Ser
francuski, z mleka krowiego pasteryzowanego, podpuszczkowy,
dojrzewający, półtwardy do twardego. Zawartość tłuszczu 35g/100g.
Według informacji na opakowaniu dojrzewał 6 miesięcy. Rodzina
serów alpejskich.
Kupiony w Lidlu, wyprodukowany przez istniejącą od 1929 firmę
Fromagerie Mulin w Noironte (region Bourgogne Franche-Comté,
departament Doubs, kanton Besançon), należącą do grupy Le
Centurion. Fromagerie Mulin produkuje ser nazywany na firmowej
stronie internetowej Meule de Besac ("krąg z Besac"),
występujący w trzech rodzajach, jako dojrzewający 4-6, 12
i 18 miesięcy. Jest on zdobywcą Srebrnego Medalu w konkursie
Concours Général Agricole w Paryżu w 2019.
Meule de Besac jest produkowany z pasteryzowanego mleka krów
rasy Montbéliarde. Jeszcze w roku 2013 nazwa tego sera brzmiała
Meule Comtoise ("krąg z Comté"), co zdaniem obrońców
interesów certyfikowanego sera Comté
AOP, produkowanego na tym samym obszarze i według
praktycznie takiej samej technologii (z mleka surowego), ale
znacznie droższego, było nieuczciwością, obliczoną na zmylenie
konsumentów.
Taka językowa konfuzja jest możliwa tylko na rynku francuskim,
bo nazwę sera z Fromagerie Mulin łatwo zrozumieć jako "krąg
sera Comté". Obecna oficjalna nazwa sera nawiązuje do
Besac - zdrobniałego określenia miasta Besançon przez jego
mieszkańców, zaś Lidl sprzedaje go pod neutralną i bardziej
zrozumiałą nazwą Meule Fruitée, co znaczy "owocowy krąg"
i podkreśla owocowy charakter sera. Przedstawiciele organizacji
CIGC (Comité Interprofessionnel de Gestion du Comté) protestują
jednak nadal, mimo że zarówno Fromagerie Mulin, jak Lidl dystansują
się od jakichkolwiek bezpośrednich porównań swojego produktu
do sera Comté.
Kształt dużego kręgu o średnicy ok. 60 cm i wysokości 9-10
cm. Tu trójkątny wycinek o boku 13-14 cm, wysokości 9,5 cm
i wadze 200 g, pakowany w atmosferze ochronnej. Konsystencja
jednolita, miękka, elastyczna, kremowa. Z wiekiem twardnieje
i wykształcają się kryształy. Skórka naturalna, złotożółta
do beżowej, lepka, cienka (2 mm), o dość silnym mlecznym,
kwaskowatym zapachu. Barwa żółta. Zapach łagodny, mleczny,
owocowy, z wiekiem stanie się intensywniejszy. Smak delikatny,
słodki, orzechowy, owocowy, mało słony, odrobinę pikantny
na finiszu. U dojrzałych nabiera wyrazistości, głębi i pikantności.
|
|