Gata Says Cheese!


Bleu des Causses AOP
 
 
Ser francuski, z mleka krowiego pasteryzowanego, podpuszczkowy, dojrzewający, półmiękki, z przerostem niebieskiej pleśni. Zawartość tłuszczu 30g/100g. Dojrzewa 3 - 6 miesięcy (minimum 70 dni).

Nazwa pochodzi od wyżyny Causses - skalistego wapiennego płaskowyżu w górskiej krainie Masyw Centralny.

Wyrabiany na obszarze krainy historycznej Langwedocja (Languedoc) w południowej Francji, obecnie region Occitanie (Oksytania). Certyfikowany powstaje z niepasteryzowanego i nieodtłuszczonego mleka krów ras Montbeliarde i Aubrac, przebywających na pastwisku przez co najmniej 120 dni w roku. Tradycyjnie do mleka krowiego dodawano domieszkę owczego lub koziego, ale obecne przepisy na to nie zezwalają. Przełomowym momentem stała się ustawa z 1925, która wydzieliła z Oksytanii obszar produkcji sera wyłącznie z mleka owczego (Roquefort), co doprowadziło do powstania w tym samym regionie ośrodków wyrobu analogicznego pleśniowego sera krowiego, ostatecznie zdefiniowanego w 1945, początkowo pod nazwą Bleu de l'Aveyron. Bliski krewny wyrabianego w sąsiedniej Owernii Bleu d'Auvergne, ale jest od niego bardziej kremowy i pikantny. Różni się w zależności od pory roku: produkowany zimą jest jaśniejszy i bardziej suchy, letni - bardziej trawiasty w zapachu i smaku. Dojrzewa w naturalnych wapiennych piwnicach z pęknięciami zwanymi "fleurine", umożliwiającymi przepływ prądów chłodnego i wilgotnego powietrza z naturalną mikroflorą, głównie w jaskiniach kanionu Gorges du Tarn.

Posiada krajowy certyfikat AOC ("kontrolowana nazwa pochodzenia") od 1979 i unijny PDO (fr. AOP) od 1996. Dozwolony obszar produkcji obejmuje południowo-wschodni kraniec Masywu Centralnego - wyszczególnione gminy i kantony departamentów: Aveyron, Gard, Hérault, Lot i Lozere. Jego interesów strzeże zrzeszające producentów stowarzyszenie Syndicat du Bleu des Causses, powstałe w 1948 i istniejące w obecnej formie od 1962.

Tu kupiony w Lidlu w ramach Tygodnia Francuskiego, wyprodukowany przez istniejącą od 1992 firmę La Société Fromagere et Laitiere de Rodez w Onet-le-Château (kanton Rodez-Onet, departament Aveyron, region Occitanie).

Kształt spłaszczonego walca o średnicy 19-21 cm, wysokości 8-12 cm i wadze 2,2-3,3 kg. Tu wycinek o wadze 125 g. Konsystencja aksamitna, kremowa, krucha, lepka, wilgotna. Skórka naturalna, o grubości 5 mm. Barwa kości słoniowej z wtrąceniami zielononiebieskiej pleśni Penicillium roqueforti. Zapach silny, kwaskowaty, trawiasty, ziemisty. Smak bogaty, intensywny, kwaskowaty, ziemisty, grzybowy, bardzo mocno słony (choć zgodnie z certyfikatem nie powinien).



Copyright Gata 2021