Ser
polski, z mleka krowiego pełnego niepasteryzowanego, podpuszczkowy,
dojrzewający, miękki, z porostem białej pleśni. Dojrzewa 1-4
miesiące, tu 1,5 miesiąca. Kupiony na Targach Smaki Regionów
(Międzynarodowe Targi Poznańskie, wrzesień 2022). Cena 85
zł/kg.
Ser rzemieślniczy, produkowany wyłącznie przez Serowarnię
Mera Vallis w Chodzieży (powiat chodzieski, woj. wielkopolskie).
Do listopada 2020 firma nosiła nazwę Serowarnia Capri. Nowa
nazwa Mera Vallis to po łacinie "czysta dolina".
Właścicielką jest Grażyna Szłapka, która swoją serowarską
praktykę zaczęła około roku 2013 od sera w typie Korycińskiego.
Później szkoliła się na kursach i warsztatach serowarskich,
wyjechała też do Francji, gdzie praktykowała w małych serowarniach
w okolicach Annecy i Lyonu (oba miasta w regionie Auvergne-Rhône-Alpes).
Sery wytwarzane są ręcznie, tradycyjnymi metodami, ekologicznie,
bez konserwantów. Mleko pochodzi od krów wypasanych naturalnie
na ekologicznych nadnoteckich łąkach. Firma była członkiem
Sieci Dziedzictwo Kulinarne Wielkopolska w latach 2018-2022.
Oferta Mera Vallis jest bardzo bogata, obejmuje twarogi, sery
dojrzewające twarde i pleśniowe. W 2020 były wyrabiane dwa
sery świeże i 11 dojrzewających. Produkowane są gatunki powszechnie
znane jak Gouda, Raclette, Feta czy Halloumi. Serowarka czerpie
też z jednej strony ze swoich doświadczeń francuskich (Morbier,
Nadnotecki), a z drugiej - studiuje stare przepisy na sery
z czasów PRL. Odtworzyła przepis na Rokpol z 1954 - swojej
wersji nadała nazwę Ordoblue. Ser ten uzyskał znak Jakość
Tradycja. Drugim odtworzonym serem z lat 1950. jest Salami.
Inne autorskie sery z oferty to Lawa z porostem białej pleśni
(Grand Prix Targów Branży Spożywczej w Koninie), twardy wysokodogrzewany
Kominiarz (Grand Prix konkursu "Smak Sera 2022"),
twardy Złota Krówka (wyróżnienie w tym samym konkursie).
Ser Nadnotecki to mały (100-150 g) serek z porostem białej
pleśni Penicillium candidum. Rzeka Noteć, która dała mu nazwę,
przepływa w pobliżu Chodzieży, parę kilometrów od północnej
granicy miasta. Według słów Grażyny Szłapki jest on "wariacją
na temat sera, który robiła we Francji". Ser Nadnotecki
zajął I miejsce w kategorii serów dojrzewających miękkich
podczas konkursu "Smak Sera 2022".
Nazwa sera "Nadnotecki" nie jest autorska - twardy
ser dojrzewający o tej nazwie był jeszcze w latach 2000. produkowany
przez OSM Łobżenica w powiecie pilskim woj. wielkopolskiego.
Kształt małego cylindra o średnicy 7 cm, wysokości 3,5 cm
i wadze 150 g. Konsystencja półmiękka, zwarta, sucha, sprężysta,
dość łamliwa, niepłynna (zachowuje zwartość w temperaturze
pokojowej). Dość gęsto rozmieszczone drobne dziurki. Skórka
naturalna, cienka, aksamitna, sucha, o średnio silnym grzybowo-stajennym
zapachu, pokryta białą pleśnią, jadalna. Na skórce widoczny
odcisk formy. Barwa masy kremowożółta, starej kości słoniowej,
sam środek odrobinę jaśniejszy. Zapach łagodny, grzybów leśnych,
lekko pleśniowy. Smak niezbyt wyrazisty, zrównoważony, łagodny,
słodki, maślany, grzybowy, orzecha laskowego, umiarkowanie
słony. Podobny do Camemberta,
ale mniej słony i o nieco twardszej konsystencji.
|
|