencja twarda, jednorodna, dość elastyczna, posiada pojedyncze duże dziurki. W dojrzałym wykształcają się kryształy, ale nadal daje się kroić. Skórka ciemniejsza, pomarańczowa, o grubości 3-5 mm, pokryta czarną powłoką polioctanową z nadrukiem. Barwa ciemnożółta. Zapach świeży, mleczny. Smak bogaty, zdecydowany, mleczno-jogurtowy, słodki, owocowy.



Copyright Gata 2021