Gata Says Cheese!


Filipek
 
 
Ser polski, z mleka krowiego pełnotłustego pasteryzowanego, podpuszczkowy, washed-curd, prasowany, dojrzewający, półtwardy. Zawartość tłuszczu 26g/100g. Zawartość tłuszczu w suchej masie minimum 45%. Sól 1,5g/100g. Bez konserwantów. Barwiony annato E160b. Dojrzewa minimum 4 tygodnie. Typ holenderski. Kupiony na stoisku firmy Lumar Food - Wiejska Spiżarnia w Centrum Handlowym Szembeka w Warszawie (maj 2023). Cena 43 zł/kg.

Ser autorski, produkowany wyłącznie przez niezależną Spółdzielnię Mleczarską Rospuda w Filipowie. Firma powstała w 1968 roku, pierwotnie jako oddział OSM Suwałki, w 2001 usamodzielniła się i przyjęła nazwę Rospuda. Szczyci się lokalizacją "w najczystszym regionie Polski", wykorzystywaniem mleka od krów wypasanych na "zielonych łąkach Doliny Rospudy", stosowaniem "zastrzeżonych receptur" i brakiem dodatków chemicznych. Filipów to miasto i gmina w województwie podlaskim, powiecie suwalskim. Rospuda to rzeka w Polsce północno-wschodniej, przepływająca przez Pojezierze Suwalskie i Puszczę Augustowską. Jest też jezioro rynnowe Rospuda Filipowska, stanowiące część rzeki i położone w bezpośrednim sąsiedztwie miasta Filipów. Większa część doliny rzecznej Rospudy jest obszarem chronionego krajobrazu noszącym nazwę Doliny Rospudy i należącym do programu Natura 2000. Znajduje się tam wiele torfowisk, występują rzadkie gatunki roślin i zwierząt.

Ser Filipek jest produkowany zgodnie z normą zakładową ZN-97/A-3. Nazwa "Filipek" jest chroniona znakiem towarowym Urzędu Patentowego od 2007 (patent Z-332624). Decyzją Izby Gospodarczej Rynków Wschodnich ser Filipek może używać logo marki "Czym chata bogata" jako tradycyjny produkt żywnościowy dla terenu Euroregionu Niemen. Zdobywca Złotej Mlecznej Rewii na Targach Mleczna Rewia 2008 i wyróżnienia Targów Mleko-Expo 2006, laureat internetowego plebiscytu "Podlaska marka roku 2005" organizowanego przez portal Wrota Podlasia. Posiada certyfikat "Zielone Płuca Polski" (figuruje na opakowaniu).

Poza Filipkiem SM Rospuda produkuje popularne sery Edamski, Gouda, Salami, Morski i Podlaski, a także dwa inne autorskie - Filipowski i Rospuda (nie posiadające zastrzeżenia znaku towarowego). Sery Podlaski i Gouda znajdują się na Liście Produktów Tradycyjnych dla województwa podlaskiego od 2006. SM Rospuda jest oficjalnie uznawana za twórcę i pierwszego producenta Sera Podlaskiego - jest on, podobnie jak Gouda, wyrabiany od początku istnienia zakładu i według tej samej technologii, co w 1968 roku. Niestety wyroby SM Rospuda są praktycznie nieosiągalne poza Podlasiem - sklepik warszawskiej firmy Lumar Food, reklamującej się posiadaniem w ofercie serów z Filipowa, w praktyce oferował tylko Filipek i Goudę.

Technologia. Na stronie mleczarni Filipek jest charakteryzowany jako "ser pełnotłusty typu holenderskiego". Technologia typu holenderskiego zakłada niską temperaturę zaprawiania mleka i obróbki skrzepu, wypłukiwanie nadmiaru laktozy (połączone z dogrzewaniem skrzepu do temp. 33-38 °C), wstępne odsączanie w kadzi, prasowanie w formie oraz dojrzewanie "na suchą skórkę" albo - jak w tym przypadku - bez skórki, w jakimś rodzaju powłoki ochronnej (tu najczęstsza dla serów w kształcie bloku polietylenowa folia termokurczliwa). Folia jest półprzepuszczalna - blokuje dopływ tlenu do sera, ale pozwala na usuwanie nadmiaru gazów wytwarzających się podczas dojrzewania. Zakres dojrzewania serów typu holenderskiego wynosi od 1 miesiąca wzwyż.

Kształt niedużego prostopadłościennego bloku o wymiarach 14-15 / 9 / 6 cm i wadze 750-800 g. Tu prostopadłościenny wycinek z bloku (około 1/4 całości), o wymiarach 9 / 6 / 3,5 cm i wadze około 200 g. Konsystencja półtwarda, gładka, sucha, kremowa, elastyczna, jednolita, bez oczek. Skórki brak (ser dojrzewał w folii termokurczliwej koloru czerwonego), na górnej i bocznych powierzchniach odcisk wypukłych kropek. Barwa miąższu średniożółta. Zapach świeży, mleczny, maślanki, kwaśnej śmietany. Smak łagodny, subtelny, mleczny, słodki, z nutą goryczy na finiszu.



Copyright Gata 2023