Gata Says Cheese!


Gouda z zielonym pesto
 
 
Ser holenderski, z mleka krowiego pasteryzowanego, podpuszczkowy, washed-curd, prasowany, dojrzewający, półtwardy, z dodatkiem bazylii i czosnku (po 0,3%). Zawartość tłuszczu 34g/100g. Rodzina Gouda. Czas dojrzewania nieznany, minimalny okres dojrzewania Goudy to 4 tygodnie. Konserwowany azotanem sodu (E251) i natamycyną (E235). Barwiony annato (E160b) i kompleksami miedziowymi chlorofili i chlorofilin (E141). Wegetariański, wyprodukowany z użyciem podpuszczki mikrobiologicznej.

Gouda to najbardziej znany holenderski ser, którego nazwa nie jest chroniona i funkcjonuje jako rodzajowa. Generalnie dla serów typu Gouda charakterystyczne są: użycie mezofilnych kultur starterowych typu DL (w procesie fermentacji mlekowej produkują one dwutlenek węgla, powodujący powstanie oczek), niska temperatura zaprawiania mleka i obróbki skrzepu oraz wstępne odsączanie w kadzi. Goudy wyróżniają się słodkim smakiem, spowodowanym przez płukanie skrzepu wodą (ang. washed-curd), co redukuje ilość laktozy (i w efekcie kwasu mlekowego). Ponieważ woda stosowana do płukania jest gorąca, jednocześnie zachodzi proces parzenia (ang. scalding) skrzepu. Termin jest mylący, ponieważ temperatura "parzenia" w tym przypadku nie przekracza 38 °C. Skrzep jest prasowany, a następnie solony w solance. Goudy dojrzewają naturalnie "na suchą skórkę" lub w otoczce z parafiny albo powłoki polioctanowej, co redukuje utratę wilgoci i zapobiega rozwojowi pleśni powierzchniowej. Mają wyjątkowo szeroki zakres czasu dojrzewania (od 1 miesiąca do 3 lat).

Tu kupiony w Lidlu jako składnik Deski Serów, opisany na opakowaniu jako "ser niderlandzki z zielonym pesto" lub "ser green pesto". Wyprodukowany w Holandii (nie podano producenta), porcjowany i pakowany w Polsce przez importera firmę Temar. W ofercie Temaru jest też analogiczny ser "red pesto" (z pomidorami i czosnkiem).

Goudy mają najczęściej kształt spłaszczonego cylindra, którego wysokość musi wynosić jedną czwartą lub jedną trzecią średnicy, a waga to 2,5-20 kg. Temar sprzedaje kręgi o wadze 4,5 kg. Tu trójkątny wycinek o boku 14 cm, wysokości 6 cm i masie 150 g. Konsystencja miękka, zwarta, elastyczna, wilgotna, gumowata, nieliczne dziurki. Skórka cienka, pokryta powłoką polioctanową. Kolor intensywnie zielony. Zapach słaby, ziołowy. Smak agresywnie ziołowy, bazylia zagłusza pozostałe nuty smakowe, czosnek niewyczuwalny. Być może dlatego sprzedawca zrezygnował z użycia nazwy Gouda, bo w tym przypadku byłaby ona bardzo myląca - wszystkie typowe cechy smakowe Goudy przegrały w starciu z bazylią.



Copyright Gata 2021