Ser
polski, z mleka krowiego pełnotłustego pasteryzowanego, podpuszczkowy,
washed-curd, prasowany, dojrzewający, półtwardy. Zawartość
tłuszczu 26g/100g. Zawartość tłuszczu w suchej masie minimum
45%. Sól 1,5g/100g. Bez konserwantów. Barwiony annato E160b.
Dojrzewa minimum 4 tygodnie. Typ holenderski. Kupiony na stoisku
firmy Lumar Food - Wiejska Spiżarnia w Centrum Handlowym Szembeka
w Warszawie (maj 2023). Cena 43 zł/kg.
Ser autorski, produkowany wyłącznie przez niezależną Spółdzielnię
Mleczarską Rospuda w Filipowie. Firma powstała w 1968 roku,
pierwotnie jako oddział OSM Suwałki, w 2001 usamodzielniła
się i przyjęła nazwę Rospuda. Szczyci się lokalizacją "w
najczystszym regionie Polski", wykorzystywaniem mleka
od krów wypasanych na "zielonych łąkach Doliny Rospudy",
stosowaniem "zastrzeżonych receptur" i brakiem dodatków
chemicznych. Filipów to miasto i gmina w województwie podlaskim,
powiecie suwalskim. Rospuda to rzeka w Polsce północno-wschodniej,
przepływająca przez Pojezierze Suwalskie i Puszczę Augustowską.
Jest też jezioro rynnowe Rospuda Filipowska, stanowiące część
rzeki i położone w bezpośrednim sąsiedztwie miasta Filipów.
Większa część doliny rzecznej Rospudy jest obszarem chronionego
krajobrazu noszącym nazwę Doliny Rospudy i należącym do programu
Natura 2000. Znajduje się tam wiele torfowisk, występują rzadkie
gatunki roślin i zwierząt.
Ser Filipek jest produkowany zgodnie z normą zakładową ZN-97/A-3.
Nazwa "Filipek" jest chroniona znakiem towarowym
Urzędu Patentowego od 2007 (patent Z-332624). Decyzją Izby
Gospodarczej Rynków Wschodnich ser Filipek może używać logo
marki "Czym chata bogata" jako tradycyjny produkt
żywnościowy dla terenu Euroregionu Niemen. Zdobywca Złotej
Mlecznej Rewii na Targach Mleczna Rewia 2008 i wyróżnienia
Targów Mleko-Expo 2006, laureat internetowego plebiscytu "Podlaska
marka roku 2005" organizowanego przez portal Wrota Podlasia.
Posiada certyfikat "Zielone Płuca Polski" (figuruje
na opakowaniu).
Poza Filipkiem SM Rospuda produkuje popularne sery Edamski,
Gouda, Salami, Morski i Podlaski, a także dwa inne autorskie
- Filipowski i Rospuda (nie posiadające zastrzeżenia znaku
towarowego). Sery Podlaski i Gouda znajdują się na Liście
Produktów Tradycyjnych dla województwa podlaskiego od 2006.
SM Rospuda jest oficjalnie uznawana za twórcę i pierwszego
producenta Sera
Podlaskiego - jest on, podobnie jak Gouda, wyrabiany
od początku istnienia zakładu i według tej samej technologii,
co w 1968 roku. Niestety wyroby SM Rospuda są praktycznie
nieosiągalne poza Podlasiem - sklepik warszawskiej firmy Lumar
Food, reklamującej się posiadaniem w ofercie serów z Filipowa,
w praktyce oferował tylko Filipek i Goudę.
Technologia. Na stronie mleczarni Filipek jest charakteryzowany
jako "ser pełnotłusty typu holenderskiego". Technologia
typu holenderskiego zakłada niską temperaturę zaprawiania
mleka i obróbki skrzepu, wypłukiwanie nadmiaru laktozy (połączone
z dogrzewaniem skrzepu do temp. 33-38 °C), wstępne odsączanie
w kadzi, prasowanie w formie oraz dojrzewanie "na suchą
skórkę" albo - jak w tym przypadku - bez skórki, w jakimś
rodzaju powłoki ochronnej (tu najczęstsza dla serów w kształcie
bloku polietylenowa folia termokurczliwa). Folia jest półprzepuszczalna
- blokuje dopływ tlenu do sera, ale pozwala na usuwanie nadmiaru
gazów wytwarzających się podczas dojrzewania. Zakres dojrzewania
serów typu holenderskiego wynosi od 1 miesiąca wzwyż.
Kształt niedużego prostopadłościennego bloku o wymiarach 14-15
/ 9 / 6 cm i wadze 750-800 g. Tu prostopadłościenny wycinek
z bloku (około 1/4 całości), o wymiarach 9 / 6 / 3,5 cm i
wadze około 200 g. Konsystencja półtwarda, gładka, sucha,
kremowa, elastyczna, jednolita, bez oczek. Skórki brak (ser
dojrzewał w folii termokurczliwej koloru czerwonego), na górnej
i bocznych powierzchniach odcisk wypukłych kropek. Barwa miąższu
średniożółta. Zapach świeży, mleczny, maślanki, kwaśnej śmietany.
Smak łagodny, subtelny, mleczny, słodki, z nutą goryczy na
finiszu.
|
|