Gata Says Cheese!


Meule Fruitée
 
 
Ser francuski, z mleka krowiego pasteryzowanego, podpuszczkowy, dojrzewający, półtwardy do twardego. Zawartość tłuszczu 35g/100g. Według informacji na opakowaniu dojrzewał 6 miesięcy. Rodzina serów alpejskich.

Kupiony w Lidlu, wyprodukowany przez istniejącą od 1929 firmę Fromagerie Mulin w Noironte (region Bourgogne Franche-Comté, departament Doubs, kanton Besançon), należącą do grupy Le Centurion. Fromagerie Mulin produkuje ser nazywany na firmowej stronie internetowej Meule de Besac ("krąg z Besac"), występujący w trzech rodzajach, jako dojrzewający 4-6, 12 i 18 miesięcy. Jest on zdobywcą Srebrnego Medalu w konkursie Concours Général Agricole w Paryżu w 2019.

Meule de Besac jest produkowany z pasteryzowanego mleka krów rasy Montbéliarde. Jeszcze w roku 2013 nazwa tego sera brzmiała Meule Comtoise ("krąg z Comté"), co zdaniem obrońców interesów certyfikowanego sera Comté AOP, produkowanego na tym samym obszarze i według praktycznie takiej samej technologii (z mleka surowego), ale znacznie droższego, było nieuczciwością, obliczoną na zmylenie konsumentów.
Taka językowa konfuzja jest możliwa tylko na rynku francuskim, bo nazwę sera z Fromagerie Mulin łatwo zrozumieć jako "krąg sera Comté". Obecna oficjalna nazwa sera nawiązuje do Besac - zdrobniałego określenia miasta Besançon przez jego mieszkańców, zaś Lidl sprzedaje go pod neutralną i bardziej zrozumiałą nazwą Meule Fruitée, co znaczy "owocowy krąg" i podkreśla owocowy charakter sera. Przedstawiciele organizacji CIGC (Comité Interprofessionnel de Gestion du Comté) protestują jednak nadal, mimo że zarówno Fromagerie Mulin, jak Lidl dystansują się od jakichkolwiek bezpośrednich porównań swojego produktu do sera Comté.

Kształt dużego kręgu o średnicy ok. 60 cm i wysokości 9-10 cm. Tu trójkątny wycinek o boku 13-14 cm, wysokości 9,5 cm i wadze 200 g, pakowany w atmosferze ochronnej. Konsystencja jednolita, miękka, elastyczna, kremowa. Z wiekiem twardnieje i wykształcają się kryształy. Skórka naturalna, złotożółta do beżowej, lepka, cienka (2 mm), o dość silnym mlecznym, kwaskowatym zapachu. Barwa żółta. Zapach łagodny, mleczny, owocowy, z wiekiem stanie się intensywniejszy. Smak delikatny, słodki, orzechowy, owocowy, mało słony, odrobinę pikantny na finiszu. U dojrzałych nabiera wyrazistości, głębi i pikantności.



Copyright Gata 2021