Gata Says Cheese!


Mimolette
 
 
Ser francuski, z mleka krowiego pasteryzowanego, podpuszczkowy, niegotowany, prasowany, dojrzewający, półtwardy do twardego. Zawartość tłuszczu 29,3g/100g. Zawartość tłuszczu w suchej masie minimum 40%. Dojrzewa 2-24 miesiące. Wyróżnia się warianty: Jeune (do 6 miesięcy), Mi-Vieille (6-12 miesięcy), Vieille (12-18 miesięcy) i Extra-Vieille (powyżej 18 miesięcy). Typ holenderski.

Pochodzi z obszaru francuskiej części krainy historyczno-geograficznej Flandre (pol. Flandria), głównie z okolic Lille (departament Nord, region Hauts-de-France). Nazywany też "Boule de Lille" (Kula z Lille - od miasta, w którym znajdowały się piwnice dojrzewania i kulistego kształtu sera) albo "Vieux Hollande" (Stara Holandia). Powstał w XVII wieku, kiedy ministrem finansów króla Ludwika XIV był Jean-Baptiste Colbert, wielki zwolennik i propagator rozwoju rodzimego francuskiego przemysłu i ograniczenia importu. Rezultatem jego polityki była nieobecność na francuskim rynku serów holenderskich, które zastąpił właśnie Mimolette, będący kopią holenderskiego Edama, barwioną na pomarańczowo dla odróżnienia od oryginału (pierwotnie sokiem z marchwi, później annato). Nazwa pochodzi od słowa "mi-molle" (fr. półmiękka - po francusku La Mimolette jest rodzaju żeńskiego), ponieważ pierwotnie był spożywany wyłącznie jako młody, zanim odkryto jego walory po dłuższym dojrzewaniu. Nazwa oficjalnie uznana w 1935 na mocy traktatu między Francją a Niderlandami. Podobno ulubiony ser Charlesa de Gaulle'a.

Technologia. Generalnie technologia typu holenderskiego zakłada niską temperaturę zaprawiania mleka i obróbki skrzepu, wstępne odsączanie w kadzi, płukanie skrzepu wodą oraz dojrzewanie w powłoce ochronnej albo "na suchą skórkę". Od Edama ser Mimolette odróżniają: wyższy poziom tłuszczu, spowodowany jakością mleka lokalnych krów (tradycyjnie Edam był mniej tłusty niż Gouda), dodanie annato oraz umieszczenie na skórce podczas dojrzewania roztocza z gatunku rozkruszek mączny (łac. Acarus siro). Roztocza przegryzają się przez skórkę, wpływając zarówno na jej kolor i wygląd, jak i na smak sera.

Tu wariant Vieille ("stary"), dojrzewający 12 miesięcy. Kupiony w Carrefour w CH Morena Gdańsk, pod marką własną Carrefoura Reflets de France. Opakowanie oryginalne z polską naklejką. Wyprodukowany przez firmę Coopérative Isigny Sainte-Mere w Isigny-sur-Mer (departament Calvados, region Normandie) powstałą z połączenia w 1980 dwóch spółdzielni: Sainte-Mere z Manche (r.z. 1909) i Isigny-sur-Mer z Calvados (r.z. 1932). Poza Mimolette firma wytwarza certyfikowane Camembert i Pont-l'Éveque oraz niecertyfikowany Brie.

Kształt wysokiego cylindra o bardzo mocno zaokrąglonych bokach, zbliżony do kulistego melona cantalupa. Średnia masa wynosi 2 kg. Tu trójkątny wycinek o zaokrąglonym boku 9 cm w najszerszym miejscu, wysokości 14 cm i masie 200 g. Konsystencja twarda (przy skórce bardzo twarda), zwarta, lekko oleista, krucha, łamliwa, pojedyncze drobne dziurki, wyczuwalne kryształy. Skórka naturalna, mocno szorstka i chropowata, bardzo twarda, szaropomarańczowa. Barwa miąższu ciemnopomarańczowa (barwiony annato E160b), 5-7 mm przy skórce ciemniejsze, szaropomarańczowe. Zapach dość silny, słodki, orzechowy, owocowy. Smak bogaty, intensywny, słodki, kremowy, maślany, karmelowo-orzechowy, z gorzkim posmakiem.

Ciekawostka. W latach 2013-14 zabroniono eksportu Mimolette do USA, ponieważ amerykańscy inspektorzy uznali ser z robakami za nienadający się do spożycia. Z powodu zakazu zniszczono dużą partię serów i mocno ucierpiał biznes głównego eksportera Mimolette do USA - firmy Coopérative Isigny Sainte-Mere.



Copyright Gata 2022