Gata Says Cheese!


Ser Nadnotecki
 
 
Ser polski, z mleka krowiego pełnego niepasteryzowanego, podpuszczkowy, dojrzewający, miękki, z porostem białej pleśni. Dojrzewa 1-4 miesiące, tu 1,5 miesiąca. Kupiony na Targach Smaki Regionów (Międzynarodowe Targi Poznańskie, wrzesień 2022). Cena 85 zł/kg.

Ser rzemieślniczy, produkowany wyłącznie przez Serowarnię Mera Vallis w Chodzieży (powiat chodzieski, woj. wielkopolskie). Do listopada 2020 firma nosiła nazwę Serowarnia Capri. Nowa nazwa Mera Vallis to po łacinie "czysta dolina". Właścicielką jest Grażyna Szłapka, która swoją serowarską praktykę zaczęła około roku 2013 od sera w typie Korycińskiego. Później szkoliła się na kursach i warsztatach serowarskich, wyjechała też do Francji, gdzie praktykowała w małych serowarniach w okolicach Annecy i Lyonu (oba miasta w regionie Auvergne-Rhône-Alpes). Sery wytwarzane są ręcznie, tradycyjnymi metodami, ekologicznie, bez konserwantów. Mleko pochodzi od krów wypasanych naturalnie na ekologicznych nadnoteckich łąkach. Firma była członkiem Sieci Dziedzictwo Kulinarne Wielkopolska w latach 2018-2022.

Oferta Mera Vallis jest bardzo bogata, obejmuje twarogi, sery dojrzewające twarde i pleśniowe. W 2020 były wyrabiane dwa sery świeże i 11 dojrzewających. Produkowane są gatunki powszechnie znane jak Gouda, Raclette, Feta czy Halloumi. Serowarka czerpie też z jednej strony ze swoich doświadczeń francuskich (Morbier, Nadnotecki), a z drugiej - studiuje stare przepisy na sery z czasów PRL. Odtworzyła przepis na Rokpol z 1954 - swojej wersji nadała nazwę Ordoblue. Ser ten uzyskał znak Jakość Tradycja. Drugim odtworzonym serem z lat 1950. jest Salami. Inne autorskie sery z oferty to Lawa z porostem białej pleśni (Grand Prix Targów Branży Spożywczej w Koninie), twardy wysokodogrzewany Kominiarz (Grand Prix konkursu "Smak Sera 2022"), twardy Złota Krówka (wyróżnienie w tym samym konkursie).

Ser Nadnotecki to mały (100-150 g) serek z porostem białej pleśni Penicillium candidum. Rzeka Noteć, która dała mu nazwę, przepływa w pobliżu Chodzieży, parę kilometrów od północnej granicy miasta. Według słów Grażyny Szłapki jest on "wariacją na temat sera, który robiła we Francji". Ser Nadnotecki zajął I miejsce w kategorii serów dojrzewających miękkich podczas konkursu "Smak Sera 2022".

Nazwa sera "Nadnotecki" nie jest autorska - twardy ser dojrzewający o tej nazwie był jeszcze w latach 2000. produkowany przez OSM Łobżenica w powiecie pilskim woj. wielkopolskiego.

Kształt małego cylindra o średnicy 7 cm, wysokości 3,5 cm i wadze 150 g. Konsystencja półmiękka, zwarta, sucha, sprężysta, dość łamliwa, niepłynna (zachowuje zwartość w temperaturze pokojowej). Dość gęsto rozmieszczone drobne dziurki. Skórka naturalna, cienka, aksamitna, sucha, o średnio silnym grzybowo-stajennym zapachu, pokryta białą pleśnią, jadalna. Na skórce widoczny odcisk formy. Barwa masy kremowożółta, starej kości słoniowej, sam środek odrobinę jaśniejszy. Zapach łagodny, grzybów leśnych, lekko pleśniowy. Smak niezbyt wyrazisty, zrównoważony, łagodny, słodki, maślany, grzybowy, orzecha laskowego, umiarkowanie słony. Podobny do Camemberta, ale mniej słony i o nieco twardszej konsystencji.



Copyright Gata 2022