Ser
włoski, z mleka krowiego, podpuszczkowy, dojrzewający, twardy.
Zawartość tłuszczu 29g/100g. Według słów sprzedającego osobiście
Viktora Koflera dojrzewał 3 lata.
Kupiony w październiku 2021 na Jarmarku Włoskim we Wrocławiu.
Wyprodukowany przez istniejącą od 2015 rodzinną firmę Kofler
Viktor & Andreas S.N.C./O.H.G. z miejscowości Lana (region
Trentino-Alto Adige, prowincja Bolzano).
Należy do rodziny włoskich serów twardych typu grana, o charakterystycznej
ziarnistej, krystalicznej teksturze, dobrze nadającej się
do tarcia. Dojrzałe sery grana nie są krojone, lecz łupane
przy użyciu specjalnego tępego noża-łopatki. Znany także pod
niemiecką nazwą Trentino-Südtirol. Trentino-Alto Adige to
dwujęzyczny autonomiczny region o statusie specjalnym, położony
w północno-wschodnich Włoszech, ze stolicą w Trento. W skład
regionu wchodzą dwie samodzielne prowincje: Trento (znana
jako Trentino) i Bolzano (zwana Alto Adige czyli Południowy
Tyrol).
Grana Trentino, inaczej Trentingrana, to specyficzna, ściśle
lokalna odmiana sera Grana
Padano DOP. Wyprodukowana w Autonomicznej Prowincji
Trentino także posiada certyfikat PDO od 1996 (w ramach certyfikatu
Grana Padano) i własne logo, jednak w tym przypadku na opakowaniu
brak jakichkolwiek oznaczeń, najpewniej dlatego, że producent
ma siedzibę w sąsiedniej prowincji Bolzano. Używanie ogólnego
certyfikatu dla Grana Padano także jest niemożliwe, ponieważ
gmina Lana nie należy do uprawnionych do jego produkcji. Certyfikowana
Trentingrana może być wyrabiana wyłącznie z lokalnego mleka,
a zakres stosowanych pasz jest bardziej restrykcyjny - niedopuszczalne
są kiszonki, krowy muszą być karmione wyłącznie zieloną paszą.
Konsystencja sucha, bardzo twarda, ziarnista, płatkowa, łamliwa,
zawiera kryształki tyrozyny. Praktycznie nie daje się kroić.
Skórka naturalna, złotożółta, bardzo twarda, o grubości 10
mm, ma odciśnięte logo z nazwą, jak w przypadku sera z certyfikatem.
Kolor słomkowożółty. Zapach wyrazisty, bardzo aromatyczny,
pikantny, słodki, orzeźwiający, lekko orzechowy. Smak bardzo
bogaty, słodko-pikantny, dość słony, z nutami ananasa i gorzkiego
orzecha na finiszu.
|
|