Gata Says Cheese!


Burrata
 
 
Ser włoski, z mleka krowiego lub bawolego (tu krowie pasteryzowane), podpuszczkowy, świeży, miękki, z dodatkiem śmietany UHT 48%. Zawartość tłuszczu 23,3g/100g. Rodzina pasta filata (serów uplastycznianych).

Wywodzi się z regionu Puglia na krasowym płaskowyżu Murge na południu Włoch. Nazwa pochodzi od słowa "burrato - po włosku "maślany". Pierwsze informacje o produkcji wyrobu podobnego do burraty w mieście Andria na farmie braci Bianchino sięgają początku XX wieku. Podobno bracia posłużyli się metodą analogiczną do wyrobu manteca (burrino) - "pojemników" z pasta filata służących do przechowywania masła. Produkcja w lokalnych serowarniach rozwinęła się w latach 1950. Obecnie poza Puglią wytwarzany w regionach Lazio, Campania i Basilicata.

Technologia: gorącą Mozzarellę formuje się w kształt torebki, którą wypełnia się Stracciatellą (rozwłóknioną mozzarellą), a przed zamknięciem dopełnia świeżą śmietaną. Tradycyjnie ser owija się liśćmi asfodela (złotogłowu), które powinny być nadal świeże i zielone w momencie konsumpcji. Współcześnie jest pakowany w plastikowe woreczki lub pojemniki wypełnione solanką.

Wariant Burrata di Andria produkowany wyłącznie w regionie Puglia posiada unijny certyfikat PGI od 2016. Trzy inne rodzaje Burraty mają krajowy certyfikat PAT (analog unijnego TSG): Burrata z Puglii oraz Burraty bawole z Lazio i Campanii.

Tu marka własna Lidla Lovilio, wyprodukowany przez istniejącą od 2003, ale wywodzącą swoją historię od 1942 firmę Capurso Azienda Casearia S.r.l. z Gioia del Colle (prowincja Bari, region Puglia), właściciela marki serów Gioiella. Nie posiada unijnego certyfikatu pomimo właściwego miejsca produkcji. Miejscowość i gmina Gioia del Colle jest także od początku XX wieku ośrodkiem produkcji Mozzarelli, która w 2020 otrzymała certyfikat PDO jako Mozzarella di Gioia del Colle.

Kształt zaokrąglonej sakiewki z charakterystycznym "falbankowym" zamknięciem. Masa zgodnie z certyfikatem może wynosić 100-1000 g (tu 280 g z solanką, 125 g po odsączeniu). Konsystencja: część zewnętrzna (osłonka z Mozzarelli) ścisła, elastyczna, kremowa, o grubości co najmniej 2 mm, wewnątrz masa Stracciatelli, włóknista, gąbczasta. Śmietana wypływa po rozkrojeniu. Skórki brak. Kolor mlecznobiały. Zapach świeżego lub gotowanego mleka, maślany, śmietanowy. Smak bogaty, kwaśnego mleka, maślany.



Copyright Gata 2020