Gata Says Cheese!


Bleu d'Auvergne AOP
 
 
Ser francuski, z mleka krowiego pasteryzowanego, podpuszczkowy, dojrzewający, półmiękki, z przerostem niebieskiej pleśni. Zawartość tłuszczu 28g/100g. Dojrzewa 1 - 2 miesiące.

Nazwa oznacza po francusku "niebieski owernijski". Wyrabiany na górzystym obszarze Puy-de-Dôme w paśmie Masyw Centralny (teren historycznej prowincji Auvergne, obecnie region Auvergne-Rhône-Alpes) na użytek własny gospodarstw od połowy XIX wieku. W 1891 zaczęła się produkcja w mleczarniach z zastosowaniem technologii nakłuwania autorstwa miejscowego serowara Antoine'a Roussela. Drugim ośrodkiem produkcji stał się południowo-zachodni obszar masywu Cantal. Z powodu niewielkiego rozmiaru przez długi czas wyrób Bleu d'Auvergne stanowił alternatywę dla farmerów, którzy nie dysponowali wystarczającą ilością mleka do produkcji pochodzącego z tego samego obszaru półtwardego sera Cantal.

Technologia: ziarna skrzepu miesza się, by zapobiec ich łączeniu podczas umieszczania w formie. Odsączanie przebiega z odwracaniem, bez prasowania. Solony na sucho pod koniec odsączania, a następnie nakłuwany w celu napowietrzenia.

W 1934 francuskie Ministerstwo Rolnictwa zatwierdziło definicję sera, a w 1975 objęło go chronioną nazwą pochodzenia AOC. W celu ochrony sera w 1972 założono Międzybranżowy Regionalny Związek Sera Bleu d'Auvergne (Syndicat Interprofessionnel Régional du Bleu d'Auvergne). Posiada unijny certyfikat PDO (fr. AOP) od 1996. Dozwolony obszar produkcji obejmuje wyszczególnione gminy i kantony w departamentach: Aveyron, Cantal, Correze, Haute-Loire, Lot, Lozere i Puy-de-Dôme. Produkowany z mleka krów wypasanych na pastwisku, głównie na tzw. łąkach kwiatowych, przez co najmniej 150 dni w roku.

Tu kupiony w Intermarché, wyprodukowany przez istniejącą od 1994 firmę Les Fromageries Occitanes SAS, w serowarni w Saint-Flour (departament Cantal, region Auvergne-Rhône-Alpes). Firma posiada ponad 20 serowarni na terenie całej Francji, jest członkiem spółdzielni mleczarskiej Sodiaal.

Kształt spłaszczonego walca o średnicy 19-23 cm, wysokości 8-11 cm i wadze 2-3 kg. Sprzedawany w porcjach, często pakowanych w folię aluminiową. Tu trójkątny wycinek o boku 9 cm i wadze 125 g. Konsystencja aksamitna, kremowa, wilgotna. Skórka wilgotna, lepka, może być pokryta nalotem. Kolor biały do kości słoniowej, z plamkami niebieskozielonej pleśni Penicillium roqueforti. Zapach delikatny, pieczarkowy. Smak intensywny, kremowy, pleśniowy, mocno słony (choć powinien być mniej słony, niż inne niebieskie sery), gorzkawy, kwaskowaty.



Copyright Gata 2021